Yazı İçeriği
Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer? Gaz sancısına ne iyi gelir? Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melis Bayram Şirinoğlu, yenidoğan bebeklerde gaz problemi ve çözümlerini yazdı…
Bebeklerde gaz problemi nasıl geçer, ne yapabiliriz?
Bebeklerde gaz problemi sıkça karşımıza çıkan ve maalesef hem bebeklerimizi hem de anne ve babalarımızı sıkıntıya sokan bir problemdir.
İnfantil Kolik; diğer yönleri ile sağlıklı olan bebeklerde en az 3 hafta süren, haftada 3 gün olan ve günde 3 saati geçen huzursuzluk, ağlama ile giden bir tablodur. Genellikle yaşamın ilk 4 ayında görülür. Nedeni tam olarak bilinmemektedir bu yüzden nedene yönelik net bir tedavisi de yoktur. Ama güzel olan tarafı bu durumun en sonunda kendiliğinden geçecek olmasıdır.
Peki bizler gaz şikayeti olan bebeklerimizi rahatlatmak için neler yapabiliriz?
İlk olarak benzer şikayetleri olan, huzursuzluk ve durduralamayan ağlamaları olan bebekler altta yatan bir hastalığın ayırt edilmesi amacıyla mutlaka çocuk doktoruna götürülmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu, besin alerjileri , reflü gibi durumlar da bebekler bebeklerde benzer şikayetlere yol açabilirler.
Altta yatan bir hastalık bulunmayan ve ön planda bebekte gaz olduğu düşünülen durumlarda hemen ilaçlara damlalara başvurulmamalı önce doğal yollar ile problem çözülmeye çalışılmalıdır. Doğal olarak bilinen yöntemler bile bebeklerimize maalesef zarar verebilmektedir. İlk başta bahsettiğimiz gibi kesin net bir tedavi seçeneği yoktur. Bu konuda davranışsal tedavilerin faydalı olabileceği gösterilmiştir.
Öncelikle anne babalar bu durumun geçici bir durum olduğunu düşünmeli ve ümitsizliğe kapılmamalıdır. Pozitif düşünce, sevgi ve sabır çok yardımcı olacaktır.
Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?
Bebek mamaları gaz yapabilir
Anne sütünün formül mamaya göre daha az gaz problemine yol açtığı bilinmektedir. Mümkün oldukça bebeğin anne sütü ile beslenmesi bu açıdan iyi olacaktır.
Her beslenme sonrasında bebeğin gazı uygun şekilde ve sürede çıkartılmalıdır.
Ten teması bu durumda çok faydalıdır. Bebeğin anne veya baba ile tensel teması onu rahatlatmaya yardımcıdır.
Bebeğin sırtına ve karnına minik nazik hareketlerle masaj yapılması rahatlatıcı olabilir.
Isıtılmış havlular (çok sıcak olmamak koşulu ile) bebeklerin sırtına ve ayağına konarak bir miktar rahatlama sağlanabilir.
Beyaz gürültüler de bu konuda yardımcı bulunmuştur. Süpürge, fön makinası, araba sesi, kuş sesi, yağmur sesi gibi seslerin bebekleri rahattıklarına dair görüşler vardır.
Bu durumu yaşayan anne babaların çok yıprandığı zamanlar olabilmekte bu sebeple evde bir görev dağılımının olması anne ve babanın zaman zaman dinlenebilmesi hem kendileri için hem bebekle ilişkileri açısından faydalı olacaktır.
Bazı durumlarda ilaçlardan bir takım damlalardan da bu anlamda fayda görebilmekteyiz. Ama bu tedavilerin kulaktan dolma bilgiler ile değil çocuk doktoru tavsiyesi ile yapılması gerektiğini unutmayalım.
Herkese mutlu, sağlık günler, bebişlerimize de gazsız huzurlu bebeklikler dilerim…