Yazı İçeriği
Son zamanlarda, dünyanın birçok ülkesinde dondurma üretimi ve satışının hızla arttığını görmekteyiz. Ulaşılması çok kolay bir tatlı haline geldi gerek marketlerde gerek okulların kantinlerinde gerekse de kafelerde hem çocuklara hem de yetişkinler için vazgeçilmez bir tat haline geldi. Ancak çocukların çok sevdiği dondurma, aynı zamanda onların sağlığını da riske atıyor. Peki dondurmanın zararları ve faydaları nelerdir? Sağlıklı dondurmaya nasıl ulaşabiliriz? Bugün dondurma hakkında tüm merak edilenleri masaya yatırıyoruz.
Dondurmanın besin içeriği
Dondurmanın besin içeriğine baktığımız zaman yarım kasesinde 15 g. karbonhidrat, 7 g. yağ , 2 g. protein ile enerji kaynağıdır. Yarım kase ortalama 137 kkalori enerji içermektedir. Özellikle tatlı seven kişilerin diyetlerinde enerjilerini ayarlayarak çikolatalı ve şerbetli tatlılar yerine tercihlerini dondurmadan yana kullanmaları daha uygun olacaktır. 1 porsiyon yani yaklaşık 2 top (60gr.) dondurmaya karşılık geldiğini unutmayalım.
Dondurmanın faydaları
Özellikle süt ve ürünleri tüketimi az olan bireylerde, çocuklarda; içerdiği süt sayesinde özellikle kalsiyum ve fosfordan da zengin olduğundan dolayı tüketimi büyük önem taşımaktadır. Dondurma aynı zamanda A,C,D ve E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folat, B6, B12 vitaminlerini de içermektedir.
Yağ ve şeker oranı yüksek bir besin olduğundan kullanımına, porsiyonuna dikkat etmekte fayda vardır. Dondurma , içerdiği yağın büyük oranını sütten aldığından dolayı, kolesterol ve doymuş yağ oranı yüksek bir besin durumundadır. Aşırı miktarda tüketimi kan kolesterolünü yükseltebilir. Aynı zamanda dondurmanın aşırı tüketimi aşırı şeker alımı, vücuttaki kilo artışına, dişte çürümelere, kan trigliseritlerinin yükselmesine sebep olacaktır. Bu sebeple dondurma tüketirken porsiyona ve çeşidine dikkat edilmeli. Özellikle az şekerli ve az yağlı olanlardan tüketmeye özen göstermeliyiz.
Dondurmanın çeşitleri
Dondurma çeşitlerine bakacak olursak kimler hangi dondurmayı yemeli? Her geçen yıl binlerce dondurma çeşidi karşımıza çıkmaktadır. Çevremizde dondurma, light dondurma, dondurulmuş yoğurt( frozen yoğurt), buzlu dondurmalar gibi birçok seçenek varken bizler hangisini tercih etmeliyiz? Yoksa hala vazgeçemediklerimizden vanilyalı dondurma mı tercihimiz? Peki biz diyetisyenler olarak kime hangi dondurmayı öneriyoruz ? hadi bakalım!
Light dondurma
Teknoloji sayesinde air-churning metodu olarak bilinen, dondurmanın hava ile karışması ile ortaya çıkan ; görünenin olduğundan daha fazla olmasını sağlamaktadır. Kilo problemi olan ancak tatlıdan vazgeçemeyenler için uygun bir seçenek olabilir. Ancak ; büyük bir kase light dondurmanın da çok masum olmadığını unutmayalım.
Frozen yoğurt (dondurulmuş yoğurt)
Ülkemizde yeterince yaygınlaşmamasına rağmen , Avrupa da Amerika da dondurma ile yarışır duruma girmiştir. Dondurmadan En önemli farkı ise içerdiği probiyotik bakteriler ve kendine has hafif mayhoş tadıdır. Özellikle irritabl barsak sendromu yaşayan kişilerin, laktoz sindiriminde problemi olan danışanlarımıza önerebileceğimiz bir dondurma çeşididir.
Keçi sütlü dondurma
Keçi sütlü dondurma başta herkese farklı gelebilir fakat son zamanlarda hızla artan inek sütü intoleransı ve alerjisi olan kişiler içinde muhteşem bir seçenek haline gelirken düşük yağ içeriğinden dolayı kilo kontrolünde de önemi büyüktür.
Buzlu dondurmalar
Sütlü dondurmalara göre, besleyici değeri olmadığından dolayı önerilmemektedir. Aynı zamanda içerisine çok fazla miktarda şeker eklenen ve kalorisi daha fazla olan buzlu dondurmaların sürekli tüketiminde diyabet riskini artırdığı bilinmektedir. Bunun akabinde özellikle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olmaktadır. Özellikle çocuklara özel yapılan bu çeşitli buzlu dondurmalar( çizgi film karakterli, renkli,çeşitli vs ) buzlu dondurmaları çocuklarınızdan uzak tutmaya çalışın.
Dondurma seçerken dikkat edilecekler, hangi dondurmalar zararlı?
Yaz ayları döneminde hijyene dikkat edelim! Sağlıklı dondurma özellikle soğuk zincirin korunduğu, ambalajlamanın ideal koşullarda gerçekleştiği, saklama şartlarının önerilen derecelerde tutulduğu güvenli markaların üretiminde gerçekleşen dondurmalardır. Dondurma ürünleri derin dondurucuda -18°C ve daha soğuk ortamlarda muhafaza edilmelidir. Paket açıldıktan sonra tekrar buzdolabına kaldırılması halinde ya çok fazla zaman geçmeden tüketilmesi ya da tamamen kullanılmaması gerekmektedir. her hazır üründe olduğu gibi Besin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Üretim tarihleri ve son kullanma tarihlerine dikkat edilerek dondurma satın alınmalıdır.
Dondurmanıza biraz meyve ekleyerek tüketiminizi önerebilirim. Özellikle kalori içeriği düşük, su içeriği yüksek meyveler çilek, vişne, kiraz gibi.. bir ara öğün yerine yulaf ile birlikte 1 top dondurmanızı da beslenme planınıza ilave edebilirsiniz.
Bozuk dondurmayı nasıl anlarız?
İçinde buz tanecikleri, Pıhtılı, Yumuşak yapılı ve kötü bir kokusu var ise dondurmanın bozuk olma ihtimali yüksektir.
Besin etiketi okumayı unutmayın!
Dondurmanın yapıldığı besin maddelerine dikkat! Özellikle güvenmediğiniz ürünleri aldığınız taktirde albeniyi artırmak için dondurmanın içerisine çikolata, üzüm, çilek, fıstık, badem, meyve tozları eklenebilmektedir. Bu durum da çocuklarda alerjen reaksiyonlara sebep olduğundan dikkatli olunmalıdır. Bu sebeple güvenli yerlerden dondurmalar alınmalı ve tekrar besin etiketlerinin okunması gerektiğine değinmek istiyorum.
Dondurma tüketirken oda sıcaklığında olmakla birlikte, özellikle ılık bir su ile birlikte tüketilmesi solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını da azaltacaktır. Yerken 10 saniye kadar ağızda çevrilmelidir.
Hurmalı ballı dondurma tarifi( 16-20 kup)
2 su bardağı ılık süt
2 su bardağı doğranmış hurma
3 yemek kaşığı bal
1 su bardağı ceviz/kaju
Yapılışı: İnce ince hurmaları doğrayın. Sıcak suda yumuşamasını bekleyin. 2 su bardağı süt ile karıştırın. Bal ile karışımını sağlayın. Blenderden ince çekilmiş kuruyemişlerden(isteğe bağlı) ilave edin. İyice karıştırıp kuplara paylaştırın. Soğuyunca buzluğa kaldırıp donunca da üzerini kuru meyvelerle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun…