Okul Çağı Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

0
1243
okul çağı döneminde beslenme neden önemlidir?
okul çağı döneminde beslenme neden önemlidir?

Çocukların beslenmesine her zaman dikkat etmek gerekiyor. Fakat okul dönemi geldiğinde evdeki düzenin haricinde bir de beslenme çantası ya okul yemekhanelerinde yemek durumunda kalıyorlar. Aileler bu nokta da çocuklarının okul çağında beslenme alışkanlıklarının önemini tekrar fark ediyorlar. Anne Bebek kulübü yazarı Uzman Diyetisyen Şevval Güzel okul çağı döneminde beslenmenin önemini ve beslenme çantasına konulabilecek yiyecek ve içecekleri yazdı. İşte çocuklar için okulda beslenme önerileri!

Okul çağında beslenmenin önemi nedir?

Okul zili çaldı. Çocukları, anneleri, babaları heyecan sardı bile… Annelerin heyecanına ekstra olarak ödevler ve beslenme telaşını da ekleyebiliriz. Çocuklarınız büyüme ve gelişme çağında ve günün büyük bir kısmı yanınızda değiller. Doğal olarak siz de sağlıklı beslensin, abur cubur, hamur işi tüketip sağlığı bozulsun istemiyorsunuz. Okuldan çok aç gelip evde bilinçsizce ne bulurlarsa yemelerini bizler de hiç istemeyiz. Her çocuğun yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre beslenme gereksinimleri farklılık gösterir fakat günlük alması gereken enerji, yağ, vitamin, mineral ve protein kaynakları yaklaşık olarak hesaplanırsa beslenmeleri gelişimlerini olumlu yönde etkileyecektir.
6-12 yaş aralığını kapsayan bu dönemde kaliteli ve yeterli olarak beslenmek çocukların hem sağlıklı bir şekilde büyüme gelişmelerini sağlar hem de okul başarısını arttırır. Aile içinde bu düzenin sağlanamadığı durumlarda diyetisyen yardımı ile dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılabilir.

Okul çağı beslenme alışkanları nelerdir?
Okul çağı beslenme alışkanları nelerdir?

Çocuklar için beslenme önerileri 

Evde, okulda, okuldan döndüklerinde neler yiyeceğini şaşıran çocuklarımız için bakalım neler var?

  1. İlk olarak, okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapılsın. Gece boyunca süren açlık durumundan sonra vücudun ihtiyacı olan enerjinin alınması şart.
  2. Çocuğun günlük protein gereksinimini 1 yumurta, 1 bardak süt, 1 bardak yoğurt, 2-3 köfte kadar et-tavuk balık-peynir ya da 1 porsiyon kuru baklagiller yemeği ile karşılanmaktadır. Demir, çinko ve B12 gibi önemli vitaminlerin eksikliği yaşanmaması adına da kırmızı et tüketimine de olduğu kadar dikkate etmeliyiz.
  3. Proteinin peşine karbonhidrat ve yağ grubu geliyor. Günde 2-3 dilim tam buğday gibi sağlıklı ekmeklerden, 1 kase kadar çorba, 4-5 yemek kaşığı pilav ya da makarna tüketimi karbonhidrat alımı için yeterlidir.
  4. Bu dönemde paketli, şekerli hazır gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Çocuğunuzun bu tarz tüketimlere yönelmemesi için sağlıklı tercihler yapmasını sağlayabilirsiniz. “kesinlikle, asla, sakın” gibi ifadeler kullanmanız o zararlı yiyeceği çocuğunuz için daha cazip hale getirecektir aman dikkat edelim 🙂
  5. Kahvaltı ya da ara öğünlerde 2-3 tam ceviz içi, 10-12 adet badem, fındık, leblebi, kuru üzüm tüketimi yapılabilir.
  6. Yemekleri tereyağı, mısır yağı gibi ağır yağlar yerine zeytinyağı ile pişirilmesini öneriyorum.
  7. Düzenli sebze ve meyve tüketimi lif miktarını artıracağı için kabızlık sorunun önüne geçecektir.
  8. Günde 3-4 porsiyon meyve ve sebze tüketimi yeterli olmakla beraber bu konuda ailenin tutumu oldukça önemlidir. Düzenli olarak öğünlerde sebze ve meyve tüketimi sağlanmalı. Masada aile bireyleri sebze/meyve seçmemeli. Mesela babası tabağındaki brokolileri kenara iterse çocukta yemek istemeyebilir. Yapıcı ve teşvik edici tutumlar daha iyi olacaktır ve bu konuda baskıcı davranmamak gerekir.
  9. Ara öğünler çocuğun gün boyu performansının düşmemesini sağlamakta olup, bu öğünlerde yüksek kalorili ve sağlıksız besinler yerine ceviz, fındık, fıstık, süt, yoğurt, kefir, meyve, sütlü tatlı ya da ince bir dilim kek tercih edilebilir.
  10. Yeterli ve dengeli beslenme ile çocuğun birçok vitamin ve mineral gereksinimleri karşılanmaktadır. Ancak anemi(kansızlık),raşitizm gibi bazı durumlarda doktorunuz ekstra takviye kullanımı önerebilir. Benim için her zaman ve her yerde söylediğim        “D vitamini” en önemlisi. Yazın yeterli güneşlenme ile çocuğunuz bunu zaten kendisi sentezliyor ama zamanla kullanıldıkça vücutta azalıyor. Özellikle kış aylarında doktorunuzdan mutlaka bu konuda size takviye vermesini isteyiniz.
    Okumalısınız:
    Okul çocukları için beslenme programı

Oops beslenme çantası satın al

Okul beslenme çantası modelleri, fiyatları ve satın almak için tıklayınız. 

Beslenme çantası hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?

Size bazı ipuçları ve örnek menülerden bahsedelim.

  1. Sağlıklı bir karbonhidrat tercih edin; tam buğday ekmeğinden yapılmış tost, sandviç, ev yapımı anne poğaçası, ev yapımı kurabiyeler, belki ev yapımı peynirli bir gözleme.
  2. Süt ve süt ürünlerine mutlaka yer verin ; peynir, minik bir kap yoğurt , kefir, ayran , süt. Eğer sade süt içmeyi sevmiyorsa laktozsuz ya da meyveli, kakaolu olanlardan da tercih edilebilir. Yoğurdun içine meyve, yulaf, damla çikolata katarak daha renkli hale getirilebilir.
  3. Sebze ve ya meyveler olmazsa olmazımız ; çocuğunuzun meyve, sebze tüketimine alışkanlık kazandırmak, vitamin mineral takviyesi ve bağışıklığı güçlendirmek adına her gün farklı renkte meyveler ve sebze çubukları (salatalık, havuç, kırmızı kapya biber) marul, haşlanmış brokoli gibi okulda kolay tüketebileceği sebzeler koyabilirsiniz.
  4. Hazır koruyuculu, şekerli ve renklendirici içeren meyve suları yerine süt, ayran, kefir ev yapımı meyve suları, ılıtılmış limon zencefil eklenmiş ıhlamur tercih edebilirsiniz.
  5. Su; Çocuklar çoğu zaman okulda su içmeyi unutuyor. Bu sebeple yanlarında taşımaları için su matarası hazırlayabilirsiniz. Su içme alışkanlığını mutlaka kazandırmalısınız. Yetersiz su tüketimi dikkat dağınıklığı, baş ağrıları, görme kayıpları ve anlama sorunlarına yol açabilir. Her gün yanına su aldığından emin olun ve su içimini takip edip , ertesi gün daha fazla içmesi yönünde oyunlar ve tavsiyelerle teşvik edin. Su içmeyi sevdirmek için suluk satın alırken onların seçmesine izin verelim.
  6. Ya atıştırmalıklar? Büyüme çağında ve çok hareketli bir dönemde olan her çocuk ara ara mutlaka acıkacaktır. Bu açlığı abur cubur yerine sağlıklı, çiğ kuruyemiş ve kuru meyveler, ev yapımı tohumlu krakerler ile kapatmasını sağlayabilirsiniz. Ara öğünleri küçük paketler halinde hazırlayın. Renkli kaplar da tercih edebilirsiniz. Hurma ya da kek ile yapacağınız meyveli-çikolatalı toplar da ilgilerini çekecektir.

Tüm miniklere ve ailelerine başarı ve sağlık dolu bir yıl diliyorum 🥰

İlkokul öğrencilerinin beslenme çantasına neler konulabilir? 

Örnek beslenme içerikleri:

  • Çiğ tuzsuz fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar
  • Taze mevsim meyveleri, kuru üzüm, kayısı, erik gibi meyveler
  • Soğuk Proteinli Sandviçler: Hindi füme, dil peyniri, süzme peynir, zeytin ezmesi, köfte, marul, turşu Vb.
  • Evde yapılmış domatesli, peynirli sağlıklı ekmek dilimleri ile tost çeşitleri
  • Anne keki, poğaçası, simit+ayran, süt
  • Taze sıkım meyve suyu

Beslenme çantası önerileri ile ilgili annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikVajinusmus ve doğum sonrası vajinusmus
Sonraki İçerikDiş çıkarma dönemi damak kaşıma yağı yapımı
Dyt. Şevval Güzel
1996 Ankara doğumluyum. Ondokuzmayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden 2018 yılında mezun oldum .Biyokimya Anabilim dalında yüksek lisansımı tamamladım. Samsun ,Tokat illerindeki kamu/özel hastanelerde yetişkin ve çocuk poliklinik, diyaliz, yoğun bakım, toplu beslenme sistemleri stajlarımı tamamladım. Eğitim ve çalışma hayatım boyunca diksiyon, kilo yönetimi, obezite , anne-çocuk beslenmesi, hastalıklarda beslenme, nütrisyon ve bariatrik cerrahi gibi eğitim ve kurs programlarına katıldım. Mesleğinin gereklilikleri ve özelliklerinin bilincinde bir diyetisyenim. Danışanlarımın hayatlarına dokunmak, hedefleri için daimi destekçileri olmak ve en önemlisi onlardaki mutluluğu görmek benim için paha biçilemez. Pandemi süreciyle birlikte ben de bilgilerimi daha fazla kişiyle paylaşmaya başlamış oldum .Güncel yazılarımı en son Hürriyet Aile ,Baby&You ve Formsante ’de yayınlama imkanım oldu.

Bir Cevap Yazın