Çocuğunuzu cinsellikle ilgili bilgilendirmemeniz tehlikeli sonuçlar doğurabilir. 3 yaşından önce çocuk cinselliği ya da bebeğin nasıl oluştuğunu merak etmiyorsa, ailelerin bu konulardan bahsetmesine gerek olmadığını belirten uzmanların tavsiyelerine kulak verelim:
Çocuğunuzun sorularını duymazdan gelmeyin
“Ancak çocuğunuz bazı sorular sormaya başladıysa, bunları duymazlıktan gelmeyip, soruları yanıtlamalısınız. Çocuğunuz 4-5 yaşında olduğu halde bu konuyu merak etmiyor ya da konuyla ilgili sorular sormuyorsa, onu siz yönlendirin. İlkokul dönemindeki bir çocuğun, cinsel organları, kız erkek farklılığını çoktan öğrenmiş olması gereklidir, bebeğin göbekten çıktığı, leyleklerin getirdiği şeklinde düşünmesi yaşına uygun değildir. Çocuğu bu konularda bilgilendirmezseniz, arkadaşlarından yanlış ve tehlikeli bilgiler edinebilir, fantezilerinde yanlış şeyler oluşabilir ve cinselliğin utanılacak bir konu olduğunu düşünebilir.”
Cinsel organları anlatırken kullandığınız dile dikkat etmelisiniz
Anne ve babaların genellikle erkek cinsel organı için pipi, kadın cinsel organı için ise kuku gibi sözcükleri tercih ettiklerini belirten uzmanlar: “Ancak doğru olan çocuğunuza bu organların gerçek isimlerini de açıklamak . Diğer isimlerin kullanılması durumunda vücut organları hakkında bilgilenme ve anlamada yanılmalar olabilir. Çocuklar arkadaşlarından değişik isimler duyup size sorabilirler, bu yüzden bu isimleri söylerken kullanmadığınızı, uygun olmadığını, yakışıksız olduğunu da belirtmelisiniz.” şeklinde tavsiyede bulunuyorlar.
Çocuğunuz toplum içinde uygunsuz cinsel sorular sorarsa ne yapmanız gerekiyor?
Dışarıda herhangi bir yerde çocuğunuz “anne senin pipin nerede” gibi uygunsuz bir soru sorarsa bunun sadece çocukların aklına gelen bir şeyi hemen ifade etme özelliklerinden kaynaklandığını unutmayın. Bu durumda kızgınlık ya da utanç tepkisi vermeyin, önemli olan bilgisini doğrulamak ve durumları anlamaları için gerekli yetenekleri kazandırmaktır. Çocuğa bu tür konuşmalar için hangi ortamların uygun olduğunu anlatın. Çocuğa “biz nerede vücudumuz hakkında konuşuruz”, “biz ne zaman vücudumuz hakkında konuşuruz”, “kimlerle bu konu hakkında konuşabiliriz” gibi sorular sorup “evde veya doktorların ofisinde”, “anne-baba ve doktorlarla” gibi cevaplamasını öğretebilirsiniz.
Bebekler nereden gelir sorusunu nasıl cevaplayabilirsiniz? Uzmanların tavsiyelerine kulak verin…
Uzmanlar, buna benzer sorular geldiğinde çocuğun bu konuyu neden merak ettiğini anlamak için, gerekirse bazı sorular sorarak, onları dikkatle dinlemeyi öneriyor. “Biz genellikle çocukların bu sorularla cinsellikle ilgili mekanik ve grafik detayları bilmek istediğini düşünürüz, ancak belki sadece hangi hastanede doğduğu gibi çok basit bir şeyi merak ediyor olabilirler. Bazen, bebekler annelerinden doğar gibi bir cevap merakını gidermeye yeterli olabilir. Çocuğun sorularına göre cevaplarınızı yönlendirebilirsiniz. Örneğin 4 yaşında bir çocuğa gereğinden fazla bilgi vermek şaşırmasına neden olabilir. Sözgelimi, çocuğa hamilelerin çocukları karnında taşıdığı söylendiği zaman, bazı çocuklar hamile kişinin çocuğu yediğini düşünerek şaşırabilir.”