2019 için hedef belirlediniz mi?

0
1060

Hedeflerimizi belirlemek, zamanı kontrol etmenin en önemli göstergesidir. Hedefler planlarımızı şekillendirir, enerjimizi yönlendirir, gücümüzü birleştirmemizi sağlar.

Kendimize hedefler belirlemeliyiz ve hedeflerimizi not etmeliyiz. Hedef belirlediğimizde; hedefimize ulaşmak için gereken fiziksel güç enerji ve coşkuyu elde ederiz. Hedefe sahip olmanın en güzel yolu; kişiyi hedefe ulaştırmak için sürekli ayakta tutabilmesidir. Hedef bilinçaltına yerleştiğinde, gerçekleştirmek için hareket ederiz.  

Hedefinizi belirlediniz mi?

1978’ de Harward Üniversitesinde bir araştırma yapılarak, 4. sınıf öğrencilerine kaç kişinin hedefini belirlediği sorulmuş.

% 3 hedefini kâğıda yazmış,

% 13 hedefini kafasında belirlemiş,

% 84 ise hedef belirlememiştir.

1989’da 10 yıl sonra aynı insanların ne yaptıklarını araştırmışlar; % 13 hedefini kafasında belirleyen grup, hedef belirlemeyen % 84’ den iki kat daha fazla gelir elde etmiş. Hedefini belirleyip kâğıda yazan % 3’ün ise; diğer gruplardan 10 kat daha fazla gelir elde ettiği görülmüştür.

Amaca ulaşmak için hedef belirlemek şart
Hedeflerimizi belirlemeliyiz, bir yıl, üç yıl, yedi yıl, on yıl sonra nasıl bir yaşam istediğimizi hedeflemeliyiz. Belirlediğimiz hedefler bizi aşama aşama amaçlarımıza ulaştıracaktır.

Büyük başarılara ulaşmaya kararlı kişilerin, ilerleme basamaklarını birer birer çıktığı görülecektir. Hedefe ulaşmak için adım adım metodunu izleyebilirsiniz. Otuz katlı binaya çıkmak için birinci kat sonra bir kat daha ve sonra otuzuncu kat başarıya ulaşmak için kocaman ve tek bir adım atmalıyız. Hedef bir amaç bir erektir, hayata geçirilen düşlerdir.

Önemli olan nerde olduğunuz değil nerede olmak istediğinizdir. Neyi yapmayı planlarsak onu yapabiliriz. Alternatif yollar araştırarak, bizi hedefe götürecek değişik yollar bulabilmeliyiz.

Kendinize yatırım yapın
Hedeflerimize ulaşabilmek için kendimize yatırım yapmalıyız. Başarılı insanlar hedeflerine odaklanmıştır, bu da onlara mücadele ruhu ve enerji sağlar.

Hayatta yapmak istediğimiz şeyleri başarmak için en önemli adım ne istediğimize karar vermektir. Başarı için gereken temel öğeleri öğrenmeliyiz, disiplinli olup asla vazgeçmemeliyiz, Zor ve sıkıntılı anlarda sabır gösterip ısrar etmeliyiz.

İnsanlar çoğunlukla hedeflerine yaklaştıklarında vazgeçme eğilimi gösterirler. Biraz daha mücadele edebilseler hedeflerine ulaşabilecekler. Hedeflere ulaşmak için disiplin, azim, çaba ve süreklilik çok önemlidir.

Düşlerinizi hedef ve amaç haline getirin. Hedefe varmak kadar, bu uğurda yapılan yolculuk da öğretici ve eğlencelidir. Mutluluk zenginlik ve başarı hedef belirlemenin yan ürünleridir, tek amaç değildir. Ne istediğimize karar verip hedefimizi belirli ve ölçülebilir hale getirmeliyiz. İnanırsak yeteri kadar ister isek hedeflerimize mutlaka ulaşırız.

Bestekârın hedefe odaklanması

Bununla ilgili güzel bir örnek aşağıda aktarılmıştır; “Bir bestekâr, beste yapmak üzere çalışmalara başlamış. Bestekâr, yapacağı bu besteye kendini adamış, öyle ki yaptığı günlük rutin işlerin yanında kafası sürekli olarak bu besteyle meşgulmüş. Gece rüyasında dahi yapmaya çalıştığı besteyi görüyormuş.

Bestekârın bestesi üzerinde düşündüğü bir gün, yolda karşıdan karşıya geçerken aniden bir araba kendisine çarpmış. Besteci baygın halde yere yuvarlanmış. Arabanın sürücüsü fırsattan istifade hemen kaçmış.

Hastaneye kaldırılan besteci gözlerini açtığında polisler sormuş: Size çarpan arabanın plakasını alabildiniz mi? “Hayır” demiş besteci markasını görebildiniz mi? besteci görmediğini söylemiş. Kendisine çarpan araba hakkında hiçbir şey hatırlayamamış.

Polisler ümitsiz bir şekilde: Üstat, ne olur biraz düşün! Belki hatırlayabildiğiniz bir şey çıkar, demişler. Besteci biraz düşününce: Tamam! Bir şey hatırladım demiş. Polisler derhal kâğıt kaleme sarılmışlar. Egzozundan şöyle bir ses çıkıyordu: do, mi, fa…”

Bestekârın bu hikâyesi, kişinin işine motive olduğunda zihninin ve bedeninin tamamıyla başarmak istediği işe odaklandığını hatırlatan güzel bir örnek. Bizlerde başarılı olmak için, içimizdeki çalışma ve azim duygularınızı gün ışığına çıkarıp plan yaparak işimize yoğunlaşmalıyız.

Önceki İçerikYapıştırıcı ile varis tedavisi
Sonraki İçerikÇocuk hastalıkları hakkında en çok merak edilenler
Murat Ertan
1966 Ankara ili, Güdül ilçesi Sorgun beldesi doğumludur. Evli ve 3 kız babasıdır. Lisans Eğitimini; Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde tamamlamıştır. Yüksek Lisans Eğitimini; Ankara Üniversitesi’nde “Öğretmen Yetiştirilmesi ve Atamalarının İncelenmesi” konusunda tamamlamıştır. Kamu Kurumları ve Eğitim Kuruluşlarına, Siyasi Partilere, Yöneticilerine; Eğitici Eğitimi, Protokol ve Görgü Kuralları, İletişim, Beden Dili, İletişim ve Beden Dili, Algı Yönetimi, İmaj Yönetimi, Girişimcilik, Sunum Teknikleri, Arabuluculuk, Uzlaşma Teknikleri, Problem Çözme, Diksiyon ve Hitabet,  Zaman Yönetimi, Toplantı Yönetimi, Motivasyon, Liderlik, Stres Yönetimi, Öfke Yönetimi, Aile Eğitimi, Sınav Kaygısı, Verimli Ders Çalışma Teknikleri, Başarının Pin Kodları, Bakış Açısı Eğitimi, İkna Yöntemleri, Etik Eğitimi, Para ve Bütçe Yönetimi, Yaşam Koçluğunda Yedi Yüz Bin kişiye "Eğitim” vermiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na, İçişleri Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na, Ulaştırma Bakanlığı’na, Kültür Bakanlığı’na, Gençlik ve Spor Bakanlığına, Üniversitelere, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Valiliklere, Üçüncü Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına, PTT Genel Müdürlüğü’ne, Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü’ne, İl Milli Eğitim Müdürlüklerine, İl Sağlık Müdürlüklerine,  Polis Meslek Yüksek Okullarına, Polis Mesleki Eğitim Merkezlerine, Kaymakamlıklara, Belediyelere, Hastanelere, Alışveriş Merkezlerine Sendikalara, Gençlik Spor Merkezlerine, Eğitim vermektedir. “Tarihi Sözler Antolojisi”  adlı eseri 10. baskısını yapmıştır. “Sevgi ve Mutluluk Öyküleri” adlı eseri 7. baskısını yapmıştır. “Başarı ve Motivasyon Öyküleri” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Sımsıcak Aile Öyküleri” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Akıl ve Bakış Açısı Öyküleri” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Hayat ve Eğitim Öyküleri” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Tarihi Öyküler” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Tarihi Anekdotlar” adlı eseri 6. baskısını yapmıştır. “Düşünürlerden Akıl Öğütleri” adlı eseri 4. Baskısını yapmıştır. “Liderlerden Gençlere Öğütler” adlı eseri vardır. “Özlü Sözler Antolojisi” adlı eseri vardır. “Gönül Yazıları” adlı eseri vardır. “Anlayarak Hızlı Okuma” adlı eseri vardır. haberankara.com.tr sitesinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. gercekhaber.com.tr sitesinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. annebebekklubu.com.tr sitesinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. Medya Pusula Dergisinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. Genç Bürokrat Dergisinde “Kişisel Gelişim” üzerine makaleler yazmaktadır. İlgi Alanları:     Türkiye Bilardo Federasyonunda, Antrenörlere Eğitim verdi. Tae-kwondo, Kung - fu, Kick-Boks Branşlarında Antrenörlük ve Hakemlik, Satranç Sporunda Antrenörlük yapmaktadır. Doğa gezileri, Müze gezileri, Fotoğraf çekimleri ile ilgilenmektedir.

Bir Cevap Yazın