Bebeğimi hangi pozisyonda emzirmeliyim?

2
2870
Bebeği emzirirken nasıl tutmalı? Bebek nasıl emzirilir?
Bebek nasıl emzirilir?

Bütün geleneksel kültürlerde eskilerden kadınlar yerde oturma pozisyonunda emzirirlerdi. Bu pozisyonda ayaklar ya bağdaş kurulmuş yada uzatılmış bir şekilde , sırt düz , kambur değil ve anne  kalçadan öne doğru hafif eğimli pozisyonda olurdu. Annenin dirsekleri kendi dizleri üzerinde desteklenmiş, bebek annenin kolları arasında pozisyonlanmış ve göğüsler bebeğe doğru gelmiş şekilde. Ve sırt asla yuvarlak değil böylelikle göğüsler sütü daha iyi fışkırtma özelliğindedir. Çünkü göğüsler sırt tarafından taşınır, yerçekimi tarafından değil (çünkü ağırdır). Bu şekilde kalçadan öne gelmiş oturma pozisyonu sayesinde kuyruk sokumu üzerine yük binmez , bu da doğum sonrası ağrılı pelvik bölgeye( doğum kaslarına)  baskı oluşturmaz veya sezeryana bağlı dikiş bölgesini de zorlamaz. Peki doğru emzirme pozisyonu nasıl olmalıdır?

Şimdiki anneler nasıl emziriyor?

Sorun şu ki biz sırtımızı düz tutarak , öne eğilerek bu şekilde yerde oturmaya alışkın değiliz. Ayrıca, ne o kadar esnek nede sırt kasları bakımından o kadar güçlüyüz. Sandalyede veya kanapede sırtımızı arkaya dayayarak oturuyoruz ve bu durumda bütün karın kaslarımız maalesef aşırı gevşek.

Oturduğumuz sandalyeler yüksek ,bu da bacaklarımızdaki dolaşımı kesiyor, sandalye arkalığı arkaya doğru eğimli olduğu içinde  aşağı doğru kayıyoruz .

Çoğu zaman alınan bu pozisyonda anne  endişeli emzirir, bebeğinin pozisyonundan da endişelidir. Boynu bükülüdür bebeğe doğru, omuzlar gergin ve yukarıda, ağırlığını bir kalça üzerine vererek oturmuş ve bebeği kolları desteksiz bir şekilde havada tuttuğundan göğüs kas lifleri gerilmiş durumdadır. Bu durumda anne sütü zayıf akar, bebek süt gelmesi için daha çok çekiştirir, bu da meme başı yaralarına veya tıkanıklıklara neden olabilir. Bebek bu durumda daha çok hava yutar ve annenin rahatsız pozisyonunu hissedeceği için huzursuz ve sinirli meme emer.

Nasıl emzirmeliyiz ?

Öncelikle sandalye veya koltuğu düzenlemelisiniz:

– Ayaklarınızın altına kitap veya küçük bir tabure koyarak dizleriniz kalçayla eşit seviyede veya biraz yukarda olacak şekilde ayarlayın.

-Sandalyeler arkaya eğimli olduğundan hafif öne gelmek için arkaya küçük bir yastık yerleştirin, bel bölgesine değil  tam iki kürek kemiği arasına, böylelikle göğüsler desteklenir.

– Bebeği kollarda desteklemek için kolların altına ya emzirme yastığı yada birçok yastıkla destekleyerek kolların tamamen yükü alınmalıdır, omuzlar serbest olmalıdır.

Yan yatış pozisyonunda

Geleneksel kültürde olmasa bile modern anneler için ayakta ve kötü oturuş pozisyonunda emzirmek daha pratik geliyor olabilir fakat bu vertikal pozisyonlar sırt için yorucu olduğu gibi pelvik taban kasları için de zorlayıcıdır.

Yan yatış pozisyonu hem emzirme hem de dinlenme pozisyonudur, özellikle boyun kasları için.

Bu pozisyonda dikkat edilecekler:

-Elinizi başınızın altında desteklemeyin, tekrarlı olarak yaptığınızda el bileğinde ağrılı tendinit oluşabilir.

-Boynunuzu öne doğru eğmeniz hem boynunuzda hemde üst sırtınızda gerilim oluşturur.

-Yatış pozisyonunda bacakların ikisinin de düz uzatılması, bel bölgesinin çukurlaşmasına ve buda siyatik ağrısına neden olur. Mümkünse üstteki bacağınızın altına yastık alın ve dizden kıvırın.

Nasıl düzenleme yapılır?

-Baş ve boyun omurga dizilimi hizasında yerleşmiş olmalı ve baş altında bir yastık ve kol yastığın altında uzatılmış şekilde olmalıdır.

-Üstteki bacak kalçayla 90 derece açı yapacak şekilde bükülü olmalı ve altında yastıkla desteklenmeli.-Amaç karnı sıkıştırmamak ve bebeğe yer sağlamak, bunun için emzirme yastığı kullanabilirsiniz.

– Eğer uzun ve şekillenebilen emzirme yastıklarından kullanırsanız sırtınızı, başınızı, bacaklarınızı ve aynı zamanda bebeğinizi pozisyonlayabilirsiniz.Bu şekilde sırtta kamburlaşma, bel ve bacağa vuran ağrılar olmaz ve boyun sırt daha rahat olacaktır.

Rahim bu pozisyonda içeride, yukarda ve omurgaya doğru yerleşmiş pozisyondadır. Rahmi destekleyen bağlar gerilmez, karın öne ve dışarı doğru çıkmamış ve karın kasında ayrılma olmamış olur.

Solunum doğal bir şekilde karın nefesine döner. Bu gevşeme için önemlidir. Nefesi verirken otomatik olarak karın içe girer ve bu hareket bağırsaklara masaj yapar, karın kaslarının esnekliğini artırır. Bağırsak boşaltımı daha iyi, dolaşım uyarılmış olur ve en önemlisi de kalça ve pelvik bölge için daha sağlıklıdır.

Yan yatış pozisyonunda bebek de anneye karşı ağzı meme hizasında ve vücudu yatakta olacaktır, oturmadaki gibi kollar veya yastık üzerinde değildir.

Önceki İçerikDoula nedir?
Sonraki İçerikBebek ve çocuklarda ishal belirtileri nelerdir? İshal olan çocuklar nasıl beslenmeli?
Yasemin Irkilata
1980 yılında Ankara’da dogdu.1999-2004 yılları arasında Hacettepe Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldu.2004-2006 yılları arasında Cyriax ve KPM manuel terapi kurslarını basari ile tamamlayıp, Manuel Terapist olarak calisti.2009 yılında Fransa’ya yerleşti. Fransa’da “Ortopedik Engelli Çocuklar Merkezi'nde görev yaptı. Fransa’da kinepod ,ortopedik ayak ve tabanlık kursu, kinesport, bantlama kursu ve daha sonra “De Gasquet Enstitüsü” pelvik taban eğitimi kurslarını tamamladı. 2015 yılında Türkiye’ye döndü. Manuel Terapist olarak çalışırken, 2016 yılında “Yogaşala prenatal Yoga Uzmanlık “ eğitimini, 2016 Michelle Lyons ile “Üriner -Rectal Inkontinans “ ve yine Ruth Jones ile Kronik Pelvik Ağrıda Fizyoterapi ve Internal Vajinal Uygulamalar” kursunu başarı ile tamamladı .2017 Ankara Lenf Ödem Derneği’nden Üst Ekstremite Lenf Drenaj Kursu’nu aldı. 2017 Dynamic Tape Bantlama Kursu aldı. 2017_2018 yıllarında Çocuk Üroloji Kliniği'nde Çocuklarda idrar kaçırma konusunda çalıştı. Kadınlarda inkontinans ve erkeklerde kronik pelvik ağrı konularında çalıştı. Kadınlarda “pelvik taban farkındalığı” yaratmak için Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’ın Gebe Okulu'nda düzenli aralıklarla pelvik taban sunumları yapıyor. Düzenlediği pelvik taban atölyelerinde kadınlara pelvik taban farkındalık çalışmalarını sürdürmektedir.

Bir Cevap Yazın