Bebeğinizin sağlığı için hangi bebek mamalarını tercih etmelisiniz?

0
4797

Bebeğim için hangi mamayı kullanmalıyım? En besleyici ve sağlıklı bebek maması hangisi? Gaz yapmayan bebek mamaları hangileri? Yeni doğan bebekler için hangi mamalar uygundur? Bebekler için doğru mama seçimi nasıl yapılır? Bugün yeni anneler ve anne adayları için bebek mamaları hakkında merak edilenleri masaya yatırıyoruz. İşte bebek mamaları hakkında bilmeniz gerekenler…

Mamaların, kendi içlerinde bölümlere ayrıldığı önemli ayrıntılar mevcut. Bunlar anneler için en çok merak konusu. Bu mamalara biraz değinecek olursak eğer ;

Toz Mamalar: Suyla karıştırıldığında hazır hale gelen mamalardır. Hem yapımı kolay, hem de bütçesi kısıtlı aileler için ucuz bir mama çeşididir.

Konsantre Sıvı Mamalar: Toz mamalar gibi suyla hazırlanan mama türü olduğu için, tercih edilen mamalar arasındadır.

Hazır Mamalar: Her ailenin bütçesine hitap etmeyecek kadar pahalı olan hazır mamalar, içine herhangi bir ekleme yapmadan, her ortamda bebeği rahatlıkla besleyebilme imkanı verir.

Protein Hidrolizatlı Mamalar: Bazı bebeklerin, fizyolojik yapı gereği, hem inek sütüne hem de soya sütüne alerjisi bulunur. Böylesi durumlarda yine doktor tavsiyesi ile bu mama türleri tercih edilebilir. Bu mama türlerinin allerjik reaksiyonları tetikleme durumu diğerlerine nazaran daha düşük ihtimaldir.

Soya bazlı mamalar: Genellikle inek sütünün içinde bulunan laktoza ve proteine karşı alerjisi olan bebekler için kullanılması uygundur. Ancak bebeğin, soya sütüne alerjisi olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Soya bazlı mamalar, hayvansal gıdaların bulunduğu mamalardır.

Her annenin, mama alırken dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan bir diğeri de, mama alırken, mutlaka tarihinin en güncel tarih olmasına dikkat etmelidir. Tarihi geçmiş mamalar bebek sağlığı açısından ciddi risk teşkil edebilir.

Sonuç olarak, annelere; mama seçimi yaparken tavsiye edilmesi gereken bir diğer hususta; bebeğin fizyolojik yapısı ve sağlığıyla doğru orantılı olabilecek mama türlerinin seçilmesine dikkat edilmelidir. Başlangıçta, en marka mamalar tercih edilmelidir. Daha sonraları, bebeğin sağlık durumuna göre, en az gaz yapan, en az kusturan, en az kabız yapan mama türü hangisi ise onda devam etmekte, bebek açısından oldukça fayda vardır.

Eğer bebeğin sağlığına engel teşkil eden birtakım rahatsızlıkları varsa, doktor tavsiyesi destekli özel mamalar kullanılmalıdır. Gelişimi çok geriden giden, sürekli kusan, bağışıklık sistemi aşırı zayıf olan, kolik sancısı ve sindirim sistemi problemi yaşayan bebekler bu kategoride yer almaktadır.

Mamaların başlangıç seviyelerine değinecek olursak eğer ;

1 Numara Başlangıç Mamaları: Yenidoğan 0 -6 ay arası bebeklere başlangıç mamaları (1 numara) kullanılır.

2 Numara Devam Mamaları: Bu süreç (4-9 ay) içerisinde, dileyen anneler, bunun yanısıra içinde protein ve enerjinin yüksek olduğu devam mamalarından da (2 numara) destek olarak ara ara verebilirler.

3 Numara Devam Sütleri: Ek gıdaya geçiş sürecine adım atmış ve 8 ayını doldurmuş bebeklerde kullanıma uygundur. Diğerlerine göre daha koyudur ve içindeki enerji vitaminleri oldukça yüksektir.

Tamamlayıcı Mama Türleri: Bu mama türleri, diğerlerinden tamamen farklıdır. Bebeklerin kahvaltıda yiyeceği besinleri içeren bebek kahvaltı mamaları, bebek çorbaları, muhallebi türleri, gece için her türlü besinler ve kavanoz mama türleri şeklinde bir çok çeşit mevcut.

Her annenin en büyük hayali, bebeğini en doğru ve en sağlıklı yöntemlerle beslemektir. Hiçbir kimse bebeğine yedirdiği ve içirdiği besinlerden, bebeğinin tahribata uğramasını istemez. Bu nedenle anneler en doğal yöntemlerle; mamalarla eş değer olabilecek doğal mama yöntemlerine de başvurabilirler.

Yarınlara sağlıklı bebekler inşaa edebilmek ümidiyle…

Önceki İçerikAnnelik, anne olmak
Sonraki İçerikTiroid hastaları şeker ve hazır gıdadan uzak durmalı
Zeynep Sağlam
10 Nisan 1987'de Çankırı'da doğan Zeynep Sağlam, çocukluk döneminin büyük bir kısmını Istanbul'da geçirmiş, ardından Çanakkale'de yaşamına devam etmiştir. Eğitim hayatına kaldığı yerden burada devam eden Zeynep, 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlamış, ardından ; ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2005 Food Safety Management System, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Quality Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 14001:2004 Environmental Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 19011 Quality and Environment Management Systems Audit Training Eğitimi, ISO 19011 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri Tetkiki Eğitimi, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi, OHSAS 18001:2007 Occupational Health Safety Management System, Qualİty Engıneerıng Management Traınıng, Human Resources SpecializationTraining, Body Langue, Effective Communication, Executive Assistant and Office Management Training eğitimleri almıştır. ÇOMÜ’de iş yaşamına devam eden Zeynep, diğer yandan Sosyololji ile yakından ilgilenen bir insan olarak Sosyololji Lisansını tamamlarken, yüksek lisans hazırlıkları ile uğraşmaktadır. Yazan, çizen, İçerik üreticiliği yapan, en çokta okuyan meraklı bir anne olan Zeynep, kalemin görünmeyen sihrine inananlardan...

Bir Cevap Yazın