Bebek kendi kendine uyumaya nasıl alıştırılır?

0
1721

Uyku eğitimi tüm annelerin derdi! Çocukların, sağlıklı gelişimi için, doğumdan itibaren yalnız yatmaya alıştırılması çok önemli bir konu. Çeşitli bahanelerle bu konudan vazgeçilmemesi gerektiğini söyleyen çoğu uzman ailelere gerçekten kararlı olmayı tavsiye ediyor. Peki bebek kendi kendine uyumaya nasıl alıştırılır? İşte tavsiyelerimiz!…

Anne-babaya bağımlı hale gelmesin!

Uzmanlar “bu durumun başlıca sakıncası çocukların anne, babaya bağımlı hale gelmeleri ve yalnız yatmayı büyüklerinin kendisini sevmemeleri olarak algılamaya başlamasıdır” diyerek çocukların yalnız uyumaya doğumdan itibaren alıştırılmaları gerektiğini belirtiyor…

Uzmanlar, anaokullarında geniş çapta yapılan araştırma sonucunda, çocukların yarıdan fazlasının sürekli anne-babaları ile birlikte yattıklarının anlaşıldığını belirterek, bu oranın ara sıra yatanlarda sayılırsa yüzde 90’lara ulaştığına dikkat çekiliyor.

Ailelerin çeşitli nedenlerle çocuklarını yanlarında yatırdığını, bu durumdan şikayetçi olmalarına karşın çeşitli nedenlerle bu davranışı devam ettirdikleri gözleniyor.

Anne-babalar, kışın üşümesinler, üstleri açılmasın diye, diğer zamanlarda ise gece yalnız yatınca korkuyor, bizimle yatmak istiyor diye çocuklarını yanlarında yatırmakta, ama bu davranış sonraki zamanlarda da devam etmektedir. Çocukların anne babaları ile yatma istekleri bir yere kadar anlaşılabilir bir istektir, ama bunun devamlılık arz etmesi onların psikolojik gelişimleri yönünden sakıncalıdır.

Okuma önerisi: Aylara göre bebek uyku saatleri

bebek kendi kendine uyumaya nasıl alıştırılır
bebek kendi kendine uyumaya nasıl alıştırılır

Bebek kendi kendine uyumaya nasıl alıştırılır?

Bu durumun getirdiği başlıca sakıncalara değinecek olursak; bu şekilde çocuklar anne-babaya bağımlı hale geliyor ve yalnız yatmayı büyüklerinin kendisini sevmemeleri olarak algılamaya başlıyorlar. Halbuki çocukların doğumdan sonra odalarının ayrılması ve aile ile birlikte yatmaması gerekmektedir. Aman çocuğum yanımda yatsın zaten onu fazla göremiyorum veya bizimle yatmasının nasıl bir sakıncası olabilir ki diye düşünen ailelerin çocukları, ilkokul çağına geldiği halde aileleri ile birlikte yatma alışkanlığını sürdürmektedir. Sonuç olarak çocuklar, doğumdan itibaren yalnız yatmaya alıştırılmalı ve bu alışkanlıktan çeşitli bahanelerle vazgeçilmemelidir.

Alışkanlıktan vazgeçirmek için bunları muhakkak uygulayın!

Bu alışkanlığın terkedilebilmesi için öncelikle çocukların belli saatte yataklarına yatırılmasını ve uyuyana kadar yanlarında oturulmasını öneren uzmanlar,  uykuya dalana kadar ona masal anlatmak, masal kitabı okumak yada masal kaseti dinletmek, uyuduktan sonra odasından çıkmak onların yalnız yatma alışkanlığını kazanmalarına yardımcı olacağını söylüyor.

Uykusuz anneler tecrübelerini paylaşıyor! Bebek ve çocuklarda uyku düzeni nasıl olmalı?  Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir? Çocuklarda uyku okul başarısını nasıl etkiliyor? Öğrenmek için Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

ANNE BEBEK KULÜBÜ FORUM: Tıklayın, sohbete katılın! 

Bir Cevap Yazın