Pandemi şartları altında sünnet olur mu?

0
541

Pandemi şartları altında sünnet olur mu? Covid-19 sürecinde sünnet yapılıyor mu? Sünnet için en uygun zaman nedir? Çocuğu sünnet ettirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tarkan Soygür, koronavirüs günlerinde sünnet ile ilgili bilmeniz gerekenleri yazdı!

Prof. Dr. Tarkan Soygür
Prof. Dr. Tarkan Soygür

Sünnet nedir? 

Sünnet erkek bebek ve çocuklarda en sık gerçekleştirilen cerrahi müdahalelerden bir tanesidir. Tüm cerrahi müdahalelerde de olduğu gibi ameliyathane şartlarında, mikropsuz bir ortamda ve steril edilmiş cerrahi aletler ile gerçekleştirilmelidir. Ameliyathane ortamında, başta kanama olmak üzere, sünnet sırasında karşılaşılabilecek, sorunların çözülebileceği ekipmanların bulunması çok önemlidir.

Sünnet genel olarak iki nedenle yapılmaktadır;

  • Bunlardan bir tanesi tıbbi gereklilikler durumunda yapılan sünnetlerdir.
  • Diğeri grubu ise dini nedenlerle gerçekleştirilen sünnetler oluşturmaktadır.

Sünnetin tıbben gerekli olduğu durumlar

Sünnet derisin ucunda ciddi darlıkların olması, çocuğun zorlanarak ıkınarak veya ağlayarak çiş yapması, sünnet derisinde iltihaplanmaların olması veya tekrar eden idrar yolu enfeksiyonlarının olması durumunda sünnet tıbben gereklidir. Bu durumda çocuğun yaşından bağımsız olarak sünnet ne zaman gerekiyorsa o zaman yapılmalıdır.

Sünnet yaşı kaçtır? 

Dini nedenlerle yapılan sünnetlerde ise, 2-6 yaş aralığı çocukları psikolojik olarak olumsuz etkileyebilecek bir dönem olduğu için, bu dönemde sünnet yapılmasından kaçınılmalıdır.

Her ne kadar 6 yaş sonrası da sünnet için uygun bir dönem olarak kabul edilse de, henüz bezli bebeklerde, sünnet sonrası bakım ve iyileşme süreci çok daha kolay olduğu için, daha çok önerdiğimiz ve sevdiğimiz bir dönemdir.

Sünnet olacak bebek ve çocuklar mutlaka işlem öncesi muayene edilmelidir. Bu muayene sırasında pipi de var olan, hipospadias (peygamber sünneti) gömüklük, dönüklük, eğrilik gibi problemler fark edilebilir ve gerekiyorsa düzeltici cerrahi planlanır, aynı zamanda sünnet de yapılır. Ayrıca sünnet sırasında yapılan genital bölge muayenesi sırasında, inmemiş testis, hidrosel veya kasık fıtığı gibi diğer genital bölge problemlerinin de tanısı konabilmektedir.

Pandemi döneminde sünnet olur mu? 

Hiç beklenmedik şekilde ortaya çıkan ve hepimizi hazırlıksız yakalayan pandemi şartları ve alınan önlemler nedeni İle elektif, yani bekleyebilecek, bir çok cerrahi müdahale ertelenmiştir.

Tıbbi nedenlere bağlı mutlak gerekli olmayan sünnet uygulamaları da elektif gruba girdiği için, pandemi şartları altında yapılmamış ve mutlak tıbbi bir zorunluluk yok ise bu dönemde ailelere sünneti ertelemeleri tavsiye edilmiştir. Ancak tıbbi nedenler söz konusu ise, pandemi önlemlerine taviz vermeden uyarak, sünnet yapılabilmektedir.

Ayrıca biraz önce bahsedilen yaş konusu da önemlidir. Her ne kadar sünnet ertelenip daha ileri yaşlarda yapılabilse de, bebeklik dönemi içerisinde olan çocukların bu dönemi kaçırmamaları açısından gene pandemi önlemlerine çok sıkı uymak kaydıyla sünnet yapılabilmektedir.

Diğer taraftan ülkemizde hızla devam eden aşılama uygulamaları ve salgının giderek kontrol altına alınıyor olması ile ortaya çıkan yeni normalleşme koşulları da sünnetin ertelenmeden daha rahat yapılabilmesine yeniden imkan sağlamaya başlamıştır.

Sonuç olarak, tıbbi gereklilik varsa ya da çocuk sünnet için uygun bir dönemde ise, pandemi kurallarına uyularak, sünnet ertelenmeden yapılabilir.

Bir Cevap Yazın