Yazı İçeriği
Çocuklar neden arkadaş edinmeli? Arkadaşlık çocuk gelişiminde ne kadar önemli? Çocuğun kişilik gelişiminde kurduğu arkadaşlıklar nasıl bir etkiye sahip? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep İbişoğlu Baştan, merak edilen soruları yanıtlayarak çocuk gelişiminde arkadaşlık kurmanın öneminden bahsetti, ailelere önemli tavsiyeler verdi.
Çocuğun arkadaş ilişkileri
Çocukların sosyal gelişimi ailede başlar ve okul hayatındaki arkadaşlık ilişkileri sayesinde gelişir. Ailede verilen eğitimin yanı sıra arkadaşlık ilişkileri de gerek çocuğun karakterinde gerekse sosyal hayata adaptasyonunda büyük önem taşır.
Arkadaşlarımızla paylaştığımız her şey kişisel gelişimimize katkı sağlar. Hayatımızda her zaman yeni fikirlere ve düşüncelere açık olmalıyız. Bu sayede hayatımızın çok daha iyi ve kaliteli olmasını sağlayabiliriz. Tabi tüm bu paylaşımları ve yeni fikirleri değerlendirirken hayatımıza yapacakları katkıları göz önünde bulundurmaya çalışmalıyız.
Çocuğun kişilik gelişiminde ebeveynler mi yoksa arkadaşlar mı önemli bir etkiye sahip?
Hepimiz merak ederiz ve sorarız bu soruyu aslında. Harris’in “grup sosyalleşmesi” teorisine göre 3 yaşa kadar olan dönemde çocuğun kişilik gelişimi tamamıyla onu yetiştirenlerin elindedir. Ancak 3-4 yaşlarından sonra bu etki giderek azalmakta ve ergenlikle birlikte kişinin karakter gelişiminde arkadaş çevresinin etkisi ailenin etkisinden daha fazla rol almaktadır.
Okumalısınız: Karantina süreci çocukların psikolojilerini nasıl etkiliyor?
Arkadaşlık neden bu kadar önemli?
-Aidiyet duygusu, değer görme hissi kazanımına ve özgüveninin gelişimine yardım eder.
-Aynı dönemi ve aynı sorunları paylaşan insanlarla birlikte olmak güven ve rahatlık hissi verir.
-Diğerlerinin yaşantıları onlar için önemli bir bilgi kaynağıdır.
– Diğerlerinin kimliklerini, rollerini, değerlerini ve anlayışlarını deneyimlemenin yoludur.
– Olumlu arkadaşlıklar yetişkinliğe yolculukta önemlidir. Sosyal, duygusal becerilerinin kazanımını sağlamak, başkalarının düşüncelerini anlama ve onlara hassas davranmak gibi…
– Akranlarıyla vakit geçirirken birbirlerini model alırlar. Saçlarını, görünümlerini ve ilgilerini bulunduğu gruba göre değiştirebilirler. Bu, bir grup tarafından kabul görme, onaylanma ve güven duyma ihtiyacının karşılandığını gösterir.
– Ailelerin ve arkadaşların rolleri birbirinden farklıdır. Arkadaşlıklarda kısa vadeli seçimler önem kazanırken, ebeveynler uzun vadeli seçimlere odaklanmaktadırlar. Çocukla kurulan güçlü bağ ve gencin arkadaşlıklarıyla elde ettiği sosyal becerilerin dengeli uyumu onu yetişkinlikte güçlü, başarılı ve sosyal becerileri yüksek bir birey haline getirir.
Okumalısınız: Çocuklarda sorumluluk duygusunu geliştirebilmek için ipuçları
Çocukların sağlıklı sosyal ilişki kurma becerisi sağlayabilmesi adına birkaç öneri
-Çocuğunuzla konuşun.
-Uygun davranışlar için net kurallar koyun.
-Arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmeleri için fırsatlar yaratın.
-Olumsuz duygularla baş etmelerini sağlayın ve sorunları çözmelerine yardım edin.