Vajinusmus ve doğum sonrası vajinusmus

0
575
Vajinusmus nedir?
Vajinusmus nedir?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajinadaki pelvik kasların kontrol dışında kasılması sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya çok zor olarak gerçekleşmesi olarak adlandırılan bir problemdir.

Meydana gelen kasılmalar rahatsız edicidir ve kişiye yoğun ağrı verebilir. Zaman içerisinde ağrılar devam edip çoğalabilir ve sonucunda cinsel hayatın son bulmasına sebep olabilir. Vajinismus ilişkilerin önünde engel olup ve yaşam kalitesini düşürdüğünü için tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Vajinismusun sebepleri hala net şekilde belli değildir ve konu hakkında çalışmalar devam etmektedir. 

Öngörülen vajinusmus sebepleri;

  • Olumsuz cinsel deneyimler
  • Seks esnasında ani hareketler zorlamalar
  • Bastırılmış cinsel istekler olarak sıralanabilir.

Bunlara ek hamile kalma korkusu, doğum sonrası gelişen olumsuz durumlarda vajinismusa sebep olabilmektedir.

Vajinusmus sonrası gebelik mümkün müdür?

Vajinismus cinsel problemi çiftlerin çocuk sahibi olmasının önündeki önemli engellerden biridir. Vajinismus sorunu yaşayan pek çok kadın hamile kalmayı arzu etmektedir. Bu durum zor olsa da nadiren de mümkündür.

Vajinusmus sorunu yaşayan kadınlar,

  • Tüp bebek yöntemiyle
  • Sürtünme ile dışa boşalan meni içindeki spermlerin yüzerek tüplere ulaşmasıyla
  • Penisin uç kısmı vajina girişindeyken boşalma ile spermlerin az bir miktarının vajina içerisine atılmasıyla nadirde olsa hamile kalmaları mümkündür.
Doğum sonrası vajinusmus nedir?
Doğum sonrası vajinusmus nedir?

Doğum sonrası vajinusmus nedir? 

Hamilelik, doğum, lohusalık hormonal ve psikolojik bir değişim sürecidir. Bu sancılı sürecin ardından psikolojik temelli kaygılar yaşanabilmektedir. Bu durumun ardından vajinusmus problemi görülebildiği gibi yaşanılan zorlu ve travmatik bir doğum sonrasında kişiler yine aynı problemle karşılaşabilir.

Doğum sonrası vajinusmus nasıl teşhis edilir?

Lohusalık bitiminde jinekolojik muayene sırasında vajinusmus teşhis edilebilmektedir. Bazen muayene ile saptanamayan ve kadının cinsel ilişki sırasında ağrı duymasına sebep olan farklı durumlarda zaman içerisinde ortaya çıkabilir.

Doğum sonrası vajinusmus tedavisi nasıldır?

Doğum sonrası vajinismus sorunu yaşayan çiftlerde fiziksel sorun tespit edilmezse sorunun psikolojik temelli olduğu ortaya çıkmaktadır. Vajinismusun ana tedavi yönetimi olan Bilişsel ve Davranışçı Terapi yöntemleri kişiye uygulanmalıdır. Hastalığın durumuna göre hipnoterapi, akupunktur, EMDR, cerrahi yöntemler ilave tedavi yöntemleri de kullanılabilmektedir.

Vajinusmus ile ilgili annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın