Legolar çocukların yaratıcılığını nasıl geliştiriyor?

0
2272

Lego denilince akla, rengarenk birbirine geçirilen, çocukların gelişim düzeyinde etkin rol oynayan en tanıdık ve en çok tercih edilen oyuncaklar gelir. İlk çıktığı günden itibaren Legolar, çocukların etrafını algılama biçimlerinde bir devrim yaratmış durumda.

Küçük parçaları birleştirilerek ortaya yeni bir nesne çıkarılması ilkesine dayalı Lego’nun geçmişi 1930’lu yıllara kadar dayanıyor. Ancak Lego’nun kendisi ile özdeşleşmiş, 8 çıkıntılı plastik parçanın patent kaydı 8 Ocak 1958 tarihinde yapılmış. Lego, aslında birbirine bağlanabilen plastik oyuncaklar üretmesiyle tanınan Danimarka kökenli bir marka ve şirketin ismi olup, 1932’de kurulmuştur. 1949 yılına kadar tahta oyuncaklar üretmekle meşgul olan şirket, daha sonra üretimine plastik oyuncaklar üreterek devam etmiştir. Danimarka kökenli olmasına rağmen, Meksika’da bir oyuncak fabrikası açacak kadar genişleyen firma, birçok çocuğun duygusal gelişimine katkı sağlamakta öncülük etmiştir.

Günümüzde dünyanın en iyi bilen oyuncak markalarından biri olan Lego’nun bugüne kadar ürettiği minik, plastik parçaların adedi 400 milyarı aşıyor.

Ürettiği oyuncaklar sayesinde seksen yıldan fazla süredir bu alanda kendini kanıtlayan şirket, yıllardır nesilden nesile çocuklar ve yetişkinlere psikolojik anlamda fayda sağlayan LEGO’lar ile birbirimizi daha iyi tanımamıza yardımcı oluyor.

Çocukların Lego figürleriyle bir şeyler inşa ederek problem çözme becerileri ve yaratıcılıkları gelişiyor. Legonun asıl başarısı tahminimce, çocukların hayal güçleri ve yaratıcılıkları üzerindeki etkide saklı.

İlk gününden beri serbest oyun şeklini destekleyen Lego’nun popüleritesi, çocukların hayal güçlerini kullanarak küçük parçaları birleştirip ortaya yeni şeyler çıkarmalarına dayanıyor.

Lego oyuncaklara yalnızca çocuklar değil aslında biz yetişkinler de bayılıyoruz. Bu bayıldığımız oyuncakların, keyifli vakit geçirtmesinin dışında o kadar çok faydası da var ki ! Her çocuklu eve Lego oyuncak bu yüzden şart. Üstelik her yaş grubuna uygun tasarımları da var.

lego cocuk oyunlari

Hiç Lego’nun psikolojik faydalarını merak ettiniz mi?

Eğlendirici olduğu kadar popüler de olan bu oyun, hayal gücünü desteklemekle birlikte çocukların iyi vakit geçirmelerini sağladığı için en sevilen oyunlar arasında yerini almaya devam ediyor.

Çocukların sınırsız hayal dünyası için tasarlanmış Legoların çocuk gelişimine katkılarını araştırdık. Buyrun birlikte inceleyelim.

Legolar çocukların kas gelişimine destekler.
Legolar el-göz koordinasyonu ve küçük kas gelişimini destekler. Hedefe ulaşacak hareketlerin refleksini çocuklara kazandırır. Bunu yaparken yormaz ve çok eğlendirir.

Legolar çocukların yaratıcı zekasını geliştirir.
Legolar 1932’de yaratıcılığın geliştirilmesi felsefesi üzerine tasarlanmış oyuncaklardır. Lego parçaları, çocuklara sınırsız bir hak ve özgürlük sunarak, hayal dünyalarının sonuna kadar gitmelerini isteyen parçalarla doludur.

Legolar çocukların paralel ve ortak oyun oynama, iletişim kurma becerilerine destektir.
İster tek başına ister arkadaşlarıyla Legolar oyun dünyasına davette ustadır. Çocuklar ister paralel olarak iki ayrı masada isterlerse birlikte Legolarla zaman geçirebilir, harika sonuçlar yaratabilirler.

Legolar çocukların kavram gelişimine destektir.
Büyük-küçük, uzun-kısa, eğri-düz, mavi-kırmızı-turuncu… Legolarla kavramları tanımak hem çok akılda kalıcı, hem çok eğlencelidir.

Legolar eğitim için de kullanılır.
Legolar, dünyanın pek çok ülkesinde eğitim için de kullanılmaktadır. Çocuklar sınıfta tüm gün boyunca sırada oturarak ders öğrenmek yerine bazı saatlerini Lego’ya ayırarak öğretmenleri eşliğinde yeni bir şeyler yaratma peşindedirler.

Legolar neşeli ve eğlenceli durumlar yaratarak çocukları mutlu eder.
Lego parçalarıyla hayalinizdeki her şeyi yaratabilirsiniz. Ev, robot,  tavşan, dağ, orman, uçak.. Aklınıza ne gelirse Legolar sizinle olmaya hazırdır.

Çocuklar ve içindeki çocuğu kaybetmeyen büyükler; bu müthiş eğlenceyi çocuklarıyla birlikte  oynayarak doyasıya yaşama fırsatı bulurlar. İlham veren parçalarıyla hayal gücünde sınır tanımayan Lego setleri artık hemen hemen her yerde satılıyor. Keyifli bir Lego macerası, büyük küçük herkesi aslında yerinde bekliyor.

legonun faydalari

Legoların çocuklarda psikolojik etkileri nasıl seyrediyor ?

Kulağa çılgınca gelse de, Legoların psikolojik faydaları, düşünebileceğimizden çok daha çeşitli ve ilginçtir.

Gelin bunları birlikte inceleyelim ..

Lego’nun çocuklardaki psikolojik faydalarının kaynağı, onları yeni fikirler üretmeye teşvik etmesinden kaynaklanıyor. Maria Teresa Mata isimli bir psikiyatriste göre; Lego gibi farklı nesnelerle, serbest bir şekilde inşa etme eyleminin oldukça olumlu etkilerinin olduğu vurgulanıyor. En önemlisi de, duygusal zekanın gelişimine katkıda bulunması.

Ayrıca, psikoterapi gelişimi sürecinde de olumlu katkıları olduğundan bahsedilen Legolarla oynamak, inanışların ve duyguların içselleştirilmeleri açısından da bireylere yardımcı oluyor.

Legolar, duygusal zeka gelişiminde etkin rol görevi görüyor. Zorluklarla başa çıkmak, hayal gücünü genişletmek ve ifade etme yeteneğini hızlandırmak konusunda başarılı.

Ayrıca Legolar, birçok şirket psikologları tarafından da kullanılıyor. Legoların kullanımından elde edilen sonuçlar, birçok işte onlar için fayda sağlıyor. Birçok yeni bilginin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan Legolar, oldukça verimli olan serbest inşayı geliştiriyor.

Legolarla oynamak, diğer seviye Legolarla bağlantı kurmada yardımcı görevi görüyor. Yani parçalar birleştirildiğinde, hayal gücü ve yaratıcılık el işiyle birleşmiş oluyor ve bu durum iletişimde etkin zihinsel süreçlere katkıda bulunuyor, zemin hazırlıyor.

Ayrıca, Legoları birleştirme eylemi, bir aile veya arkadaş gruplarıyla yapıldığında, bireylerin dünyayı algılama şekilleri görselleştirilmiş oluyor. Bu da aile ya da arkadaş grubu içinde diyalogların zenginleşmesine olanak sağlıyor. Karşıdan izleyen bir gözlemci olarak, ortaya çıkarılan objelerden derin bilgiler elde etme şansı yakalanıyor.

Bilinçaltındaki duvarlar, bireyin sosyal etkileşimi ile ilgili bilinçli olmadan ortaya çıkan koruma kalkanlarıdır. Ancak, Lego’nun psikolojik faydaları sayesinde, bu bariyerler tek tek düşüyor; çünkü hem kendi bilgilerini hem ifade etme hem de başkalarının bilgilerinden yararlanma şansı buluyor.

Problem çözme yeteneği gelişiyor. Belli durumlarda, bir insan sorunları çözemeyecekmiş gibi hissedebilir. Ancak eğer küçüklükten itibaren bu sorunu çözmeye yönlendirilirse, Lego’nun psikolojik faydaları, bireyin ihtiyacı olduğu bilgiyi kendi başına bulmasına yardımcı oluyor.

Bu sayede birey, bilgiye ulaşıp, bilgiyi düzene koyuyor, uyguluyor ve onaylıyor. Böylece becerileri de gelişmiş oluyor.

Soyut kavrama algısını geliştirmek de mümkün Legolarla. Bunun anlamı ise, hayal gücü ile ilişkili bilgilerin, gerçek dünyada yeterince ifade edilmesi. Bu durum ise eylemlerindeki verimi arttırarak bilgiyi doğru işleme becerisini geliştiriyor.

Yani Legolar, oyun, iş eğitimi ve psikoterapide sıkça kullanılan en faydalı oyuncaklar.

İnsanlar, eğitim başta olmak üzere duygusal zeka eğitimi konusunda da bu oyundan fazlasıyla yararlanıyor. Bunun sebebi ise, dışa vurum tekniği olarak görülmesi. Yani Legolarla oyun oynamak, yaratıcılığı teşvik ederken, hayal gücünü harekete geçiriyor ve özgür ifadeye yol veriyor. Hedef edinmeyi ve empati kurma becerisini de geliştiriyor.

Bunlar, Lego’nun çocuklar üzerindeki psikolojik faydalarının yalnızca bir kısmı. Bu parçaların kullanımının sadece çocukların duygusal zekasının gelişimi ile ilgili olmadığını da unutmamak gerek; çünkü günümüzde birçok şirket Lego’ların faydalarının farkındaysa, yetişkinler de aynı şekilde bu mükemmel işlev gören plastik oyuncaklardan yararlanmakta, çocuklarının gelişimi açısından acele etmeliler.

 

 

 

Önceki İçerikKurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?
Sonraki İçerikSevgi olmadan yaşayabilir miyiz?
Zeynep Sağlam
10 Nisan 1987'de Çankırı'da doğan Zeynep Sağlam, çocukluk döneminin büyük bir kısmını Istanbul'da geçirmiş, ardından Çanakkale'de yaşamına devam etmiştir. Eğitim hayatına kaldığı yerden burada devam eden Zeynep, 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlamış, ardından ; ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2005 Food Safety Management System, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Quality Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 14001:2004 Environmental Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 19011 Quality and Environment Management Systems Audit Training Eğitimi, ISO 19011 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri Tetkiki Eğitimi, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi, OHSAS 18001:2007 Occupational Health Safety Management System, Qualİty Engıneerıng Management Traınıng, Human Resources SpecializationTraining, Body Langue, Effective Communication, Executive Assistant and Office Management Training eğitimleri almıştır. ÇOMÜ’de iş yaşamına devam eden Zeynep, diğer yandan Sosyololji ile yakından ilgilenen bir insan olarak Sosyololji Lisansını tamamlarken, yüksek lisans hazırlıkları ile uğraşmaktadır. Yazan, çizen, İçerik üreticiliği yapan, en çokta okuyan meraklı bir anne olan Zeynep, kalemin görünmeyen sihrine inananlardan...

Bir Cevap Yazın