Uzaktan eğitim ve eğitimin geleceği hakkında merak edilenler

0
1046

Çin Halk Cumhuriyetinde başlayarak dünyaya yayılan Korona virüsü (Covid-19 ) enfeksiyonu ile ülkeler normal hayatlarından uzaklaştı. Bununla birlikte günlük hayata yönelik çeşitli önlemler alındı ve okullar tatil edildi. Peki bundan sonraki süreçte eğitimin geleceği ne olacak? Öğrenciler uzaktan eğitimle derslerini telafi edebilecekler mi? Aileler çocuklarının eğitiminin kesintiye uğramaması için ne yapmalı? Eğitim Yöneticisi İlhami Serdar Karaman’a sorduk… 

ilhami serdar karaman
İlhami Serdar Karaman

Eğitimin geleceği ne olacak? 
Hastalığın seyrine göre Türkiye’de de çeşitli önlemler alındı ve gerekli müdahaleler yapıldı. Bunun en başında okulların ara tatilinin 2 hafta öne alınması ve ardından uzaktan eğitim çalışmalarının planlanarak toplamda 2 haftalık süreçte okullardan öğrencilerin uzaklaştırılması gelebilir. Alınan bu acil önlem ile örgün eğitimde yer alan 4 milyonun üzerinde öğrencimizin hastalığa doğrudan bulaşma riski ortadan kaldırılmış oldu.

Tabi ki bu sürecin sağlık açısından tedbir amaçlı olması yanında eğitim öğretim açısından da sonuçları unutulmadı. Bu sebeple planlı ve güvenli bir şekilde süreç ortaya konuldu. Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ziya SELÇUK Bey’in “2023 Eğitim Vizyonu” belgesi ile en başından ortaya koyduğu doğru sürecin olumlu yansımalarını bu tür kriz anlarında görüyoruz. 

Uzaktan eğitim yöntemi çocukların eğitiminde yeterli olacak mı? 
MEB’in özellikle EBA (Eğitim Bilişim Ağı) ile planladığı sürecin koronavirüs için verilen tatilde  (ve olası muhtemel uzamada bile) sağlıklı yürüyeceğine inanıyorum. Çünkü MEB kriz yönetimini sürece yayarak öncesinde ve sonrasında alt yapı çalışmalarını teknik konularda tamamlamakla kalmadı, bunun yanında pedagojik olarak da süreci destekledi. Özellikle 21.yy’da öğrenme ekosisteminin değiştiği, sosyal ağlarda ve çeşitli video platformlarında öğrencilerin sıklıkla öğretim süreci için destek aldığı da unutulmamalıdır. Özellikle etkileşimli interaktif yöntemler öğrencilerin de ilgisini çekmekte. İşte MEB tüm bu bileşenleri düşünerek bu sistemi tasarladı. Ziya Hoca’nın ifadesi ile de bunu dünya üzerinde bu denli sağlayacak birkaç ülke var. Bu sebeple gururluyuz.

Videolar sadece öğrencilerin eğitim öğretim amaçlı yardım aldığı kaynaklar değil aynı zamanda sosyal yaşamda birçok konuda ebeveynlerde yardım almaktalar. Örneğin benim de bazen yaptığım çocuk oto koltuğu söküp takma ya da bebek arabası katlama gibi… 

Öğrenciler ücretsiz eğitim platformalarından da faydalanabilir
Zaten hali hazırda Okulistik, Morpa, Vitamin gibi kullanılan sistemler belirli ücret karşılığında öğrencilerin hizmetine sunulan güzel sistemler. Oldukça da iyiler. Hatta bu firmalar 2 haftalık tatil süresince içeriklerini ve sistemlerini tüm öğrencilere ücretsiz olarak sundular. Eğitimi mesele edenleri bu vesile ile bir kez daha tebrik ediyorum.

Yine bazı özel platformların, uzaktan eğitim kanallarının ve özel okulların öğrenciye yönelik ücretli ve kapalı devre yürüttüğü canlı dersler de mevcut. Görüldüğü gibi bilgiye erişmekte sorun yok. Sorun bilginin nasıl işleneceği ve kullanılacağı.

Çocuklar dersleri çevrimiçi izleyecekler
23-27 Mart 2020 tarihi ile çocuklarımız EBA üzerinden dersleri çevrimiçi izleyecekler. Sadece internet olarak değil, bu derslere ve çalışmalara TV kanalı üzerinden de ulaşılabilecek. Bu konuda Ziya Hoca’nın 6 farklı kanal üzerinden yürütüleceğine dair ifadesi mevcut. Sistemin detaylı açıklamaları ve verimli kullanımı ile ilgili Bakanlık yetkililerinden açıklama gelecektir. Hatta ilk dersi Ziya Hoca verecek.

Ailelere önemli görevler düşüyor 
Tüm bu süreçler için velilerimize de önemli görevler düşüyor. 
Öncelikle bu süreçte eğitim adına endişeye düşmesinler. Çocuklarımız bulunduğu dönem açısından ve değişen eğitim ekosistemine uyum açısından çok iyi durumdalar. İçerikler interaktif. Dolayısıyla onların bireysel öğrenmelerini, ilgilerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek işleyecek. Dilerse öğrenci tekrar tekrar dersleri gözden geçirecek ve deneyimleme imkânı bulacak. Ayrıca bu sistem bütün sistem içerisinde öğrenci için analiz ve karne verebilecek. Ben gerekli imkânın öğrencilere sunulduğunda okul sürecindeki gibi motive olabileceklerini düşünüyorum. Bu süreçte ailelerinde benzer düşünce ile öğrencilere yaklaşması, hatta birlikte zaman ayırmaları, teknolojik cihazları kontrollü kullanımı konusunda takip etmeleri ve bu süreçlerin dışında ailecek yapılacak etkinliklere zaman ayırmaları gerekmektedir.

Kaygılarınızı çocuklara yansıtmayın 
Öğrencilerimizin ev ortamına sıkıştırılmaması, hastalık ile ilgili kaygılarının artmaması için sağlıklı ve net bilgilerin aile ortamında paylaşılması, Bakanlıkların talimatları ve planlamaları dâhilinde sürecin yürütülmesi önem taşımaktadır.

Lütfen sürecin sağlıklı yürüyebilmesi için çocuklarımız ile sohbetinizi daha sık yapın, daha çok aile içi paylaşımlarda bulunun.

Bir Cevap Yazın