Çocuğum kreşe başladı ve sürekli hasta

0
2737
Sık hastalanan çocuklar
Sık hastalanan çocuklar

“Çocuğum kreşe başladı ve sürekli hasta!” Cümlesini pek çok kez çevrenizden duymuşsunuzdur. Kreşe giden her çocuk hastalanır mı? Kreşte ortam temizliği nasıl olmalıdır? Çocukların bağışıklıklarını güçlendirmek için beslenmeleri nasıl olmalıdır? Ne zaman endişe edilmelidir? Sorularına cevap olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Kreşe başlayan çocuklar neden sık hastalanır

Çocuklarımızın kreşlere ve okullara başladığı bu dönemlerde ailelerin yaşadığı en büyük endişelerden biri çocuklarının sık hastalık geçirmesidir. Solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere çocukluk dönemi enfeksiyonları bu süreçte görülmeye başlar.

Sık hastalanma objektif bir tanım değildir.

Sık hastalanan çocuk derken sınıfında, mahallesinde onun kadar çok hastalık geçiren çocuk olmaması kast edilmektedir.

Kreşlerde çok sık hastalanan çocuklar
Kreşlerde çok sık hastalanan çocuklar

Çocukların sık hastalık geçirmesine neden olan durumlar nelerdir

Bağışıklık yetmezlikleri, alerjik hastalıklar, yemek borusu ile ilgili sorunlar, bademcikler ve geniz eti büyümeleri, östaki tüp fonksiyonunda bozulma, kistik fibrozis, kalp hastalıkları, evde sigara içilmesi, beslenme bozuklukları sebebiyle çocuklarda tekrarlayan hastalıklar görülebilir.

Ne zaman şüphelenelim 

  1. Yılda 4’den fazla kulak enfeksiyonu geçirme,
  2. Yılda 2’den fazla sinüzit geçirme,
  3. Yılda 2’den fazla zatürre geçirme,
  4. Büyüme geriliği,
  5. 2 aydan fazla antibiyotik kullanımı ve yetersiz yanıt,
  6. Tekrarlayan doku apseleri,
  7. Düzelmeyen pamukçuk veya deride mantar enfeksiyonu,
  8. Enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin verilmesi için damar yolunun kullanım gereksinimi olması,
  9. Ailede bağışıklık yetmezliği varlığında ileri araştırma gerektirmektedir.
Kreşlerde hastalıklara karşı alınan önlemler neler olmalıdır?
Kreşlerde hastalıklara karşı alınan önlemler neler olmalıdır?

Okula veya kreşe giden çocuklar için hastalıklardan korunma yolları nelerdir

  • Çocuklar mevsim normallerine göre giydirilmeli. Üşütmekten, terletmekten ve kalın giysiler giydirmekten kaçınılmalı. Kreşin veya okulun ısısının 22-24 derece olacak şekilde ayarlandığı kontrol edilmeli.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen vücut hastalıklara açık hale gelir. Kreş veya okul menüsü incelenmeli. Eksik besin öğelerini evde tamamlayarak  çocuğunuzun  her besin grubundan uygun miktarlarda alması sağlanmalı. Abur cubur ve sağlıksız yiyeceklere yer verilmemeli.
  • Kuru hava solunum yolları hastalıklarını artırdığı için kreşte okulda evde ortam nemi iyi ayarlanmalı.
  • Hasta çocuklar okula kreşe gönderilmemeli. Öğretmen, idareci ve velilerle konuşarak tüm ailelerin aynı yöntemi izlemesini sağlanmalı.
  • Çocuklara sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretilmeli ve eğitmenleri tarafından gün içinde sıkça ellerin yıkanması sağlanmalı. Eller yıkanmadan göz, ağız ve burun ile temastan kaçınılmalı.
  • Öğrenciler ve personel öksürür veya hapşırırken ağız ve burunları kapatılmalı.
  • Sınıflar sık havalandırılmalı, temas yüzeyleri sabun ve deterjanla günlük temizlenmeli.
  • Kreşte veya okulda  kişiler arası mesafeyi artıracak önlemler alınmalı.
  • Hasta olduğu bilinen veya öksürük, hapşırık belirtileri olan kişilerle çocuğun mümkün olduğunca temas etmemesi sağlanmalı.
  • Çocuklar sigara dumanından uzak tutulmalı.
  • Çocuk doktoruna düzenli takiplere gidilmeli ve aşılar yaptırılmalı.
  • Omega 3 ve 6, A ve C vitamini, çinko bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlev görmesini sağlayan maddelerdir. Bunları içeren besinlerle çocukları beslemeye özen gösterilmeli.
  • Kefir, yoğurt gibi probiyotik içeren besinleri tüketmek için çocuklar özendirilmeli.
  • Vitamin ve bağışıklık sistemi güçlendirici ürünleri almak yerine çocukların sağlıklı ve dengeli beslenerek bu vitaminleri doğal yoldan almaları en güzel yoldur. Ancak yeterli beslenme desteği sağlanamayan çocuklarda doktor önerisiyle takviye ürünlerden faydalanılmalı.

Tüm bu bilgiler ışığında hastalıksız sağlıklı günler dilerim.

 

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikÇocuğum ishal mi oldu
Sonraki İçerikSağlıklı emzirme ve süt ateşi
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın