Gebelikte sigara içen anneler dikkat: Bebeğinizin dişleri çürüyebilir!

0
2611

Hamilelik bir annenin hayatındaki en sihirli dönemlerden biridir. Bebeğini sağlıkla kucağına alıp, sağlıkla büyütmek isteyen anne adaylarının bazı alışkanlıklarını gözden geçirip vazgeçmesi gerekir.

Sigara içen annelerin bebeklerinin daha huzursuz olduğu ve solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonu, astım ve  alerjiler gibi pek çok hastalığa yakalanma riskini arttırdığı bilinmektedir.  Sigaranın çocuk sağlığı gelişiminde çok bilinmeyen ancak hayat kalitesini oldukça düşüren bir etkisi daha mevcut; diş çürükleri!

24-72 ay arası çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar gebelik döneminde sigara kullanan annelerin çocuklarında, kullanmayan annelerin çocuklarına kıyasla çok daha fazla diş çürüğü görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Üstelik bu çalışmalardaki annelerin yaşları, beslenme alışkanlıkları, ağız hijyeni alışkanlıkları, sosyoekonomik seviyeleri benzerdir.

Gebelikte sigara kullanımı bebeklerde damak yarığına neden olabilir
Sigara kullanımı hem annenin hem bebeğin tükürük salgısını azaltmakta, ağız mikroflorasını olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte gebelikte sigara kullanımın damak dudak yarığı gibi gelişimsel defektlere neden olduğu da  gösterilmiştir.

Hamilelik döneminde ağız sağlığına dikkat!
Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Birliği 5 yaşın altındaki çocuklarda 1 taneden fazla diş çürüğü bulunmasını yüksek diş çürüğü  riski olarak kabul etmektedir.  Yüksek diş çürüğü riski, erken çocukluk çağındaki çocukların gelişimlerini, beslenmelerini, konuşma becerilerini ve özgüvenlerini etkileyebilmektedir.

Hamilelik dönemindeki kadınlara ağız bakımının ve ağız sağlığının öneminin öğretilmesi erken çocukluk çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.

Kaynak:

1-Comprehensive Preventive Dentistry  Hardy Limeback  p-324

2-Association between prenatal maternal cigarette smoking  and early childhood caries. A systematic review  J Clin Exp Dent. 2017;9(9):e1141-6.

3-Oral Health Care for the Pregnant Adolescent  THE REFERENCE MANUAL OF PEDIATRIC DENTISTRY 2016

 

 

Bir Cevap Yazın