Muharrem ayının geleneksel tatlısı Aşure. Peki geleneksel kültürümüzün bir parçası olan aşurenin sağlığımız açısından ne gibi faydaları olduğunu biliyor muyuz?
Aşurenin faydaları saymakla bitmiyor
Her ne kadar tatlı olarak anılsa da içerdiği enerji ve besin öğelerinin zenginliği ile öğün yerine bile geçebilecek bir besindir.
Aşure, içinde kuru fasulye, nohut, aşurelik buğday (göce), birçok kuru meyve ve kabuklu kuruyemişleri bulunduran, oldukça besleyici bir tatlıdır. İçeriğindeki kuru baklagiller ve fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu kuruyemişler sayesinde çok sağlıklı bir bitkisel protein kaynağıdır. Aynı zamanda posa içeriği de oldukça yüksek olduğundan, sindirim problemlerine ve kabızlığa oldukça iyi gelir.
Bu besinin tüketirken şeker içeriğini yoğun olmasından dolayı şeker (diyabet) hastaları daha dikkatli olmalıdır. Şeker hastaları için şeker kontrolü sağlanmış ise kendi diyetlerine uygun düzende şeker kullanılmadan tatlandırıcı ile yapılan aşureden önerilen miktarda tüketilebilir. Diyet yapan, zayıflamak isteyen kişiler içinde şerbetli tatlılar ya da hamur tatlıları yerine tercih edilebilinecek, bir ara öğün olarak diyetisyenine danışarak tüketilebilir.
Kilo verme problemi olanlar dikkat
Aşure demir, çinko, B1 ve B2 vitaminleri, E vitamini, kalsiyum ve omega-3 gibi birçok vitamin ve minerali içerir. Tamamen bitkisel besinlerden yapıldığı için doymuş yağ içermemektedir. Ceviz, fındık gibi besinlerden aldığımız omega-3, kalp damar hastalığı olanlar için oldukça faydalıdır. Besin ögeleri açısından zengin olan aşure, yüksek miktarda enerji de içerir. Bu nedenle hamileler, emziren kadınlar, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar ile enerji ihtiyacı yüksek olan bireyler rahatlıkla tüketebilirken; kilo verme problemi olan ve kronik hastalığı olan kişiler mutlaka diyetisyen kontrolünde ve önerilen porsiyonlar dahilinde tüketmelidir.
Aşurenin yaklaşık 200 gramlık bir porsiyonu 350-400 kalori içerir. Bu kaloriyi azaltmak ve aşureyi daha sağlıklı hale getirebilmek için yapılabilecek en güzel değişiklik, şeker yerine bal veya pekmez konulması olacaktır. Üzerini süsleme için nar ve tarçın eklemeyi de unutmayın. Beslenmenizde aşurenin hangi besin öğelerine karışık geldiğini bilerek tüketirsek aslında kendi kendinizin besin örüntünüzü dengelemiş olabiliriz
1 porsiyon aşure= 1 ince dilim ekmek+1 köfte+ 2 porsiyon meyve yerine geçmektedir.
Anne sütünün artmasına yardımcı olmaktadır
Aşurenin içerisine eklenen fındık,ceviz, badem gibi yağlı tohumların omega-3 açısından zengin olmasının yanı sıra kalsiyum, B ve E vitaminleri açısından da zengindir. Tamamen bitkisel kaynaklı protein içeriğine sahip olan aşure, emziren annelerin yeterli besin öğelerinin almasının yanı sıra anne sütünün artmasına da yardımcı olmaktadır.
Aşurenin içeriğindeki malzemelerin yanı sıra süslemede kullanılan çeşitli meyveler( nar,portakal gibi) C vitamini ve yüksek antioksidan miktarından dolayı kanser önleyici etkiye de sahiptir. Kurubaklagiller yüksek posa içeriğinden dolayı anne ve bebekte gaz oluşumunu arttırabilmektedir. Bu nedenle emziren annelerde, doğumdan 3-4 ay sonra aşure denenmesi önemlidir. Ayrıca aşurenin içinde bulunan buğday zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderici potansiyel etkiye sahiptir.