Takıntı (Obsesif Kompulsif Bozukluk) nedir, nasıl tedavi edilir?

0
1280

Takıntılar aniden kişinin zihnine girerler ve istenmezler, kişiye sıkıntı verebilirler. Çoğu zaman başka bir şeyi düşünmek güç olur ve kişiyi oldukça etkilerler. Genellikle kişinin günlük işlevine zarar verirler, kişinin kontrolü dışında tekrar eden ve hoş olmayan konular hakkında düşünceler olabilirler. Bu durum haddinden fazla gerçekleştiğinde özellikle kişinin ciddi derecede zamanını alan düşünceler varsa, işlevsellik bozuluyorsa örneğin; işe odaklanamama, okula odaklanamama, vs. oluyorsa kişinin obsesif kompulsif bozukluk (takıntı- zorlantı bozukluğu) olduğu düşünülmektedir. Takıntı yani bilimsel adıyla obsesyon bizim kontrol edemediğimiz düşünlere verilen isimdir ve bunu yatıştırmak için yaptığımız törensel davranışlarımıza ise kompülsiyon denir. İşte obsesif kompülsif bozukluk diyebilmemiz için ikisininde gerçekleşmesi gerekmektedir.

temizlik elini yikayan cocuk
Çocuklarda da görülebilir

Birçok kişi bu durumun sadece yetişkinlere özgü olduğunu ve çocuk ve ergenlerde görülmeyeceğini düşünse de çocuk ve ergenlerde takıntılar yetişkinlerdeki gibi takıntılı düşüncelerle kendini göstermektedir. Örneğin; bir çocuk aklına kötü şeyler getirebilir ve bunları teyit etmek için annesine sürekli ‘bir şey olmaz’ dedirtebilir, hatta bu onu tatmin etmeye bilir ve kaygısını arttırabilir, başka insanlara sormaya başlayabilir. Bu düşünce obsesyonudur ve çocuk emin olmak için kompülsiyon geliştirmiş anne babasına soru sormuştur. Anne babayı kaybetme korkusu ve bunu teyit etme de en çok karşılaşılan durumlar arasındadır. Çocuk el yıkama obsesyonu geliştirmiş olabilir ‘ya elim pis kaldıysa, ya ayaklarım yıkanmadıysa’vb. ifadeler zihinlerinden geçebilir bu işte temizlik takıntısıdır ve çocuk kompülsiyon geliştirmiş defalarca ellerini yıkamaya, ayaklarını yıkamaya başlamıştır.

calisan anne ve mutsuz cocuk
Çocuklarınızın kaygılarının dikkate alın!

Ancak çocuklar bu karşılaşılan durumu net ifade edemeyebilirler, farkında olamayabilirler ve takıntılar çocukluk dönemindeki özelliklerle karıştırılabilir. Bu noktada anne babaların en çok dikkat etmesi gereken nokta okul durumu ve arkadaşlık ilişkilerinin ne durumda seyrettiğidir. Eğer okulda ve arkadaşlık ilişkilerinde bozulmalar meydana gelmiş, çocuk ya da ergendeki işlevselliğin bozulmuş olduğu tespit edilmişse tedavi edilmelidir. Çocukluk çağında yapılan alışkanlıklar yatağa yatmadan önce pijamaların giyilmesi, masal okunması, vb. eğer ileriki boyutlarda da devam ediyor ve yapılmama ihtimalinde bile aşırı kaygı geliştirmesine neden oluyorsa orada dikkate alınması gereken bir durum olabilmektedir.

Peki ne yapmak gerekir? 

Çocuk ve ergenlerde bir uzman tarafından obsessif kompülsif bozukluk tespit edildiyse aileyle birlikte tedaviyi devam ettirmek oldukça önemlidir. Özellikle anne baba bu konuda detaylı bilgi sahibi olmalı ve ona göre davranmalıdır. Ergenlikte ve çocuklukta tedavi edilmeyen durumların yetişkinlikte devam edeceği hatta ilerleyerek artacağı unutulmamalıdır. Tedavi edilme şekli ilaç ve psikoterapi olarak bilinmektedir. Çocuk ya da ergeni destekleyecek terapiler özellikle davranışçı terapiler kullanılmaktadır.

Önceki İçerikGebelikte sigara içen anneler dikkat: Bebeğinizin dişleri çürüyebilir!
Sonraki İçerikBebek masaji nasıl yapılır? Bebek masajının faydaları nelerdir?
Psikolog Sude Süzer
Uzman Klinik Psikolog Sude Süzer, kolej eğitimini bitirdikten sonra Özyeğin Üniversitesi’nde İngilizce psikoloji lisansını onur öğrencisi olarak bitirmiştir ardından Üsküdar Üniversitesi’nde klinik psikoloji yüksek lisansını yapmıştır. Lisans hayatından içerisindeyken Türkiye’nin önde gelen kliniklerinde staj yapmıştır ve birçok organizasyon ve dernekte gönüllü psikologluk yapmıştır. Rehabilitasyon merkezleri, anaokulları, Nisan Danışmanlık Merkezi Bağdat Caddesi staj yaptığı yerler arasındadır ve gönüllü olarak; Kaçuv, Lösev, Cinsel İstismarla Mücadele Derneği gibi birçok kurumda yer almıştır ve hala devam etmektedir.. Yüksek lisans eğitiminden itibaren meslek hayatında devam etmiş; Np Hastaneleri Feneryolu, Np Hastaneleri Ümraniye, Ümraniye Belediyesi, Prof. Dr. Bengi Semerci Enstitüsü Nişantaşı, gibi birçok önde gelen kliniklerde ve kurumlarda psikolog olarak çalışmıştır. Çocuk Ergen ve yetişkin çalışmalarında; çocuklarda ve ergenlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, çocuk ve ergenlerde okb, kaygı bozuklukları, duygudurum bozuklukları, aile içi tutumlar, ebeveyn tutumları, etkili anne baba tutumları, aile terapileri, kadınlarda duygudurum bozuklukları, kadınlarda kaygı bozuklukları, öfke problemleri, nörolojik rahatsızlıklarda psikolojik müdahaleler, özgüven problemleri, yaygın kaygı bozukluğu, gibi birçok alanda çalışmıştır. Bu çalışmaları gerçekleştirirken çocuk ve ergenlerde terapilere, oyun ve masal terapilerine, kadınlarla grup çalışmalarına, aile terapilerine katılmaktadır. Meslek hayatı boyunca deneyimli ve meslekte adını duyurmuş başarılı kişilerle çalışan Sude Süzer, eğitimlerini de alanlarının en iyisi hocalardan almış ve supervizyonlu bir şekilde eğitimlere katılmıştır. Sude Süzer, Türk Psikologlar Derneği, Cinsel İstismarla Mücadele Derneği, Panik Atak Dostları Derneği, gibi birçok üyeliğe sahiptir. Aynı zamanda Sude Süzer; Ebebek, Bebeco, Kadınja gibi birçok dergi ve internet sitesine yazılar yazmıştır.

Bir Cevap Yazın