Yazı İçeriği
Bebekler diş çıkarma dönemine girdiklerinde farklı belirtiler verebiliyorlar. Ateş, kaşıntı, huzursuzluk, iştah kaybı gibi belirtilerin olduğu dönemlerde neler yapılır? Bebeklerde diş bakımı nasıl olmalıdır? Diş temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Aileler için önemli günlerden biri olan ilk dişi görmek diş buğdayı gibi etkinlikler kutlanabiliyor. Bebeklerin diş çıkarma döneminde yaşadıklarını ve bu süreci nasıl kolay atlatabileceklerini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.
Bebeklerde diş çıkarma dönemi ne zamandır?
Bebeklerde 3. aydan itibaren dünyayı ağızla keşfetme dönemi başlar. Bu aydan itibaren elleri ağzına sokma, tükürük salgısının artması ve tutabildiği nesneleri ağzına götürmeye çalışma gibi davranışlar artar. Bu davranışlar ebeveynler tarafından diş çıkarma ile ilişkilendirilir. Bu hareketler bebeğin gelişim döneminin parçasıdır ve diş çıkarma ile ilişkisi yoktur.
İlk dişler genellikle 6. ay civarında çıkar. Fakat ilk bir yıl içerisinde dişlerin herhangi bir zamanda çıkabileceği ve 6. aydan daha erken ya da daha geç çıkan dişlerin bir gelişim bozukluğu anlamına gelmediği bilinmelidir.
Bebeklerin büyük kısmında ilk çıkan dişler alt ön kesici dişlerdir. Bunların ardından diğer dişler yavaş yavaş çıkmaya başlar ve en son azı dişleri çıkar. Çocuk 3 yaşına geldiğinde tüm süt dişleri çıkar ve ağızda toplamda 20 adet süt dişi bulunur. Altıncı aydan itibaren her 6 ayda 4 adet yeni süt dişinin çıktığı söylenebilir.
Çocuğun 4 yaşına gelmesi ile birlikte çene ve yüz kemikleri büyümeye başlar, süt dişlerinin arasında boşluklar meydana gelir. Bu durum kalıcı dişlerin ortaya çıkması için gerekli alanın elde edilmesini sağlayan doğal büyüme sürecidir. 6 ve 12 yaşları arasında hem süt dişlerinin hem de kalıcı dişlerin bir karışımı ağızda bulunur.
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Diş çıkarma sürecinde dişler diş etlerinde yol açarak ilerlediğinden ağızda rahatsızlık hissine neden olabilir. Özellikle azı dişleri daha fazla yüzey alanına sahip olduklarından diğer dişlere kıyasla daha sancılı olabilir.
Diş çıkarma sürecinde diş etleri ödemli ve kızarık görünebilir, dişlerin çıktığı bölgelerde salgı bezlerinin tıkanmasına bağlı sıvı dolu kabarcıklar izlenebilir.
Bebekten bebeğe değişebilse de en yaygın görülen diş çıkarma belirtileri huzursuzluk, sık ağlama dönemleri, elleri veya sert cisimleri ağıza götürme, uyku düzeninde bozulma, uykuya dalmada zorluk, beslenmeyi reddetme, tükürük salgısında artış, aşırı salgı nedeniyle öksürük, ishal, ağız kenarında biriken tükürüğe bağlı tahriş, kızarıklık, döküntü, yanak veya kulak çevresini kaşıma görülebilir.
Bunların dışında diş çıkarmanın görüldüğü yaşlarda enfeksiyon geçirilmesinin sonucunda ateş şikayetiyle karşılaşılması muhtemeldir.
Diş çıkarma döneminde bebeklerde vücut sıcaklığının bir miktar yükselmesi olağan bir durumdur. Fakat 38 derecenin üzerinde bir ateşin görülme olasılığı çok düşüktür ve bu nedenle diş çıkarmaya bağlı görülen hafif ateş genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez.
Bu dönemde bebeğin ateşi sürekli olarak kontrol edilmeli ve fazla yükselmesi halinde hekime başvurulmalıdır. Ateşin nedeni herhangi bir enfeksiyonun varlığı ise bu durumda hekim tarafından önerilecek tedaviye uyulmalıdır.
Diş çıkarma belirtileri nasıl hafifletilir?
Diş çıkarma bebek gelişiminde olağan bir durumdur ve genellikle bebekte çok büyük rahatsızlığa yol açmadan doğal bir şekilde tamamlanır. Fakat birtakım önlemler alınabilir. Bebeğin diş etlerine yumuşak hareketlerle masaj yapılabilir.
Dişlerdeki kaşıntı ve rahatsızlığın azaltılması, ağrıların hafifletilmesi için diş kaşıma halkaları, dondurucudan çıkarılmış metal kaşık, buzdolabında soğutulmuş meyve sebze dilimleri, ıslatılmış bez verilebilir.
Doğal yöntemlerden doktorunuzun önerisi doğrultusunda papatya yağı, zencefil kökü, badem özü, soğan, karanfil, zeytinyağı kullanılabilir. Bebeğe dişini kaşıması için verilen tüm nesneler uygun yapıda olmalıdır.
Parçalanma ve bebeğin boğazına kaçma riski bulundurmamalıdır. Plastik ve kurşun gibi bebek için zararlı maddelerden üretilmiş malzemelerden, bebeğin ağzına götürebileceği küçük eşyalardan veya bebeğin boğulmasına yol açabilecek kolyelerinin kullanımından uzak durulmalıdır.
Diş çıkarma döneminde bebeğin rahatlatılması ve yaşanan problemlerin azaltılması adına hekim tarafından reçetelendirilmiş diş çıkarmaya yardımcı ürünler kullanılabilir.
Okumalısınız: Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılır?
Bebeklerde diş bakımı nasıl yapılmalıdır?
Süt dişlerinin bakımının yapılarak çürümesinin önlenmesi, ileride çıkacak kalıcı dişlerin sağlığını da doğrudan etkiler. Altıncı aydan itibaren dişlerin çıkma döneminin başlaması ile birlikte bebeğin diyetinde yeterli miktarda florürün bulunduğundan emin olunmalıdır.
Bebekte ilk dişin çıkması ile birlikte ağız ve diş bakımına da başlanmalıdır. Bir yaşına kadar günde en az bir kez dişler nemli pamuk ile temizlenmeli, bir yaşından itibaren bebekler için özel olarak üretilen diş fırçalarından yardım alınarak dişler günde en az bir kez fırçalanmalıdır.
Okumalısınız: Bebeklerin dişleri nasıl temizlenmeli?
Pirinç tanesi büyüklüğünde çocuklar için uygun florür içerikli diş macunları kullanılabilir. Fırçalama sonrasında bebeğin ağzının iyice durulanması gerekir. Gece yapılacak diş fırçalama işleminin tüketilecek son besinin ardından yapılması, gece boyunca ağızda bakteri oluşumunun önlenmesi açısından önem taşır.
Çocuğunuz 3 yaşına geldikten sonra diş macununun büyüklüğü bezelye tanesi boyutuna çıkarılmalıdır. 6 yaşına kadar diş macununun ebeveyn tarafından fırçaya koyulması, 7-8 yaşlarına kadar ise diş fırçalama işleminin ebeveyn gözetiminde yapılmasında fayda vardır. Sağlıklı dişler, sağlıklı gülüşler, mutlu günler dilerim…
Bebeklerde diş çıkarma dönemi ile ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!