Gebelikte yürüyüşün faydaları

0
796
Gebelikte yürüyüşün faydaları
Gebelikte yürüyüşün faydaları

Gebelikte yürüyüş ne kadar olmalı? Gebelikte yürüyüşün faydaları nelerdir? Gebelikte yürüyüşe ne zaman başlanmalı? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, gebelikte yürüyüş konusunda merak edilenleri ve gebelikte yürüyüşün faydalarını yazdı!

Gebelikte yürüyüşe ne zaman başlanmalı? 

Hamilelik boyunca hareketsiz bir yaşam tarzı beraberinde birçok sağlık probleminin görülmesine de sebep olur. Duygusal ve zihinsel yönden iyi hissetmek için düzenli beslenmenin yanı sıra hamilelikte spor yaparak hem bedenen hem de ruhen kendinizi zinde tutabilirsiniz. Ancak spor yapmak her anne adayı için uygun olamayabiliyor. Böyle durumlarda gebelik sürecinde yapılması en kolay ve rahat egzersiz çeşidi ise yürüyüş yapmak. Doktorunuz herhangi bir riskli durumdan bahsetmediyse gebeliğin ilk aylarından itibaren haftada en az 3 gün 30 dakikalık orta tempolu yürüyüşlere başlamanızda bir sakınca yok. Anne adayı yürüyüş temposunu kendisini yormayacak şekilde ayarlamalı, vücudunuzu dinleyin ve yürüyüş sırasında nefessiz kalır, kendinizi yorgun ya da sıcaklamış hissederseniz mutlaka yavaşlayın ve dinlenin. Yürüyüş öncesinde çok aç ya da aşırı tok olmayın. Yürüyüşler sırasında yanınızda su bulundurmalı ve su içmeyi unutmamalısınız. Rahat hareket edebileceğiniz spor kıyafeti ve düşmeleri önlemek için yürümeye uygun spor ayakkabısı tercih etmelisiniz. Yürürken cildinizi korumaya özen gösterin. Hamilelikte hormonlarınızın değişimi, cildinizin de güneşe karşı daha hassas olmasına neden olabilir. Bu nedenle SPF 30 veya daha fazla yüksek korumalı güneş kremi kullanın ve şapka takın.

Aşırı sıcak, nemli havada veya zorlu ortamlarda yürüyüş yapmayın. En ideal zaman sabah saatlerinde açık ve temiz havada yürüyüş yapmaktır. Açık havada yürüyüşlerinizi yaparsanız özellikle sahilde, parkta veya çeşitli yeşil alanlarda oksijen alarak daha iyi hissetmenizi sağlamakla beraber bebeğinize de daha iyi etkileri olacaktır. Açık hava yürüyüşlerinde yürüyeceğiniz bölgeyi seçerken dengeyi bozacak yerlerde yürümemeye çalışın.

Okumalısınız: Hamilelik döneminde egzersiz yapmanın faydaları 

Gebelikte yürüyüşün faydaları
Gebelikte yürüyüşün faydaları

Gebelikte yürüyüşün faydaları 

Hamilelikte yürüyüş yapmak anne adayına öncelikle fit bir görünüm kazandırır. Yürümek anne adayının stresini azaltır, kaygı durumunu ortadan kaldırır, yaşam enerjisi kazandırır ve anne adayının mutlu hissetmesini sağlar.

Gebelik sürecinde düzenli olarak yürüyüş yapmak sağlıklı kilo alımına yardımcı olur. Vücut ağırlığının ideal seviyede olması gebelik diyabetinin görülme riskini ortadan kaldırır. Pelvis kasların gelişmesine yardımcı olarak vücudu doğuma hazırlar. Daha sağlıklı bir şekilde doğum gerçekleşmesini sağlar. Sezaryen doğum ihtiyacını azaltır. Kalp atışını ve nefesi düzenler. Uyku kalitesini arttırarak daha iyi uyumanızı sağlar. Hamileliğe özgü semptomların azalmasında yardımcı olur. Hamilelikte oluşan sırt ve bel ağrılarını minimuma indirir. Metabolizmayı hızlandırır. Yüksek tansiyonu dengeler. Kolesterol yükselmesini engeller. Kan basıncını dengelediği için gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) görülme riskini azaltır. Daha az ödem oluşumu sağlar. Kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olur.

Yürüyüş sağlıklı ve dinç olmanızı sağlar. Doktorunuzun onayı ile hamilelik dönemi boyunca güvenlidir. Bu yüzden kendinizi yormadan iyi hissettiğiniz sürece yürüyüşlere çıkmayı ihmal etmeyin.

Önceki İçerikSigara içenler ağız bakımını nasıl yapmalı?
Sonraki İçerikÇocuk gelişiminde arkadaşın önemi
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın