Yazı İçeriği
Çocukluk çağında covid-19 aşılaması başladı. Covid-19 ile beraber yaşam standartları değişti. Okullar 1,5 yıldır uzaktan eğitim ile devam ediyor. Kısıtlamalar ve sonrasında virüs bitecek derken şimdi de delta varyantı çıktı. Dolayısıyla aşılama ve önlem almak bir o kadar daha önem kazandı. Çocukların bir yıl daha okuldan uzak kalması düşünülemezken aşılamanın önemi de burada ortaya çıktı. Pandemi döneminde Çocukluk çağında covid-19 aşılaması ile ilgili merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı DR. Dicle Çelik, Anne Bebek Kulübü için yazdı.
Covid-19 aşılaması ve çocuklar
Biliyorsunuz dünya ve hayatımız covid-19 pandemisi ile bambaşka bir hal aldı. 2019 yılının son aylarında covid-19 enfeksiyonu hayatımıza girdi ki şu anda oldukça bulaşıcı olan Delta mutasyonu ile karşı karşıyayız.
Wuhan suşuna göre bulaştırıcılığı çok yüksek olan bir mutasyon. İlk çıkan suşta 1 kişi 2.5 kişiye enfeksiyonu bulaştırırken, delta varyantında 4.5 kişiye bulaşmakta. Geçen sene keşke bu virüse karşı aşı olsa dediğimiz günler artık geride kaldı.
2021 yılının ilk aylarında inaktif eski yöntemlerle geliştirilen bir aşı olan Sinovac ülkemizde önce sağlık personelinden başlamak üzere Sağlık Bakanlığının aşılama sırasına göre vatandaşlarımıza uygulanmaya başlandı.
Daha sonrada yeni yöntemlerle geliştirilmiş mRNA aşısı olan Biontech’te uygulanmaya başlandı. Her iki aşının da koruyuculuk oranları farklı.
Çocukluk çağında covid-19 aşılaması yapan ülkeler
ABD, Fransa, Kanada, İsrail gibi birçok dünya ülkesinde 12 yaş üzerinde çocuklara da milyonlarca doz uygulandı ve uygulanmaya da devam ediliyor.
Ülkemizde de okulların 6 eylül gibi açılması planlanırken ilk planda 14 yaş üzeri olmak okul çocuklarına aşı yapılması gündeme geldi.
Covid-19 enfeksiyonu, yeni doğan döneminden itibaren her yaş grubunu enfekte etmekte, ağır hastalık bulgularına yol açabilmektedir.
Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), Covid-19 aşılarının 12 yaş üzerindeki çocuklarda uygulanmasının korunmada etkili ve güvenli olduğunu bildirmiştir. Çocuklar şikayetleri olmadan da virüsü bulaştırabileceğinden çocuklara aşı uygulaması virüs yayılımını azaltabileceği gibi virüs ile enfekte çocukların ağır hastalık gelişme riskini azaltmaktadır.
Pfizer ve BioNTech firmalarının ürettiği COVID 19 aşılarının, 12-15 yaş arasında kullanımı ilk olarak Kanada’da 6 Mayıs 2021 tarihinde başlamış, ardından 11 Mayıs 2021 tarihinde Kuzey Amerika’da bu yaş grubunda aşılama programı başlatılmıştır. Avrupa’da ise 16 yaş üzerinde aşı uygulaması onaylanmıştır, 12-15 yaş arası çocuklara da COVID-19 aşısı yapılması önerilmektedir.
Covid-19 aşı sonrası yan etkileri
Çocuklarda erişkinlerde olduğu gibi aşıya bağlı 1-3 gün süren yan etkiler izlenebilir, bu yan etkiler aşı yerinde ağrı, halsizlik, baş ağrısı, döküntü, kas ağrısı, eklem ağrısı, ateş olarak sıralanabilir. Bu yan etkiler aşı yerinde ağrı dışında, aşının ikinci dozundan sonra daha sık bildirilmiştir. Erişkinlerde olduğu gibi, aşı yapıldıktan sonra 15-30 dakika boyunca alerjik reaksiyon gelişme riski açısından çocukların izlenmesi de uygun olacaktır.
COVID-19 aşıları ile ilgili klinik araştırmalar ve son verilere göre 12 yaş üzeri çocukların aşılanmasının virüsün yayılımını ve ağır hastalık gelişme riskini azaltacağı, ailedeki diğer bireyler ve arkadaşları için de koruyucu olacağı ve toplumsal virüs yayılımını önlemek için olumlu katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Bir an önce normal yaşantımıza dönebilmemiz, okulların devamlı açık kalabilmesi ve Pandeminin hızını kesmesi için toplumun en az %70’inin aşılanmış olması gerekiyor.
Çocuklar için covid-19 aşılaması ile ilgili görüşlerinizi dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizle paylaşabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!