Annelik, anne olmak

0
4600
Anne olmak
Anne olmak

Çocukluğunda evcilik oynamayan var mıdır? Bebekleri sıra sıra dizip farklı farklı elbiseler giydiren, yemek yediren, evcilik oyununda hemen anne olmak isteyen ve anne, baba, çocuk diye oyunlar kuran çocukları düşünün. Anne ve baba olmak çok büyük sorumluluk, sabır ve şefkat isterken neden gönülden aile kurmak isteriz. Her şeyin cevabı yaradılışta gizli aslında ve hayat insanı bir şekilde yalnız olmamaya ve çocuk sahibi olma yönünde eğitiyor.

Anne olmak nasıl bir duygu? 

Sevdiğiniz insandan bebek sahibi olmak… Önce yüreğinize dokunan biri çıkıyor karşınıza ve sevdiğiniz insanla aranızdaki bağı daha da kuvvetlendiren bebeğiniz olsun istiyorsunuz. Bu düşünce heyecanlanmanıza yetiyor da yüreğinizden taşarak vücudunuza yansıyor. Hormonsal olarak vücudunuz hazırlıklara başlıyor ve hissediyorsunuz. İlk etapta kadın doğum doktoru ile görüşmeler yapıp gerekli testler, beslenme şekli, uyku düzeni ve gerekiyorsa spor yapmaya başlıyorsunuz.
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren yaşadığınız coşku ve heyecanı eşinizle paylaşıyorsunuz. Hamilelik süreci zor, meşakkatli ve heyecan vericidir. Doğum sabırsızlıkla beklenir. Bu surecte en büyük destekçiniz eşiniz olmalı ve her anınızda imkânlar elverdiğince yanınızda olmalıdır.

Bebeğinizin kalp atışını duymanın vermiş olduğu tarif edilemez duygu…
Bebeğinizin kalp atışlarını duyduğunuz andaki his anlatılması mümkün olmayan bir duygu, karnınızdaki hareketleri ise içinizde var olduğunu ve kendine nasılda yer açtığının göstergesidir. Karnınızda büyüdüğü her an vücudunuzun uyum sağlaması, organların yer değiştirmesi, sürekli tuvalete çıkma istediği, geceleri 4-5 yastıkla yatmaya çalışma, uyuyamama, mide yanması, zamansız gelen yeme isteği gibi bir çok değişiklik yaşayabilirsiniz. Uykularınızı kaçıran tekmelerde bebeğinizi kucağınıza alacağınız günü hayal etmeye başlarsınız. Vücudunuzda oluşan bu değişimler, karnınızın büyümesi, yüzünüzdeki belli şişlik ve aldığınız kilo ilk defa sizi mutlu edecektir.

Okumalısınız: İyi anne olmak!

Anneler bebekleri ile hayatı yeniden keşfeder

Zamanı geldiğinde bebeğinizle birlikte büyürsünüz. İlk emzirme, ilk kucağınıza alma, ilk sesi hatta ilk kakası bile anlam bulacaktır. Gaz çıkarsın diye geceler boyu kucağınızda pışpışlarsınız. Çıkardığı her gaz için mutluluktan havalara uçarsınız, etrafınızdakilerin garip bakışları altında bu sevincinizi yalnız anne olan biri anlar. Altını temizlerken üzerinize çişini yapar ve siz gülmekten kendinizi alamazsınız. Gün gün büyür, diş çıkarmaya başlar, ateşlenir ve diş çıkarmanın aslında ne kadar zor olduğunu öğrenirsiniz. Hasta olmasın diye gözünün içine bakarsınız ve hastalandığında başından ayrılmaz gece boyu nöbet tutarsınız. Her ay aşı takvimine göre uygun aşı yapılır ve ağlamalarına dayanamaz sizin de gözünüzden yaşlar gelir. Emeklemeye başladığında yerde ne bulsa ağzına koyacak diye günde 2-3 kere elektrikli süpürge ile yerleri temizler ve sizlersiniz. Bebeğiniz için yeni yeni tarifler arayıp ek gıdaya geçiş dönemi belirlersiniz. Alerji yapan yiyecekler hakkında bilgi edinirsiniz. Yavaş yavaş ilk adımları atar, yaşadığınız heyecan tarifsizdir. Gözünün içine baktığınız bebeğiniz büyüyordur ve anne olmayı her gün daha iyi kavramaya başlarsınız.

anne yenidogan bebek

Anne olmak zor ama gülüşü yeter

Anne olmak, anneliği anlamak, anneliği yaşamak, anneliği öğrenmek hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren hiç bitmeyen bir öğrenme sürecidir. Yaşattığı mutluluk, heyecan, acemilik, şaşkınlık sürekli gelişmekte ve yeni yeni şeyler öğrenmeye aç bir varoluştur. Hayatı anlama çabasıdır ve gelecek kaygısının yaşandığı, koruma iç güdüsünün arttığı, endişelerle beraber en iyi olsun arayışıdır.

Anne olmak, anneliği anlamak demek annenizi anlamaya başlamak demektir. Bu sebeple annelerimiz anne olunca anlarsın derler ama anlama ve algılama süreci çocuğunuzun büyüdüğünü izlemek, anlamak uzun bir zaman alır. Çünkü çocuğunuzla beraber yaşayacağınız bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemi yaşayacaklarınız annenizin yaşadıklarını anlamaya çalışmaya başladığınız dönemler olarak devam eder.
Her anne değerlidir. Kadınlar anne olduktan sonra daha çok anlaşılmak, sevilmek ve değer görmek ister. Annelerinizi anlamaya başladığınız bu dönemde evlat sevgisiyle anne sevgisi anlam bulacağından duygusal durumunuz daha yoğun olacaktır. Annenize onun ne kadar değerli olduğunu hissettirin ve anneliğinizde her anı dolu dolu geçirin.

Okumalısınız: Bağırmayan anne baba olmak!

Unutmamız gereken bir gerçek ise anne olmak her ne kadar mükemmel bir duygu olsa da hayatın içinden olağan bir durumdur. Bu sebeple önce annenize ve sonra kendinize hakkettiğiniz değeri verin.

Anne olmak isteyen anne adayları için Tüp bebek tedavisi hakkında sık sorulan soruları Tüp Bebek ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç yanıtladı.

Yeni Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın