7 – 9 Aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?

0
1095

7- 9 aylık bir bebek için, birden fazla malzemeyle lezzetli püreler yapabilirsiniz. Bir seferde yeni bir  tanıtmayı ve bebeğinizin alerjisi olmadığını bildiğiniz yiyecekleri birleştirmeyi unutmayın. Bu aşamada et ve diğer proteinleri de ekleyebilirsiniz.

kabak kekik puresi
1. Kabak Kekik Püresi

1 adet küçük organik balkabağı
1/2 çay kaşığı taze kekik
1-2 su bardağı su, tavuk suyu veya anne sütü
Fırını 350’ye ısıtın. Bir fırın tepsisini parşömen kağıdı veya silikon paspas ile kaplayın.Balkabağını kesin. Üst kısmı balkabağından dilimleyin, ardından orta kısımdan uzunluğu kesin. Tohumları ve telleri çıkarın. Çok tembel değilseniz, çıkardığınız çekirdekleri kavurun, kavrulmuş kabak çekirdeği yapın. Tüm ipleri dışarı atmaya fazla takıntılı olmayın, onlar balkabağının geri kalanıyla birlikte güzelce püre olacaklar.

Balkabağını ufacık parçalara doğrayın ve bir fırın tepsisine yerleştirin, üzerini kapatın. Fırında rostoyu 45-60 dakika boyunca veya bir çatal çok hassas kabuğunu delene kadar kavurun. Püre haline geetirmek için yeterince soğuyana kadar bir kenara koyun.


Kabağın kabuğunu soyun ve mutfak robotuna veya blender’a yerleştirin. Kekik ekleyin ve karıştırmaya başlayın, istediğiniz kıvama gelinceye kadar su ekleyin.
Yoğurt, yulaf ezmesi, krep, elma, armut veya ıspanak gibi diğer püreler de bu tarife eklenebilir. Gerçekten kabak püresi ile her şeyi yapabilirsiniz.

bebek ispanak puresi
2. Ispanak püresi

4-5 kök ıspanak, püre için yıkanır. Ispanak yıkamak ve ayıklamak oldukça zor bir işlemdir. Bundan dolayı da titizlik gerektirir. Ispanaklar 3-4 defa su ile yıkanmalı, daha sonra da biraz sirke damlatılmış suyun içinde bekletilmelidir.
Eğer vakit varsa bu süre yarım saat kadar olmalıdır. Sirke ile yeşil yapraklı sebzelerin temizlenmesi daha kolay olur.
Sirkenin içinde bekletilmiş ıspanaklar son bir defa su ile daha yıkanır. Sonra 1 orta boy havuç yıkanarak soyulur ve halka halka doğranır. Son olarak 1 orta boy soğan yıkanır, soyulur ve dörde bölünür. Bu şekilde ıspanak püresinde kullanılacak sebzeler hazırlanmış olur.

Bütün sebzeler küçük bir tencereye konur ve haşlanır. Haşlama şekli olarak en ideal yöntem buharda haşlamadır. Bu yolla haşlanan sebzeler besin değerini kaybetmez.

Sebzelerin haşlanma süresi ortalama 8 dakikadır. Sürenin bitiminde sebzeler haşlanmış ve yeterli yumuşaklığa ulaşmış olur. Pişen sebzelere eğer buharda değil de suda haşlanmışsa iyice süzülür ve tümü blender yardımıyla pürüzsüz hale getirilir.

Ispanak püresinin son aşaması az miktarda yağ kullanarak tatlandırmaktır. Bunun için en ideal yağ zeytinyağıdır. Püre haline getirilmiş sebzelerin üzerine birkaç damla zeytinyağı gezdirmek yeterli olur.
İsteğe bağlı olarak sebzeler haşlanırken aroma katmak amacıyla 1 diş sarımsak da eklenerek haşlanabilir.

pancar ve yaban mersini
3. Elmalı Yaban Mersini Püresi

Yaban mersini yüksek miktarda antioksidan içeren bir besindir. Kuvvetli bir tadı olan yaban mersinini bu bebeğiniz için elma ile yumuşattık.

14-18 porsiyon
Dondurulmaya uygun
Pişirme Süresi: 10 dakika

İçindekiler:
250 gram yaban mersini
4 soyulmuş elma
250 ml su

Elmaları iyice yıkayın ve soyun. İkiye böldükten sonra orta bölümünü temizleyin ve tohumlarını çıkarın. Her yarımı 6 parçaya böldükten sonra elma parçalarını yaban mersini ve su ile birlikte geniş bir tencereye alın. Tencerenin kapağını kapadıktan sonra harlı ateşte 8-10 dakika pişirin. Pişirdiğiniz karışımı blender’dan geçirin ve soğutun. Dilerseniz bu püreyi bir buz kabında dondurabilir ve buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.

avakado ve muzlu bebek mamasi
4
. Avokado ve muzlu bebek maması

2 olgun avokado
2 adet olgunlaşmış muz
2 veya 3 çay kaşığı ananas / limon suyu veya elma sirkesi (pürenin kahverengiye dönmesini önlemek için)
2 yemek kaşığı şeker*

Avokadoları ikiye bölün, çukuru çıkarın ve bir kaşıkla alın.  Muzları soyun.  Tüm malzemeleri orta boy bir kaseye / karıştırıcıya / mutfak robotuna yerleştirin ve pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın. Karışımı süzgeçten geçirin.  Ayrı servis kaplarına püre dökün. 4 güne kadar buzdolabında kalabilir ya da kapları dondurabilir ve gerektiğinde bir defada buzdolabında çözebilirsiniz.

bebekler icin sebze puresi
5. Sebze Püresi

Kabak
Patates
Brokoli
Baby patates
Havuçlar
Kabak

Seçenek 1, buharda pişirme: Ocakta buharda pişirmek, düdüklü tencere kullanmak ve mikrodalgada buharda pişirmek, bebek maması yapmak için ideal yöntemlerdir. Sebzeleri yumuşayana kadar buharda pişirin, soğumalarını bekleyin ve ardından bir mutfak robotunda kızartın.

Seçenek 2, kaynatma: Sebzelerin kaynatılması gayet iyi, ancak vitaminler pişirme suyunda bitince pürenizi daha az besleyici bırakacak. Yine, istenen yumuşaklık elde edilinceye kadar kaynatın, ardından püre haline getirin.

Bir Cevap Yazın