Karantina sürecinde bağışıklığı güçlendiren besinler

0
2774

Karantina sürecinde nasıl beslenmeli, hangi gıdaları tüketmeliyiz? Bağışıklığımızı güçlendirmek için hangi besinleri tüketebiliriz? Uzm. Diyetisyen Merve Altay, karantina günleri için bağışıklık güçlendirici beslenme tavsiyelerini yazdı…

Bağışıklığı güçlü olanı hastalık etkileyemez

Koronadan korunmada en önemli faktör hijyen olsa da, bağışıklığımızı güçlendirmemiz için tükettiğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Sağlıklı ve dengeli beslenmek vücut direncinizi arttırırken şekerli ve hamur işi olan gıdaları tüketmeniz daha fazla hasta olmanıza sebep olur.

Aile öyküsünde diyabet, kalp hastalığı veya başka her hangi bir kronik hastalık varsa bağışıklığınızı güçlendirme de yediklerinize daha çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Kalorisi yok veya kalorisi azaltılmış paketli gıdaları tüketmek kilo alma olarak yansımasa da paketli ürün olması ve içeriğinde birden fazla katkı maddesi olması nedeniyle bağışıklığınızı düşüyor.

Beslenme düzeni oluşturun

Bağışıklığınızı düşüren bir nedende düzensiz saatlerde beslenmeniz ve bunun daha çok atıştırmalıklar olması. Bu atıştırmalıklar tam doygunluk hissi vermediği gibi aynı zamanda glisemik indeksinin yüksek olması nedeniyle sizin daha hızlı acıkmanıza neden oluyor.

Su yerine çay kahve veya ödem atıcı bitkiler çaylar içmek vücuttan fazla su atmaya sebep olacağı için direncinizi düşürecektir.

Karantina sürecinde klinik olarak kanıtlanmamış detokslar da yapılmamalı; vücutta vitamin ve mineral dengesizliğine sebep olucaktır.

Mutlaka gün içinde egzersizler yapılmalı sürekli hareketsiz kalmak kas ağrılarını arttırabileceği gibi metabolizmanın yavaşlamasına da sebep olucaktır. Bu dönemde tatlı isteklerini gidermek ve zamanı verimli kullanmak için kalorisi azaltılmış sağlıklı tarifler yapılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu tarifler sağlıklı olsa da porsiyon olarak çok miktarda tüketilmemelidir.

10 maddede bağışıklığı güçlendirmek için neler yapmalısınız:

  1. Bol sıcak su tüketimi hem boğazınızı yumusamasına yardımcı olucak hemde günlük su ihtiyacınızı karşılayacak. Suyun içine zencefil,limon veya sirke koyarak içebilirsiniz.
  2. Bitki çaylarından özellikle ekinezya/ yeşil çay ve kuşburnunu karıştırarak tüketmek hem lezzetli hemde güçlü bir koruyucu olucaktır.
  3. Mutlaka C vitamini ve Karamürver takviyesi almalısınız. C vitamininden zengin besinlerin başında başında narenciye olarak bildiğimiz portakal, greyfurt, limon gelse de kırmızı biber ve kivinin antioksidan ve betakaroten içerdiği için sağlıklı hücrelerin desteklenmektedir.
  4. Kefir ve ev yoğurdu sindirim sistemini güçlendirir, sindirim sistemi güçlü olan insanların daha az hasta olduğu tarih boyunca bilinmektedir. Sindirim sisteminde probiyotik etki göstererek patojenlerin vücuda girmesini engeller.
  5. Baharatlar arasında en önemlileri zencefil, zerdeçal, çörekotudur. Zencefil üst solunum yolları hastalıklarından korunma etkilidir.
  6. Zerdeçal vücutta iltihabın baskılanmasını sağlar. Yemeklerinize karabiberle birlikte ekleyebilirsiniz.
  7. Çörek otu yüksek miktarda Demir içerdiği için kan hücrelerinin yapımına destek verir.
  8. Her gün 1 diş sarımsak, 1 tk kadar gerçek bal direncinizi attıracaktır.
  9. D vitamini eksikliği takviye alarak normal seviyelerde tutun ve fırsat buldukça güneşlenin
  10. Kırmızı mor meyveler (yaban mersini, nar, havuç, pancar gibi) üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korur

Bağışıklığı korunmadaki en önemli nokta dengeli ve temiz gıdalarla beslenmeniz.

Katkı maddesi içeren paketli gıdalardan uzak durun.

Bir Cevap Yazın