Yazı İçeriği
Bebeğiniz emmeyi red mi ediyor? Bebeklerde meme reddine karşı hangi önlemler alınmalı? Emmek istemeyen bebek nasıl emzirilir? Bebeğin memeyi reddetmesinin nedenleri nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı DR. Dicle Çelik, bebeklerde meme reddi ile ilgili annelere tavsiyelerde bulundu!..
Meme reddi (emme grevi) ve çözüm önerileri
Minik grevciler kulübüne hoş geldiniz!..
Bugün ki konumuz: meme reddi – emme grevi. Bebeğim çok güzel emiyordu hiç sorunumuz yoktu ama artık emmek istemiyor, memeye gelince birden ağlamaya başlıyor, çok üzülüyorum bu duruma dediğinizi duyar gibiyim. Meme reddini en sık 3.- 4. ay civarında görüyoruz. Özellikle bu aylarda bebeklerin etrafa ilgileri arttığı için memeye olan konsantrasyonları azalır.
Okumalısınız: Bebeklerde emzirme sıklığı ne olmalıdır?
Meme reddinin tipleri nelerdir?
Meme reddinin tipleri vardır:
– Hiç emmeme
– Zayıf emme
– Emmeye çalışırken ağlama ve meme ile savaşma
– Kısa süre emme ve memeyi ağlayarak bırakma
– Sadece tek memeden emme, şeklinde olabilir.
Bebeğin memeyi bırakma belirtileri nelerdir?
Meme reddi tanısı koyabilmemiz için öncelikle bebeğinizin bir çocuk hekimi tarafından yapılan muayenesinin tamamen normal olması gerekir. Diş çıkma dönemi, ağızda aft – pamukçuk, burun tıkanıklığı, gıda alerjisi, reflü, idrar yolu enfeksiyonu gibi herhangi bir sağlık sorununun olmadığının kanıtlanmış olması gerekir. Bazen annenin adet görmesi veya annenin ten kokusundaki değişiklikler de meme reddine neden olabilir. Meme reddi yapan bebekler genellikle sağlıklı görünürler, kilo alımları iyidir ya da tartı alımlarında hafif bir duraksama olmuştur. Burada önemli olan annenin moralini bozmadan bu sürecin geçici olacağını bilmesi ve emzirmede ısrarcı olmasıdır.
Okumalısınız: Emziren annelerin yememesi gereken yiyecekler nelerdir?
Emmeyi reddeden bebeğe ne yapılmalı? Meme reddi çözümleri nelerdir?
Bu dönemde annelerimiz şu konularda dikkatli olmalı, bebeğe karşı pozitif olmalıdır:
- Sabırlı ve pozitif olmak,
- Doğru emzirme tekniklerini gözden geçirmek,
- Ten temasını arttırmak,
- Farklı emzirme pozisyonlarını denemek,
- Sakin, sessiz, etrafta bebeğin ilgisini çekebilecek objelerin olmadığı bir ortamda emzirmek,
- Uykuda emzirmek,
- Gerekirse sütü üretiminin devamını sağlamak için sağmak, önerilmektedir. Sevgili anneler hiç moral bozmak yok, unutmayın geçici bir dönem.
Bebeğin memeyi reddetmesi ile ilgili bilmeniz gerekenler forum sayfamızda! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!