Yemek seçen çocuklara sevmediği yemekleri nasıl yedirebilirsiniz?

0
1560
iştahsız çocuğun iştahı nasıl açılır

Yemek seçmek herkes için farklı bir anlama gelen, çok geniş bir kavram. Peki, çocukların yemek seçmesi aslında nedir? Yemek seçen çocuklara nasıl yaklaşmak gerekir?

• Yemek seçen çocuk, yemek yiyen ama yemek çeşitlerinde daha sınırlı davranan çocuktur.
• Yiyecekleri bir süre yer, sonra o yiyeceğe karşı ilgisi yok olur. Uzun bir aradan sonra o yiyeceği tekrar sevmeye başlar.
• Yemek seçenler, yeni gördükleri bir yiyeceğe karşı toleranslı davranıp yemeyecek olsalar bile tabaklarında durmasına izin verirler ama tadıp tatmama konusunda seçicilerdir.
• Yemek seçen bir çocuk, sıklıkla her yiyecek grubundan en az bir çeşit yer ama bu yiyecek gruplarından bir ya da ikisini diğer gruplardan daha çok sever.
Yemek seçen çocuklarla ilgili iki risk vardır. Besinsel ve duygusal. Eğer çocuğunuz sürekli bir gruptan bütünüyle yemeği reddediyorsa mesela meyve ve sebze grubu; o halde belli vitaminleri ve lifleri almayacaktır (Besinsel risk). Bu devam ettikçe, sizin de stresiniz artacak ve yemek saatlerinde sıkıntılı ve stresli bir ortam oluşacaktır (Duygusal risk).
Yemek seçen çocuğunuzun bu süreçlerinde, doktorunuza da danışarak, ona yemediği besin grubunun vitamininden takviye yaparak durumu idare edebilirsiniz. Yemek seçmesinin yanı sıra eğer çocuğunuzun yeterince enerji almadığını (az yemek yediğini) düşünüyorsanız, yemeklerine süt ürünlerini ekleyerek takviye yapmak sizin stresinizi azaltacaktır. Duygusal durumunuzu değiştirmeniz ve yemek kavgalarına son vermeniz gerekmektedir. Bunu unutmayın; sizin sorumluluğunuz, çocuğunuzu nerede, ne zaman ve nasıl besleyeceğinizden ibarettir. Çocuğunuzun sorumluluğu ise, yemeğinden ne kadar yiyeceğidir. Bu geçici bir durumdur. Eğer doktorunuz da gerek duyarsa, sağlığını uygun ve doğru vitaminler sayesinde korumaya devam edebilirsiniz.
Bu konuda Carlos Gonzalez’in ” Çocuğum Yemek Yemiyor” kitabından faydalanan çok anne olmuştur. Belki sizin de işinize yarayabilir.
Biliyoruz bu süreç bir anne için çok zorlayıcı ve yorucu ama siz rahatlarsanız emin olun o da yavaş yavaş değişmeye başlayacak. Lütfen rahatlayın ve yiyecekleri keşfetmesini, içlerinden kendi sevdiklerine ve sevmediklerine karar vermesini bekleyin…

Bir Cevap Yazın