Bebeklerde egzama belirtileri nelerdir?

0
5661

Egzama, diğer adıyla atopik dermatit çevresel ve genetik fakrtörlere bağlı olarak bebeklerde görülebilir. Bu bebekler alerjik alt yapılı bebeklerdir. Yani ilerleyen zamanlarda birçok gıda ve maddeye karşı allerji geliştirebilecek bir yapıya sahiptirler. Egzamada olay cildin bariyer görevi gören tabakasının bütünlük kaybı yaşayarak su tutma özelliğini yitirerek kurumasıdır. Kuru bir cilt çatlak bir toprak gibidir, çatlak yerlerden mikropların girmesi ile ciddi cilt enfeksiyonları gelişebilir. Egzama, inek sütü ve mama ile beslenen bebeklerde daha sık görülür.

Bebeklerde egzama belirtileri nelerdir? ?

Egzama kaşıntılı, kuru, pullu deri ile kendini gösterir. Daha çok yanaklarda , diz-dirsek etrafında olur ancak egzamanın şiddetine göre tüm vücuda yayılabilir.

Egzamalı bebeklerin belli gıdalara ve maddelere allerjisi saptanabilir bu yüzden bu bebekler mutlaka erken dönemde allerji testi yatırıp allerjisi saptandığı gıda ve maddelerden bir süre uzak durmak zorundadır. Allerjisi olduğu maddeyle sık karşılaşması egzamanın şiddetlenmesine, alerjik akciğer rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Allerji testinde her zaman bir etken saptanmayabilir yani allerji testi normal olup yine egzaması olabilir. Ne olursa olsun allerjen potansiyeli yüksek olan her türlü madde ve gıdadan bir süre uzak durması uyumuş devi uyandırmayı önler.

bebeklerde egzama belirtileri nelerdir
Bebeklerde egzama nasıl geçer?

Egzama her yaşta görülebilir ancak bebeklikte görülen egzama gerekli önlemler alınarak 5 yaşına kadar kendiliğinden düzelebilir. Sadece anne sütü aldığı ilk 6 aylık dönemde annenin beslenmesiyle bebeğe anne sütü ile geçen ve bebekte allerji yapabilen gıdalar bebekte egzamayı tetikleyebilir, olan egzamanın bulgularını şiddetlendirebilir. Bu dönemde anne hangi gıdaları yediğinde bebekte bulgular arttıyorsa o gıdaları bir süreyle ertelemelidir. Ek gıdaya geçiş döneminde mutlaka 3 gün kuralına göre bebeğe sebze,meyve,kuruyemiş, baklagil, tahıl ürünlerini deneyerek verilmelidir.

Bunlar dışında egzaması olan bebeğin giysileri hipoallerjen ve pamuklu olmalı, giysileri iyi durulanmalı, parfüm ve kimyasal madde içeren kokulu deterjanlar kullanılmamalı. Duş aldırırken de sabun kullanmamalı, şampuan hipoallerjen olmalıdır. Duş sonrası mutlaka iyice kurulandıktan sonra(silerek değil havluyu bastırarak kurutmak) bebeğe özel nemlendirici kremlerle vücudu nemlendirilmelidir. Yazları her gün, kışları her gün duş aldırılmalıdır. Odaları 24-25 derece sıcaklığında olmalı , çok sıkı ve çok katlı giydirilmemeli. Odalarında allerjen halılar, yün ve pelüş oyuncak ürünleri olmamalı. Evde evcil hayvan besliyorsak maalesef uzaklaştırmamız gerekiyor.  Bunlar dışında stres, duygusal durum değişiklikleri de egzamaya neden olabilir.

Egzamada temel bakım vücudu nemlendirmektir. Allerji testi yapıp allerjenlerden uzak durmak, Sık duş aldırmak ve sonrasında nemlendirmek temel tedavidir.

Özetle egzama her yaşta bebeklerde görülebilir, bu bebekler alerjik zeminli olmaya meyilli bebeklerdir. Alerjenlere karşı katı bir tutum sergilenerek bebekte bronşit, astım gelişebilme ihtimalini de azaltmış olacağız.

Önceki İçerikSürekli başınız ağrıyorsa dikkat!
Sonraki İçerikBebeklerde pamukçuk nasıl geçer?
Uz. Dr. Mehmet Cengiz
Uz. Dr. Mehmet Cengiz, 1 Temmuz 1985 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir.  5 çocuklu bir ailenin 3.çocuğudur. Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi İstanbul Fakültesi’nde tamamlamıştır. Üniversite eğitiminin ardından, 2010 yılında Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Bucak köyünde mecburi hizmet görevini aile hekimi olarak gerçekleştirmiştir. Burada 2 yıl çalışarak, binlerce çocuğun aşılanmasını, gebe takiplerini düzenli yapmıştır. İlk mecburi deneyiminde çocuklara olan sevgisini keşfederek, kariyerine bu yönde devam etme kararı almıştır. 2013 yılında TUS sınavına girerek, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma hastanesinde Pediatri Uzmanlığı ihtisası almaya hak kazanmıştır. 4 yıl Pediatri Uzmanlık asistanı olarak eğitim aldıktan sonra 2017 yılı sonunda Pediatri Uzmanlığı sınavını başarıyla geçmiş, 2018 şubat ayında Mardin Devlet Hastanesi’ne 2.mecburi görev yeri olarak hizmet vermeye başlamıştır. Halen Mardin Devlet Hastanesi’nde bebek-çocuk sağlığı için hizmet vermektedir.

Bir Cevap Yazın