Yazı İçeriği
Yenidoğan bebek alışverişi ne zaman yapılmalı? Doğum öncesi bebek alışveriş listesinde neler olmalı? Yenidoğan bebeğin ihtiyaçları nelerdir? Yaz aylarında doğan bebekler için neler almanız gerekir? Bebek Hemşiresi ve Emzirme Danışmanı İrem Bütün, yenidoğan bebek alışverisinde neler alınmalı konusunda ailelere tavsiyelerde bulundu! İşte bebek alışveriş listemiz!
Yenidoğan bebek alışverişi ne zaman yapılmalı?
Belki daha hamile kalmadan düşlediğimiz bir dönemdir, bebeğiniz ve O’na alacaklarınız. Ancak geçen süreç içinde işlerin pekte umduğunuz gibi gitmediğini görebilirsiniz. Zaman geçtikçe bebeğiniz için planladığınız ürünlerin çeşitliliği kadar seçeneklerin sayısı da başınızı döndürmeye başlar.
Bir liste biter başka bir liste başlar, liste biter fiyat karşılaştırması başlar, ihtiyaçlar gibi kafanızdaki soru işaretleri de uzar gider. Uzun uzun yapılan hatta tüm gününüzü alan araştırmalarınız gün sonunda tamamen çöp bile olabilir. Aslında bunun en büyük sebebi , “hayaller ve gerçeklerdir.” Çünkü evinizin özlemle beklenen yeni misafiri size tamamen yep yeni , kendi küçük ama içeriği kocaman bir dünya ile gelmektedir.
Bu alışveriş bebeğinizin en yoğun geçecek birkaç ayında size rahat ettirecek her şeyin alındığı bir alışveriş olmalıdır. Bebek alışverişinin heyecanı bambaşkadır biliyoruz, sevimli tulumlar, yumuşacık eldivenler, desenli çoraplar ve daha niceleri alışverişte kendinizi kaybetmenize yeter de artar bile. Peki bu heyecanı strese çevirmeden , kolaylıkla bebek alışverişini tamamlamanın püf noktaları neler, gelin hep beraber sizi sakinleştirecek noktaları gözden geçirelim.
Abartıdan uzak durun!
Bebeği ya da çocuğu olanlar bilirler, kendinize bin kez düşünerek bir şeyler alırken , O’nlar için alışveriş yaparken kasaya gittiğinizde sepetinizin doluluğu ve çıkan fiyatla ufak çaplı bir kalp krizi geçirebilirsiniz. Bu tamamen normal ve size özgü bir durum olmamakla birlikte uzak kalınması gereken en önemli noktamızı oluşturuyor, alış verişimizin birinci kuralı: Gereksizse uzak dur!
Öncelikle detaylıca bir araştırma yapmalı ve kendinize bir alışveriş listesi hazırlamalısınız. Yola listesiz çıkarsanız, almanız gerekenleri atlayabilirsiniz ve ihtiyaç olmayan ürünleri alıp, gereksiz bir harcama yapabilirsiniz. Bebeğinizin doğacağı ayı ve mevsimi göz önünde bulundurarak, en uygun ürünleri almalısınız. Bebeğinizin ilk doğduğunda giyeceği yeni doğan kıyafetlerini o mevsime göre, ileri dönemki kıyafetlerini ise sonraki zamanları ve mevsimi düşünerek almalısınız. Hatta alınan kıyafetler ay ve yaş zamanı düşünülerek alınmalı ki, gereksiz kıyafet biriktirilmemelidir.
Okumalısınız: Doğum çantasında olması gerekenler nelerdir?
Yenidoğan bebek alışverişinde alınması gerekenler
Anne babalar bebekleri için en iyisini isterler. Bu yüzden ihtiyaç olmayan birçok şeyi de satın alırlar. Peki bebek alışverişi nasıl yapılmalı, yenidoğan bebeğin alışveriş listesinde neler olmalı?
Yenidoğan bebek alışveriş listesinde neler olmalı, neler olmamalı?
Size bir de ufak tavsiye verelim Hepimiz biliyoruz ki, yeni doğan hediyesi olarak bir çok kez kıyafet ve temel ihtiyaç ürünleri gelecektir. Dolasıyla planlarınızın içine bunlarda dahil olmalıdır.
Hazırladığınız listeyi önem sırasına göre ayırarak, alışverişinizi parçalara bölebilirsiniz. Böylece maddi olarak çok zorlanmamış olursunuz. Bu nedenle alınacak ürünleri ana – yedek gibi düşünmeli ve gelen hediyeleri de planlayarak listeyi kabartmadan oluşturmalısınız.
Bu noktaları mutlaka tekrar tekrar gözden geçirmek bebeğiniz doğduktan sonra daha giyilmeden rafa kalkacak ya da hiç kullanılmayacak ürünleri almanızı engelleyecektir. Unutmayın, bebeğiniz özellikle ilk 6 ayında inanılmaz bir hızla büyüyecek ve ihtiyaçları da aynı hızda değişecektir, heyecanlı olduğunuzu biliyoruz ama biraz sabırlar her şey daha kolay olacak unutmayın.
Doğumu her şeye hazırlıklı olarak beklemek, psikolojik olarak anne adayını iyi hissettireceği gibi güvende hissetmesini sağlar. Hamileliğin son ayları yenidoğan ihtiyaç listesinin tamamlanması için en ideal zamanlamadır. Hem bebeğin cinsiyeti artık kesinleşmiş olur hem de son ayların heyecanı ve mutluluğu ile yapılan minik alışverişler bebeğiniz ile olan bağların kuvvetlenmesini sağlar.
Genel kurallara göz attığımıza göre şimdi listeleme aşamasına geçebiliriz. Burada da işinizi kolaylaştırmak için gruplandırarak gitmek en iyisi olacaktır, haydi başlayalım.
Bebek giyim alışveriş listesi
Yenidoğan bebeklerin ne giyeceği, bebeklerin ilk 3 ayda nasıl giydirileceği sık sık sorulur. Bebek bakımına dair bilgiler güncel hale geldikçe, “Ne giydirmeli?” sorusunun cevabı da değişkenlik gösterebiliyor. Artık birçok kişinin bildiği üzere bebekleri fazla kalın giydirme sakıncalı olabilir.
Pamuklu giysilerle kat kat giydirmek ve gerektiği zaman azaltarak vücut sıcaklığını dengede tutmak daha iyi bir seçimdir. Bebeğinizi giydirme şekliniz konusunda Hastanedeki bebek hemşireleri ve doktorunuz da sizi yönlendirecektir, sormaktan çekinmeyin.
Bebekler hızlı büyüdükleri için bulundukları aya uygun kıyafetlerden çok sayıda almanıza gerek yoktur. Ancak doğumun ardından ebeveynlerin yeni bir tempoya alışma sürecini kolaylaştırmak için çok sayıda 0-3 ya da 3-6 ay bebek giysisi alınabilir. Böylece çamaşır yıkama gibi vakit alan işleri en aza indirebilirsiniz.
- 5-6 adet çıtçıtlı, uzun kollu, patikli penye tulum
- 3-4 adet, serin havalarda tulum içine giydirmek için patikli penye alt
- 8-10 adet çıtçıtlı, kısa kollu, penye body
- 3-4 çift penye eldiven ve 2-3 adet penye şapka – Yenidoğan bebekler ilk günlerde vücut ısılarını dengeleyene kadar eldivene ve şapkaya ihtiyaç duyarlar. Bebeklerde uzun süre eldiven kullanımı önerilmediği gibi, şapkanın gerekliliği de durumdan duruma göre değişir.
- Mevsime uygun penye yelek / hırka
- 10 adet bebek ağız mendili, 3-4 adet penye önlük
- Mevsimine göre dış kat olarak giyeceği tulum
- 2 adet pamuklu battaniye ve mevsime göre dışarısı için kalın battaniye
Yenidoğan bebek kıyafeti nasıl yıkanmalı?
Yenidoğan bebeğinizin kıyafetlerinin %100 pamuklu olmasına özen gösterebilirsiniz. Bebeğiniz için en iyisini seçmek istediğinizi biliyoruz. Bebek alışveriş listelerinde mutlaka yer alması gereken bir diğer ürün ise parfümsüz, parabensiz, klorsuz ve fosfatsız yeni nesil sıvı bebek deterjanı.
Bu deterjanlar ile bebeğiniz için seçtiğiniz kıyafetlerin, nevresimlerin bakımını gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Çamaşırları otomatik çamaşır makinesinde yıkarken bebek deterjanı kullanarak bebeğiniz için bitkisel kaynaklı leke çıkarıcılar içeren, dermatolojik testlerden geçirilen, hipoalerjenik bir ürün seçebilirsiniz.
Hastane çıkışı bebek alışveriş listesinin olmazsa olmazıdır. Yenidoğan hastane çıkışı setleri hem kız hem de erkek bebeklere özel tasarlanır. Kız bebek bekliyorsanız kız bebek hastane çıkışı seçeneklerine yönelebilir bebeğiniz erkek ise erkek bebek hastane çıkışı satın alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey, tercih edilecek olan hastane çıkışının mevsim şartlarına uygun olmasıdır.
Okumalısınız: Bebeğim için en iyi bebek şampuanı hangisi?
Bebek banyo alışverişi
Yenidoğan bebeğinizi doğumun ardından ortalama 8-12 saat sonra nemli yumuşak bir sünger ya da bezle temizleyebilirsiniz. Küvetin içerisinde suya sokmak için ise göbek bağının düşmesini bekleyebilirsiniz. Yenidoğan bebeğinize banyo yaptırırken ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler şunlardır:
- Pamuklu bez ya da banyo süngeri
- Banyo havlusu
- Başı için pamuklu bir kurulama mendili
- Yenidoğan bebekler için şampuan
- Yenidoğan banyo köpüğü veya bebek sabunu
- Yenidoğan bebek cildine uygun nemlendirici
- Banyo küveti
- Bebeği kolay yıkayabilmeniz için küvet filesi
Okumalısınız: En iyi bebek bezi markası hangisi?
Bebek bakım ve alt temizliği
Akılda tutulması gereken en önemli noktalardan birisi de , bebeğinizin cildinin yetişkin cildine göre son derece hassas ve bir o kadar da önemli olduğudur. Bebeklerin cildi son derece ince olduğu için kullandığınız ürünler kolaylıkla ciltten emilip yan etki gösterebileceği gibi özellikle alerjik reaksiyon açısında da dikkatli olunmalıdır.
Yazımıza başlarken belirttiğimiz ekonomik ve akılcı olma kuralımız burada da geçerli olmakla birlikte bu tip ürünleri tercih ederken bütçemiz el verdiği oranda kaliteli ve güvenilir ürünleri almaktan çekinmemeliyiz.
- Yenidoğan bebek bezi
- Yenidoğan ıslak mendili
- Pişik önleyici krem
- Alt değiştirme örtüsü veya atılabilir alt açma bezleri
- Bebek kulak çubuğu
- Bebek tırnak makası ve törpüsü
- Bornoz ve başlıklı havlu
- Bebek saç fırçası
- Banyo termometresi
Bebek beslenmesi için neler alınmalı?
Doğum sonrasında belki de anneleri en çok korkutan noktalardan biriside, bebeğin beslenmesidir. Hazır yeri gelmişken tekrar söz edelim. Lütfen doğum sonrasında odanızda stressiz giriniz, hemen sütünüz gelmeyebilir ve bebeğiniz emmeye başlamayabilir, siz kendinize güvenin ve “dış seslere” kulağınızı kapatın.
Bebeğin doğrudan anne göğsünden emmesi süt üretimini uyardığı için daha uygundur.
Ancak çeşitli durumlardan dolayı anne göğsünde biriken ve sağılan anne sütünü bebeğe ayrıca biberonla verme veya doktor önerisiyle formül mama ihtiyacı doğabilir.
Bu durumda yenidoğan boy biberon, yedek biberon emziği, biberon temizleme fırçası ve isteğe göre sterilizatör de alınmalıdır. Ancak bu ürünlerin hastaneye götürülmesini önermiyoruz, çünkü annede emzirememe stresini ve psikolojik baskısını artırabilir.
- 8-10 adet bebek ağız mendili
- 3-4 adet penye önlük
- Emzirme minderi
- Göğüs pompası
- Göğüs ucu kremi ve göğüs kalkanı
- Anne sütü saklama poşetleri
Ayrı bir başlık olarak değerlendirilmesi gereken bir konuda sağlık ürünleridir.
Bebek sağlık ürünleri
- Pandemi süreci bizlere bir çok yeni alışkanlık kazandırmasının yanı sıra , hijyenin ve güvenliğin önemini bir kez daha gösterdi. Bebekli her evde olması gereken temel sağlık ürünleri neler olmalı?
- Termometre: Minik bebeğimizin ateşlerinin takip edilmesi son derece hassas bir konudur. Bir çok termometre seçimi olmakla birlikte kullanım kolaylığı ve doğruluk açısından “temassız ölçerler” ilk sırada yer almakla birlikte , yeni doğan döneminde “kulaktan dijital ölçerlerde” göz önünde bulundurulmalıdır.
- Bunun yanı sıra, burun aspiratörleri, serum fizyolojik burun yıkama solüsyonları, emzik kutusu, biberon temizleyicileri, oda termometresi ve oda nemlendiricileri de listemizde kendisine yer bulabilir.
Burada ya kadar, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alıp eve gidene kadar ve evde ilk birkaç gün rahat etmenizi sağlayacak temel ihtiyaçlarınızdan özetle söz etmeye çalıştık ama tabi ki bebeğinizin ihtiyaçları bunlarla sınırlı kalmayabilir. En ideali eve geldikten sonra ihtiyaç listesini gereksinimlerinize göre tekrar gözden geçirmek olacaktır.
Okumalısınız: Yenidoğan bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Yenidoğan bebek çantası hazırlama
Peki anneler ve bebekleri için anne bebek çantası hazırlığı nasıl olmalı? İşte doğum çantasında bulunması gerekenler listesi!
Anne için
– 1 adet pike takımı (hastane çarşaflarında yatmak istemeyenler)
– Yatak koruyucu
– 2 adet emzirmeye uygun gecelik,1 ad. Sabahlık,2 ad. pijama takımı ve 4 adet çorap
– 1 adet terlik
– Yelek, hırka, patik, yün içlik (geceliğin altına giymek için)
– 2 adet emzirme atleti, 2 adet emzirme sütyeni, 5 adet iç çamaşırı
– Disposeble külot (tek kullanımlık) (hasta bezi için)
– Göğüs ucu pedi, -tarak,diş fırçası-macunu,bakım ürünleri olabilir
– Antibakteriyel el temizleme jeli
-Eve dönüş için emzirmeye uygun kıyafet
Bebek için
– 2 takım hastane çıkış seti (elcik ve şapkaları içinde), 2 adet pijama ayaklı
– 2 iç zıbın takımı, 2 adet alttan çıtçıtlı body (bebeğin göbeğinden kan gecebilir diye fazla eşyalar.)
– 2 adet patik, 2-3 adet çorap
– 3-4 adet önlük
– Havlu bebek mendilleri, çok amaçlı kullanım için ince tülbentlerden birkaç adet
– 2 adet yelek,1 adet hırka
– Bebek için çarşaf (battaniyesiyle hastane çarşafına koymamak için)
– 2 adet penye battaniye , 1 ad. yün battaniye (çıkış için)
– Alt değiştirme örtüsü yastıklı – kumaş olan ve alt değiştirme örtüsü
– Yenidoğan bebek bezi
– Pişik kremi , ıslak mendil 2 paket
– 1 adet emzik
– Anakucağı (eve dönüş için)
Belki benim bile aklıma gelmeyen bir sürü ihtiyacınız günler , hatta saatler içerisinde aklınıza gelebilir ya da ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyim ki, artık bir çok ihtiyacınızı çok rahat ve kolayca karşılabilecek olanaklarımız mevcut. Bir çok markette her şey kolayca bulunabilmekte. Bu sebeble “panik yapmayınız” , unutmayın bebeğinizin en temel ihtiyacı, annesi ve anne sütü her zaman hazır olacaktır, geri kalanı da bir şekilde olur. Hepinizin sağlıkla bebeğinizi kucağına alıp , geven huzur ve güzellikle büyütmeniz dileğiyle.
Yenidoğan bebek alışveriş listenizi oluşturdunuz mu? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!