Sigara içenler ağız bakımını nasıl yapmalı?

0
263
Gülüş tasarımı hangi dişlere yapılır? 
Gülüş tasarımı hangi dişlere yapılır? 

Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla ağız ve diş sağlığı sorunu yaşıyor. Bu nedenle sigara içen kişilerin ağız bakımı konusunda ekstra dikkatli olmaları gerekiyor. Peki, sigara içenler en çok hangi diş problemleri ile karşılaşıyor? Sigara içenler ağız bakımını nasıl yapmalı, nelere dikkat etmeli? Konuyla ilgili merak edilenleri ve sigara içenlerin ağız sağlığını iyileştirmek adına yapması gerekenleri Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, tüm detaylarıyla anlattı.

Günümüzde artık pek çok insan biliyor ki sigara içenlerde oldukça fazla sağlık sorunu görülür. Sigara içenlerin ağız sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenir. Dolayısıyla sigara içen birisinin ağız ve diş sağlığını daha fazla önemsemesi gerekir. Ağız sağlığını korumak için birinci öncelik sigara içilmemesi olmalıdır. Ancak kişi yine de sigara içmeye devam edecekse ağız ve diş sağlığı için bazı yapılması gerekenler ile sigara içmenin vereceği zararı en aza indirmek gerekir.

Okumalısınız: Sigara içmek dış gebelik riskini arttırıyor! 

Sigaranın neden olduğu ağız sağlığı problemleri nelerdir?

Sigara, diş ve ağız için pek çok ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Düzenli ve doğru bir ağız bakım alışkanlığı olmayan kişilerde problemler çok daha hızlı ilerleyebilmektedir. En sık karşılaşılan ağız problemleri değerlendirildiğinde, sigara içenlerde en çok görülen ağız sağlığı sorunu periodontal hastalıklar olmaktadır. Bazı çalışmaların sonuçları göstermiştir ki sigara içenlerde periodontal hastalık gelişme riski içmeyenlere göre dört kat daha fazladır. Aynı zamanda sigara içeriğindeki yüksek miktardaki zararlı kimyasallar nedeniyle sigara içenler içmeyenlere göre iki kat daha fazla diş kaybı yaşama ihtimaline sahiptir.

Sigaranın ağızdaki bir diğer etkisi ise tükürük bezlerinde iltihaba neden olması ve kemik yapısında bozulmaya yol açmasıdır. Aynı zamanda sigara içenlerde lökoplaki gibi ciddi lezyonlar genellikle görülmektedir.

Sigara içenlerde yapılan diş ve diş eti tedavileri genellikle daha zor olur. Özellikle periodontal tedaviler, implant uygulamaları ve diş çekimleri gibi işlemlerin iyileşme dönemlerinde sigara içenlerin sorun yaşama ihtimalleri daha yüksek olmaktadır. Özellikle kuru soket dediğimiz diş çekimi boşluğunun kanla dolmaması riski, sigara içenlerde çok yüksektir. Kuru soket durumunda, çekim bölgesinde genellikle uzun süren çok şiddetli ağrılar duyulmaktadır.

Sigara, tüm bu hastalık ve iyileşme sorunları dışında ağız, diş ve diş etlerini etkileyerek estetik sorunlara da neden olmaktadır. Diş taşları, sigara ile beraber daha da fazla renklenerek kişinin dişlerinin görünümünü çok daha kötü hale getirmektedir. Aynı zamanda diş taşı dışında doğrudan dişlerin ve dilin yüzeyinde renk değişikliklerine, lekelere neden olabilmektedir. Bunların dışında sigara içenlerde sıklıkla görülen bir başka durum ise tat ve koku hislerinin kaybıdır. Sigara ile ağızda oluşan ısı artışı, kuruluk ve pek çok kimyasal ajanın birikmesi ağız kokusuna da neden olarak kişileri sosyal hayat içerisinde oldukça fazla etkileyebilmektedir.

Okumalısınız: Sigara içmenin anne ve bebeğe zararları nelerdir? 

Sigara içenler ağız bakımını nasıl yapmalı?
Sigara içenler ağız bakımını nasıl yapmalı?

Sigara içenlerin ağız ve diş sağlığı için yapması gerekenler

Sigara içen bireylerin ağız ve diş sağlığını iyileştirmek için yapacakları en etkili uygulama sigara içmeyi bırakmak olacaktır. Ancak sigara içmeye devam edecekseniz bazı ekstra uygulamalar yapmanız ağız sağlığınızın zararını minimumda tutabilir. Herkesin yılda iki kere diş hekimini ziyaret etmesini öneriyoruz ancak sigara içenlerin bu ziyaret sayısını artırmaları daha iyi olacaktır. Diş hekiminiz bu ziyaretlerde diş eti hastalığı ve ağız kanserleri açısından sizi muayene edecektir. Peki, sigara içenler ağız bakımını nasıl yapmalı, en çok nelere dikkat etmeli? İşte sigara içenler için ağız bakımının ipuçları…

Doğru diş fırçası kullanılmalı

Doğru diş fırçası seçimi maalesef atlanmaktadır. Dişler ve diş etlerine uyumsuz bir diş fırçası seçimi yüzünden her ne kadar ağız bakımı aksatılmasa da yeterli bakım sağlanamayabilir. Sigara içeriğindeki katran nedeniyle dişlerde lekeler oluşur. Bunları çıkarabilmek için sigara içenlerin diş fırçalarının kıllarının sert ve kuvvetli olması gerekmektedir.

Okumalısınız: Doğru diş fırçalama kuralları nelerdir? Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız? 

Sigara lekelerine karşı diş macunu seçilmeli

Sigara içenlerin aynı zamanda kimyasal olarak daha kuvvetli ve bakterileri temizlemekte daha etkin olan sigara içenler için üretilen diş macunlarını kullanmaları daha etkili olacaktır. Ağız gargaraları ise pek çok sigara kullanan bireyin rahatsızlık duyduğu ağız kokusuyla iyi mücadele edebilmektedir.

Diş ipi ve dil temizleyicisi de kullanılmalı

Sigara içenlerde doğru bir ağız hijyeni alışkanlığı oldukça önemlidir. Sigara içen bireyler günlük olarak kesinlikle diş fırçası, diş ipi, dil temizleyicisi ve ağız gargarası kullanmalıdır ve bu uygulamaları doğru bir şekilde yapmaya dikkat etmelidir.

Yenilen ve içilen gıdalara dikkat edilmeli

Sigara içenlerin yedikleri gıdalara ve içtikleri içeceklere ekstra dikkat etmeleri gerekir. Kahve ve gazoz gibi içecekler diş yüzeylerinde lekelere neden olabilmektedir. Bunlar sigara kullananlarda meydana gelen zararı daha da artırabilmektedir. Dişlerde mine dokusunda kayıplara, çatlaklara ve kavitelere neden olabilen asidik yiyecek ve içecekler de bir diğer uzak durulması gereken gıdalar olmaktadır.

Düzenli hekim kontrolü şart

Sigara içen bireylerin kendi kontrollerini yapmaları ve vücutlarından haberdar olmaları önemlidir. Çünkü baş, boyun, ağız bölgesinde iki haftayı geçmesine rağmen iyileşmeyen yaralar bulunması ciddi bir sorun olabileceğine işaret edebilir. Bu nedenle dikkatle gözlemlemek önemlidir. Bir başka kontrol edilmesi gereken nokta ise ağızda tekrarlayan kanamalar, şişlikler ve sert yumrulardır. İki haftadan uzun süren bu gibi belirtiler varlığında diş hekimine muayene olmakta fayda vardır.

Önceki İçerikAnne sütü arttırıcı bitkisel çaylar
Sonraki İçerikGebelikte yürüyüşün faydaları
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın