Koronavirüs önlemleri: Ev temizliği nasıl yapılmalı?

0
888

Koronavirüsten korunmak için ev temizliğini nasıl yapmalıyız? Temizlik yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Temizlik için hangi ürünleri kullanmalıyız? İşte koronavirüs günlerinde ev temizliği ile ilgili bilmeniz gereken her şey!…

koronavirus gunlerinde temizlik 10
Koronavirüs sebebiyle evde kalacağımız süreçte evimizi nasıl temizlemeliyiz?

Öncelikli olarak evinizi sürekli havalandırmanız oksijen miktarını artırır. Temizlik için Arap sabunu, karbonat, esansiyel portakal yağı,sirke, çamaşır suyu, alkol ve ev dezenfektanları kullanabilirsiniz.

Temizliğe güçlü dezenfektanlarla başladıysanız sonraki temizliği daha az kimyasal olan ya da hiç olmayan doğal dezenfektanlarla yapın.
koronavirus gunlerinde temizlik 5

Temizlik kovasındaki suyu çok kirlenmeden değiştirin
Temizliğe ilk olarak dış kapıdan başlamalıyız, dışarıdan geldiğimizde ilk temas ettiğimiz yer dış kapı. Daha sonra evdeki bütün kapı ve kapı kollarını, priz ve elektrik düğmelerini temizleyip dezenfekte etmeniz gerekir.

Mutfakta sürekli kullanılan alanları iyice dezenfekte edin, yiyecek ve içeceklerin dış yüzeylerin sildikten sonra kaldırın.

koronavirus gunlerinde temizlik 9

Nevresim takımlarını gün aşırı değiştirin
Odalarınızda halı varsa derinlemesine süpürün ve silmek için seçeceğiniz ürünle zeminleri iyice silin. Tozu alınacak eşyalarınızı temizleyin ve dezenfekte edin. Her gün evinizi süpürüp silin. Kıyafetlerinizi 1 kere giyin ve kuruyan kıyafetlerinizi ütüleyin.

koronavirus gunlerinde temizlik 7
Banyo en çok kullanılan alanlardan olduğu için her gün temiz tutun.

Ayakkabılar dışarıda kalsın

Virüsün eve girmemesi için kirli kıyafetler ve ayakkabılar evin sık kullandığımız alanlarına girmeyecek. Dışarıda gireceğiniz bir ayakkabı belirleyin ve o ayakkabıyı kapı girişinde bırakın.
kadin giyinme odasi

Kirli kıyafetlerinizi hemen çıkarın 

Evde kendinize bir kirli odası belirleyin. Çanta, mont gibi kıyafetler bu odada olsun. Eve geldiğinizde de bu odada soyunup, giyinin. Dışarıdan geldiğiniz kıyafetlerle evin temiz alanlarına girmeyin. Kıyafetlerinizi çıkarın ve bez bir torbaya koyarak makineye atın. Kirli kıyafetler renkliler de dahil olmak üzere 50-60 derecede yıkanmalı. Anahtarlarınızı da dezenfekte etmeyi unutmayın.

Ev temizliğinde yapmanız gereken başlıca işleri sıralayacak olursak: 

Bulaşık süngerini her gün çamaşır suyunda bekletin ve sık sık değiştirin

Çamaşır bulaşık makinesini 1 bardak çamaşır suyu ile boş yıkayııp, temizleyin. 

Lavabo ve klozetleri her gün deterjanla temizleyin.

TV, TV kumandası, tablet, telefon ve diğer sık kullandığınız elektronik cihazlarınızı sık sık temiz bir bezle ellerinizle dokunmadan silin. 

Kapı, dolap ve pencere kollarını günde 2 kez temizleyin. 

Eğer dışarıya çıkmanız gerekiyorsa arabanızı da temiz tutmayı unutmayın. Kapı kolları, direksiyon, el freni ve pencere düğmeleri gibi çokça dokunduğunuz yerleri dezenfekte edin.

Arabanızda ve çantanızda kolonya bulundurmayı ihmal etmeyin. 

Çanta ve cüzdanlarınızı da her gün dezenfekte edin.  

Bir Cevap Yazın