Çocuk hastalıkları hakkında en çok merak edilenler

0
1898

Kendim grip olduğum zaman bebeğimi gripten nasıl koruyabilirim? Bebeğimi emzirebilir miyim?

Gribin yenidoğana geçmesi için alınması gereken tedbirler benzerdir. Hava yoluyla temas (damlacık) H1N1 influenza tanısı konan annelerin afebril (ateşin olmaması) olana kadar yenidoğan temasından kaçınması önerilir.  Anne sütünü pompa ile sağıp elde edilen süt biberonla bebeğe verilebilir.

Sidra Medicine Pediatri Bolumu Doc Dr Ghaniya EdeÇocuklarda uyuma şekilleri ile ilgili önerileriniz nelerdir?

Çocuklarda uyuma süresi yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Yenidoğan (4-12 ay) günde 16 ile 18 saat kadar uyur.

  • 1-2 yaş arası günde 11-14 saat
  • 3-5 yaş arası günde 10-13 saat
  • 6-12 yaş arası günde 9-12 saat
  • 13-18 yaş arası günde 8-10 saat

Kaliteli bir uyku paterni çocuğun akademik başarısı ve davranış gelişimi için şarttır. Bunun için konforlu bir ortamda gerçekleşen sağlıklı uyku düzeni önemlidir. Çocuklarda uyuklama sorununun  en sık rastlanan sebepleri yetersiz uyku süresi, kötü uyku hijyeni ve ilaç yan etkileridir.

Çocuklarda uyku eğitimi nasıl olmalıdır?

  • Çocuk yaşına uygun uyku süresi kadar uyumalıdır.
  • Uyku zamanları düzenli olmalıdır.
  • Çocuk uyumaya gitmeden önce tuvaletini yapmış olmalıdır.
  • Çocuk yatağa aç olarak gitmemeli ancak en az iki saat öncesinde de yemek yemeyi bırakmış olmalıdır.
  • Çocuğun yaşına uygun biçimde, psikolojik olarak rahat ettiği güvenli bir odada uyuması sağlanmalıdır.

Çocuğun alerjiye meyilli olduğunu nasıl anlarız ve çocuğu astımdan nasıl koruruz?

Çocuklarda birçok nedene bağlı alerji rahatsızlıkları görülebilir. Yiyecekler, ilaçlar, fiziksel etkenlere ve polenlere karşı oluşan alerjiler gibi. Aynı etkene karşı benzer şekilde ortaya belirti ve bulguların ortaya çıkması durumunda alerjiden şüphelenmek gerekir. Genetik yatkınlığı olan çocukta ortaya çıkan astımı önlemenin yolu olmamakla birlikte astımı olan çocukta astım ataklarının önlenmesi temel hedeftir. Bunun için astımı tetikleyebilecek olan solunum enfeksiyonlarından korunma, tetikleyici ajanlardan (sigara dumanı, polen, toz akarı gibi) uzak durulması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Allerjik rinit komplikasyonlarını nasıl önleyebiliriz?

Allerjik rinit komplikasyonlarını önlemek için tedavinin zamanında yapılması ve tetikleyici etkenlerden (üst solunum yolu enfeksiyonları, sigara dumanı, polen, toz akarı gibi) sakınılması gerekir.

Çocuklarda vitiligoyu nasıl anlarız?

Vitiligo bir cilt hastalığı olup derideki melanosit kaybına bağlı renk değişikliğidir. Tutulum gösteren yerler beyaz olup zamanla genişler. İlgili bölgeler kaşıntısız ve ağrısızdır. Lezyon bölgesinde ısı artışı olmaz.

Çocuklarda peryodik ateş sendromları nasıl yorumlanmalıdır?

Tekrarlayan ateş ile seyreden otoinflamatuar hastalıkları tanımlamak için kullanılan bir sendromdur. Ailesel akdeniz ateşi bunlardan en çok bilinenidir. Diğer tekrarlayan ateş nedenlerinin (boreliyoz, siklik nötropeni, Schnitzler sendromu, Still hastalığı) dışlanması ile tanısı konur.

Çocuklarda krup hastalığı semptomları nelerdir ve nasıl korunur?

Krup hastalığı öksürük, inspiratuar stridor ve seste kabalaşma ile seyreden bir solunum yolu hastalığıdır. İnfantlarda ve erken yaşlarda köpek havlaması tarzında öksürük olur. En çok 6 ay ile 3 yaş arasında görülür. Viral etkenlere bağlı olarak gelişir dolayısıyla korunmada hava yoluyla bulaşan diğer hastalıklardaki korunma yöntemleri uygulanmalıdır.

Çocuklarda pnömoni düşündüren bulgular nelerdir ve hangi durumlarda acilen hastaneye başvurmamız gerekir?

Pnömoni akciğerlerin enfeksiyonudur. Çocuğun yaşına, – hastalık geçmişine göre etkin olarak değişir. Genel olarak öksürük, balgam, nefes darlığı, solunum sayısının artması, ateş en sık görülen semptomlardır. Çocukta solunum sıkıntısının olması, soluma sıklığının artması, çocuğun beslenememesi, toksik görünüm ve 48 saat içinde verilen tedaviye yanıt vermemesi gibi durumlarda hastaneye yatırmak gerekebilir.

Çocuklarda grip aşısı önerir misiniz?

Gripten korunmanın en etkin yöntemi aşıdır. 6 aydan küçük çocuklarda aşı önerilmez. Kronik hastalığı (astım, kronik akciğer hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalığı gibi) olan çocuklarda aşılama yapılması önerilir. Bu açıdan doktora başvurulması kritik önem arz eder.

Ek gıdaya geçilirken nelere dikkat edilmelidir?

Çocuğun motor fonksiyonları gelişmiş olmalıdır dolaysıyla çocuğun destekli oturabildiği boyun ve baş kontrolünün olduğunun görülmesi gerekir. Genel olarak 4 ile 6 ay arasında geçiş önerilir.

Erken olarak ek gıdaya başlanmasının sakıncaları nelerdir?

Bebeğin yutma fonksiyonunun gelişmemesinden dolayı aspirasyon gelişebilir, çocuğun yaşına uygun yeterli ve gerekli beslenme sağlanamayabilir.

Demir eksikliği düşündüren bulgular nelerdir?

Çoğunlukla şikayete neden olmaz. Huzursuzluk, ciltte solukluk, beslenme güçlüğü, taşikardi ve solunum hızının artmasına yol açabilir.

Erkek bebeklerde inmemiş testis ne anlama gelir?

Testislerin inguinal kanalda olması ve skrotumda bulunmaması durumudur. Uzun dönemde klinik önemi olduğundan mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Bir yaş altında terlemenin nedenleri nelerdir?

Ateş, anemi, vitamin eksikliği, hematolojik hastalıklar en sık sekonder nedenlerdir.

Çocuklarda kötü kokulu nefesin en sık nedenleri nelerdir?

Özellikle sabahları olan kötü kokulu nefes fizyolojiktir. Bunun dışında kötü oral hijyen, burun içi hastalıklar, adenotonsiller hipertrofi, bronşektazi, gastrointestinal reflü, böbrek hastalığı veya diyabetik ketoasidoz diğer sık rastlanan nedenlerdir.

Çocuklarda ilk kez ayakkabı seçimi yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Çocuk erişkinlerden farklı olarak gelişen ve büyüyen bir ayak anatomisine sahiptir. Ayrıca çocuk ayağı daha fazla terler. Dolayısıyla ayakkabı seçiminde bunlara dikkat edilmelidir.

İştahsız olan çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır? Yemek yeme alışkanlığı nasıl edinilebilir?

Acıkan sağlıklı her çocuk yemek yemek ister. Dolayısıyla iştahı olmayan bir çocukta, bunun davranışsal bir durum olup olmadığına karar vermeden önce altta yatan bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu arada çocuğun yemek yeme için zorlanmaması, sağlıklı beslenme alışkanlıkları için teşvik edilmesi önemlidir.

Önceki İçerik2019 için hedef belirlediniz mi?
Sonraki İçerikÇocuğunuzun birey olduğunu kabul edin…
Nurhan Demirel
1983 yılı Ordu doğumlu olan Nurhan Demirel, Ortaköy Zübeyde Hanım Anadolu Kız Meslek Lisesi Grafik Tasarım Bölümü’nün ardından, Marmara Üniversitesi Matbaa Öğretmenliği Bölümü’nü bitirmiştir. Nurhan Demirel, 15 yılı aşkın süredir bilişim sektöründe iletişim danışmanı olarak hizmeti vermiş ve farklı platformlar için içerik üretmiştir. TRT 1’de yayınlanan kara mizah programı RADAR’ın, Kanal 1 Televizyonu’nda yayınlanan Bravoo isimli şaka programının senaryo yazarıdır. Nurhan Demirel’in; Turkcell Blog, Media Markt’ın teknoloji bloğu Media Trend, Kadinmag.net, Uçuş Noktası, PCkoloji ve Macline dergilerinde, sürekli olarak yazıları yayınlanmaktadır. AnneBebekKulubu.com'un Kurucu Ortağı ve Genel Yayın Yönetmeni'dir. LOCARD Global Cyber Security Summit adıyla Türkiye’nin ilk global siber güvenlik konferansını düzenleyen Demirel, “İlişkisi yok” isimli kitabıyla, sosyal medyanın ilişkileri nasıl etkilediği konusunda araştırmalar yapmıştır. Çocuklar için alternatif teknoloji okulu PlayLab Türkiye’yi hayata geçiren Demirel, Bilişim Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak STK’ların çalışmalarına destek olmaktadır.

Bir Cevap Yazın