Sevgi olmadan yaşayabilir miyiz?

0
1091

Sevgi olmadan; bağ, gelecek, anlayış ve hoşgörü olmaz. İnsanların kendilerini iyi hissetmelerine, değerli olmalarına, gelişmelerine yardımcı olma konusunda en etkili faktör sevgidir.

Her zaman sevilmek isteyen insan, sevgiyi ve sevilmesini sağlayan özellikleri kaybetmekten korkuyor. Sevilecek niteliklere daha fazla sahip olan biri ortaya çıktığı zaman, sevenlerimizin ötekini sevmeye başlayacağından korkmaktayız. Böylece hayata sevgi kazanma gayreti ve rekabeti giriyor. Sevgi rekabeti yerine, paylaşıp çoğalmasını sağlayarak sevgileri arttırsak, toplumumuz daha güzel ve huzurlu hale gelecektir.

Halil Cibran; “Kimyacı; kalbinden şefkat, saygı, özlem, sabır, pişmanlık, sürpriz ve affedicilik elementlerini çıkarabilir ve bunları birleştirerek sevgi adı verilen tek bir atom haline dönüştürebilir” demektedir.

Sevmek inanmaktır, sevmek yaşamaktır, sevdiğini kendisi gibi, kendisinden de çok hissetmektir. Hayatı incelediğimizde sevgi ile iş yaptığımız anlar, gerçekten yaşadığımız anlardır.

Sevmek gönüllerde yürümektir, sevmek güvenmektir. Sevmek, sevdiklerimize bir nefes, bir ses gibi yakın olmaktır. Sevmek, sevdiklerini yaşama döndürecek bir damla suyu paylaşmaktır. Sevgiyi gönlümüzde tutsak etmeyelim, sevgi insanlarla paylaştığımız sürece değerlidir”

Sevginin olumlu sonuçlarını göreceğimiz bir öykü ile tamamlayalım…

Sevginin öğrenciler üzerindeki etkisi

Profesör, sosyoloji sınıfındaki öğrencilerini Baltimore şehrinin kenar mahallelerine göndermiş ve o bölgede yaşayan iki yüz erkek çocuğun durumlarını araştırmalarını, her bir çocuğun geleceği hakkında bir tahminde bulunmalarını istemiştir. Öğrenciler gerekli araştırmalardan sonra, bu çocukların gelecekte başarılı olamayacakları kanaatinde birleşmişler.

Yirmi beş yıl sonra, bir başka sosyoloji profesörü bu çalışmayı bulur ve öğrencilerinden bu projeyi sürdürmelerini ve o insanlara ne olduğunu araştırmalarını ister. Öğrenciler, o bölgeden taşınan veya ölen yirmi çocuk dışındaki, yüz seksen çocuktan yüz yetmiş altısının olağanüstü bir başarı gösterip, avukat, doktor ya da iş adamı olduklarını ortaya çıkardılar. Profesör çok etkilenmişti ve bu konuyu izlemeye karar verdi. Birer yetişkin olan çocukların hepsi o bölgede yaşadıkları için her biri ile görüşme şansı oldu.

Bu koşullarda nasıl bu kadar başarılı oldunuz? Sorusuna verdikleri cevap hep aynıydı.

—Mahalle okulunda bir öğretmenimiz vardı, onun sayesinde oldu, dediler.

Profesör, bu öğretmeni çok merak etmişti ve hala hayatta olduğunu öğrendiği yaşlı öğretmenin izini bulması zor olmadı. Kendisini ziyaret etmek için evine kadar gitti. Karşısında yılların yüzüne eklediği kırışıklıklara rağmen hala dinç duran yaşlı bir kadın duruyordu.

Yaşlı öğretmene, bu çocukları kenar mahallelerden kurtarıp başarılı birer yetişkin olmalarını sağlamak için kullandığı sihirli formülün ne olduğunu sordu.

Yaşlı öğretmenin gözleri parladı ve dudaklarının kenarında bir gülümseme belirdi:

Çok basit, “ben o çocukları çok sevdim” dedi.

Paylaşacağımız sevgilerin çok olması dileğiyle…

 

 

Önceki İçerikLegolar çocukların yaratıcılığını nasıl geliştiriyor?
Sonraki İçerikMasum görünümlü çizgi filmler acaba göründükleri kadar masum mu?
Murat Ertan
1966 Ankara ili, Güdül ilçesi Sorgun beldesi doğumludur. Evli ve 3 kız babasıdır. Lisans Eğitimini; Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde tamamlamıştır. Yüksek Lisans Eğitimini; Ankara Üniversitesi’nde “Öğretmen Yetiştirilmesi ve Atamalarının İncelenmesi” konusunda tamamlamıştır. Kamu Kurumları ve Eğitim Kuruluşlarına, Siyasi Partilere, Yöneticilerine; Eğitici Eğitimi, Protokol ve Görgü Kuralları, İletişim, Beden Dili, İletişim ve Beden Dili, Algı Yönetimi, İmaj Yönetimi, Girişimcilik, Sunum Teknikleri, Arabuluculuk, Uzlaşma Teknikleri, Problem Çözme, Diksiyon ve Hitabet,  Zaman Yönetimi, Toplantı Yönetimi, Motivasyon, Liderlik, Stres Yönetimi, Öfke Yönetimi, Aile Eğitimi, Sınav Kaygısı, Verimli Ders Çalışma Teknikleri, Başarının Pin Kodları, Bakış Açısı Eğitimi, İkna Yöntemleri, Etik Eğitimi, Para ve Bütçe Yönetimi, Yaşam Koçluğunda Yedi Yüz Bin kişiye "Eğitim” vermiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na, Ulaştırma Bakanlığı’na, Kültür Bakanlığı’na, Gençlik ve Spor Bakanlığına, Üniversitelere, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Valiliklere, Üçüncü Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına, PTT Genel Müdürlüğü’ne, Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü’ne, İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, İl Sağlık Müdürlüklerine,  Polis Meslek Yüksek Okullarına, Polis Mesleki Eğitim Merkezlerine, Kaymakamlıklara, Belediyelere, Hastanelere, Alışveriş Merkezlerine Sendikalara, Gençlik Spor Merkezlerine, Eğitim vermektedir. “Tarihi Sözler Antolojisi”  adlı eseri 10. baskısını yapmıştır. “Sevgi ve Mutluluk Öyküleri” adlı eseri 7. baskısını yapmıştır. “Başarı ve Motivasyon Öyküleri” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Sımsıcak Aile Öyküleri” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Akıl ve Bakış Açısı Öyküleri” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Hayat ve Eğitim Öyküleri” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Tarihi Öyküler” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Tarihi Anekdotlar” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Düşünürlerden Akıl Öğütleri” adlı eseri 4. Baskısını yapmıştır. “Liderlerden Gençlere Öğütler” adlı eseri vardır. “Özlü Sözler Antolojisi” adlı eseri vardır. “Gönül Yazıları” adlı eseri vardır. “Anlayarak Hızlı Okuma” adlı eseri vardır. haberankara.com.tr sitesinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. gercekhaber.com.tr sitesinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. annebebekklubu.com.tr sitesinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. Medya Pusula Dergisinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. Genç Bürokrat Dergisinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. İlgi Alanları:     Türkiye Bilardo Federasyonunda, Antrenörlere Eğitim verdi. Tae-kwondo, Kung - fu, Kick-Boks Branşlarında Antrenörlük ve Hakemlik, Satranç Sporunda Antrenörlük yapmaktadır. Doğa gezileri, Müze gezileri, Fotoğraf çekimleri ile ilgilenmektedir.

Bir Cevap Yazın