Bebek masaji nasıl yapılır? Bebek masajının faydaları nelerdir?

0
2573


Bebek masajı nedir, nasıl yapılır? Bebeklerde masaja ne zaman başlanmalı? Püf noktaları ve faydaları nelerdir? Luna Baby Spa Kurucusu İrem Kalkavan ile bebek masajının yararlarını konuştuk…

İrem Kalkavan Luna Baby Spa
İrem Kalkavan, Luna Baby Spa Kurucusu


Bebek masajı nedir? I love you masajı nasıl yapılır ?

Bebek masajı, Tamamen organik olan yağlar eşliğinde ebeveynlerin bebeği rahatlatma, gaz ve kolik ağrılarını en aza indirme gibi özellikle yenidoğan döneminde şiddetle tavsiye edilen bir masajdır. Bebeklerin büyüme esnasında yaşadıkları ağrılar en aza indirir. Bebek masajı bir rutin haline getirildiği zaman; Bebekte uyku düzene girer, kan dolaşımı hızlanır , Melatonin hormonu yani uyku hormonu yükselir ve uyku kalitesi artar.

I love you masajı; bebeklerde önerilen bir masajdır. Bebeklerin kolaylıkla gaz çıkarmalarına yardımcı olur. Anneler bebeklerine I love you masajını bebek hemen doyduktan sonra değil genellikle banyolardan sonra yapmalıdırlar.

Peki , I love you masajı nasıl yapılır?

Önce sağ elinizle karnın sol tarafında yukarıdan aşağıya bir I yapın. Sonra karnın üst kısmında sağdan sola, yukardan aşağıya ters bir L yapın, sonra sağ elle sağ alttan yukarı, sola ve aşağıya ters bir U yapın. Bunu yaparken de çocuğunuza sık sık “Seni seviyorum!” gibi sözcükler söyleyin. Bu masaj onun barsaklarının çalışmasını hızlandıracak ve onu çok rahatlatacaktır.
bebek masaji nasil yapilir

Bebeklere masaj nasıl yapılır?  Püf noktaları ve faydaları nelerdir? 

Bebeklerde masaj yapılırken ortam ısısına dikkat edilmelidir. İçerinin sıcaklığı yaklaşık 22-23 derece olmalıdır. Bebek masajını yerde yada güvenli bir alt değiştirme ünitesinde yapabilirsiniz. Bebeğimizi tamamen soyuyoruz, sırtında bir havlu olabilir. Bebeğinizin bezi kazalara karşı kapalı olabilir. Bebeğe dokunmadan önce ellerimize biraz yağ alıp ellerimizi ısıtıyoruz, kesinlikle soğuk ellerimizle bebeğin cildine dokunmuyoruz. Hareketler genellikle kan akışını hızlandırması için aşağıdan yukarıya yani kalbe doğru olmalıdır. 

Bebeklere masaj yaparken dokunuşlarımız hafif olmadır. Çünkü bebek cildi çok hassastır. Çok az bir bası bile bebeği uyarabilir. Tüm hareketleri en az 2-3 tekrar ile yapın. Önce ayaklardan yukarı doğru sıvazlama hareketiyle başlayıp en son masajı yüzde bitirebilirsiniz. Yüze yapılacak hareketler kasıtlıdır fakat burunda yukardan aşağıya doğru yapılan her hareket sinüslere iyi gelmektedir.

Bebeğe düzenli olarak yapılan masaj bir uyku rutini yakalamanıza destek olur.

Bebeğinizin sağlıklı büyümesine en büyük yardımcı bebek masajıdır. Etkileri saymakla bitmeyecek kadardır. Bağışıklılık sistemi ve sindirim sistemine olan katkıları en çok bilineneler arasındadır.

Düzenli masaj ile bebeğiniz sosyalleşecek, iletişim kurması gözle görülür ölçüde artacaktır. Artık masaj yaparken bebeğinize dokunduğunuzda ne istediğini size vücut hareketleriyle anlatacaktır. Masaj anne ve bebek arasındaki bağıda güçlendirir.

Bebek masajı kimler tarafından yapılmalı? Yanlış masaj bebeklere nasıl zarar verir?

Bebek masajını eğer bir merkezde yapılıyorsa konusunda uzman bebek masajı eğitmenleri tarafından bebeğe uygulanmalıdır. Eğer bebek masajı ebeveynler tarafından yapıyorsa kendi bebeklerini gözlemleyerek basıları bebeklerine göre ayarlayabilirler yapabilirler.

Bebeklere uygulanan masajda ağır ve sert basılar bebeklerde ciddi şekilde ileride ki yaşantısını etkileyecek sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Bebeklerde masaja ne zaman başlanmalı? 

Bebekler dünyaya geldikleri zaman en çok ihtiyaç duydukları şey anne şefkatidir. Dokunmak bebeği sakinleştirir. Anne ile en güzel kurulan bağlardan biri masajla gerçekleşir. Göbek bağı düşmüş ve 4 haftayı geride bırakmış her bebek yumuşak basılarla masaj olabilir.

Bebeğe günlük bakım ve masaj nasıl yapılabilir? Neden annenin dışında bir masaj terapistine ihtiyaç duyuluyor?  

Bebeğinize günlük olarak belirlediğiniz rutinlerle uyku düzenine yardımcı olabilirsiniz. Duş sonra yapılan masaj bunlardan biridir. Kullanacağınız yapların içeriği tamamen doğal olmalıdır. Örneğin lavanta yağı hem sakinleştirici hemde bebeğinizin gaz çıkarmasına yardımcı olan bir yağdır. Banyodan sonra masaja başlamadan parmak aralarına biraz sürerek aralardaki pamukçukları çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

Bebeğinize masaj yaparken yeterli tekniğe sahip olmadığınız için bir masaj terapistinden destek almanızda fayda vardır.

Anneler ağlayan bebeklerini sakinleştirmek için nasıl masaj yapabilir? 

Hamileyken sinlediğiniz müzikleri açarak ağlayan bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz. Onun sevdiği müzikler ve loş bir ortam işinizi kolaylaştırır. Papatya ya da lavanta yağının sakinleştiren etkisini de bebeğiniz üzerinde deneyerek görebilirsiniz.

Merkezinizde anneler ve bebeklere hangi hizmetler veriyorsunuz?

Biz Luna Baby Spa Ailesi olarak merkezimizde; 

  • 0-1 yaş arası bebek Hidroterapi ve Bebek Masajı,
  • Annelere 0-3 yaş bebekleri ile katılabilecekleri İlk Yardım dersleri,
  • Anne pilatesi gibi hizmetler veriyoruz.
Luna Baby Spa
Bebeklerin spa keyfi


Baby Spa nedir? 

SPA (Sanitas Per Aquam) Suyla gelen sağlık; antik çağdan günümüze, daha sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen insanlar, suyun şifalandıran özelliğini kullanmaktadır. Bebeklerde artık bu popülasyondan faydalanmaktadır.

Bebek Spa özellikle Avrupa ve Amerika’da yaygın olan bir hizmettir. Bebeklere özel bir merkezin hem anne hem de bebek için sağlık ve sosyalleşme olanağı sağlar. 

Baby spa’nın bebeklere faydaları nelerdir? Zararı var mı? 

(Bebekteki doğum stresi. Bebekler yeni doğmuş olmanın stresi ile yüklüdürler), yeni dunyaya adaptasyom) 

Gebelik boyunca salgılanan hormonların, doğumdan sonra bir anda düşmesiyle birlikte, meydana gelen duygu durum değişiklikleri annelerde ağlamaklı olma, bunalma gibi durumları ortaya çıkarır. ”Annelik Hüznü’’ denilen bu durumun ik üç hafta sonra ortadan kalkması beklenir. Lohusa masajı, ilk altı haftayı kapsayan bu süreci daha kolay ve sağlıklı bir şekilde tamamlamasına yardımcı olur.

Uygulanan doğum yöntemine ve annenin anatomik yapısına uygun olarak seçilen farklı masaj teknikleri bu durumun hem fiziksel hem de duygusal olarak daha sağlıklı geçirmesinde önemli oynar. Doğum öncesi ortaya çıkan fiziksel rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olduğu gibi, annenin ruhsal rahatlamasının sonucunda bebeğiyle kuracağı ilişki de pozitif yönde etkilenir.

Bebeklerin spa’ya ihtiyacı var mı? 

Bebeklerde herhangi bir fiziksel sorun yoksa ( kolik, Kas hastalığı, kabızlık vb.) haftada bir gelmesini öneriyoruz. Çünkü büyüme ağrıları,kas gelişimi ve zihinsel gelişim için oldukça önemlidir. Bebeklerin sosyalleşme, sağlıklı büyümesine destek verir.

IMG 0593
Hidroterapi nedir? Nasıl yapılır?

Hidroterapi bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini destekleyen bir hizmettir. Belli sıcaklıkta optimize edilmiş jakuzilerde bebeklerin boyun simidiyle birlikte sağlıklı vakit geçirmesidir. Jakuzilerde bulunan hava kabarcıklarıyla bebeklerin fizyolojik gelişimlerine katkı sağladığı uzmanlar tarafındanda desteklenmiştir.

Hidroterapinin faydaları nelerdir?

Hidroterapi bebeklerin zihinsel ve motor becerilerinin gelişmesini destekler, daha bilinçli ve kontrollü haraket etmesine yardımcı olur. Beyin ve kas gelişimi bebeğinizin ne kadar bunları harakete geçirmesine bağlıdır. Suyun göğüs kafesine uyguladığı basınç, akciğerlerin kapasitesini, göğüs kaslarını güçlendirerek arttırır ve solunum sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Luna BabySpa’da bebeğiniz, ihtiyacı olan özgürlüğe ve alana kavuşmakla kalmayıp kendi gelişimleri hızında eğlenirken de öğrenecektir.

Hidroterapi yeni doğmuş bebeklere yapılabilir mi? Ne zaman hidroterapiye başlanabilir? 

Yeni doğmuş bebekler 4 kiloyu geçtikleri ve göbek bağları düştüğü taktirde bize gelebilirler.

Hidroterapi büyümeyi hızlandırır mı?

Hidroterapi, bebeğinizin zihinsel ve motor becerilerinin gelişmesini destekler, daha bilinçli ve kontrollü hareket etmesine yardımcı olur. Vücutta ki kan akışını hızlandırırken büyümeye yardımcı olur.

IMG 0600
Hidroterapi hijyenik bir uygulama mıdır? Küvetlerin sterilizasyonu nasıl yapılıyor?

Hidroterapi seansı her bebeğe özel olarak yapılması gereken bir uygulamadır.Sonuç olarak önceliğimiz bebeklerimize hijyenik ve sağlıklı bir ortam yaratmaktır. Jakuzilerimizin suyu filtrelenmiş sularla dolmaktadır ve her bebekten sonra boşaltılmaktadır.

Kolik bebekler için hidroterapi faydalı mıdır? 

Bebeklerin gaz ve kolik ağrılarında düzenli olarak yapılan egzersiz gelişmekte olan bağırsaklar için çok iyidir. Hidroterapi bu anlamda en bilinen yöntemdir. Bebeklerin suda gösterdikleri direnç gaz ağrıların çok iyi gelmektedir.

Hidroterapi bebekler için güvenli bir uygulama mı? 

 Hidroterapinin bir uzman eşliğinde yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde belli sıcaklık 20 dakikanın üzerinde suda kalan bebek için vücut ısısını arttırabilmektedir.

Hidroterapi bebeklerin hangi sağlık problemlerine iyi gelir?

Özellikle doğum sonrası dış dünyaya yeni alışan bir bebek için hareket etmek çok faydalıdır. Bebeklerin hava yutmaları sonucu oluşan gaz ağrılarına, bağırsakları tam gelişmemiş olan bebeklerdeki kolik ataklarına, özel bebeklerde ki gelişim geriliğine fizyoterapi anlamında iyi gelmektedir. 

Uyku problemi olan bebekler ve huzursuz bebekler  için hidroterapi faydalı mıdır?

Bebeklere bir uyku rutini yakalamak için ebeveynlerin yapmaları gereken şeylerin başında Hidroterapi gelmektedir. Suyun sakinleştirici özelliği bebeği uykuya teşvik ederek melatonin hormonu sağlamasına katkı sağlar.

 

Bir Cevap Yazın