Yazı İçeriği
Vajinada zamanla oluşan genişleme sonucunda vajinanın eski haline gelmesi amacıyla yapılan cerrahilere “vajinoplasti” denir. Peki, vajinoplasti kimlere ve neden yapılır? Vajinoplastinin nasıl yapıldığını, ameliyat sonrası iyileşme sürecini ve konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sezen Bozkurt Köseoğlu anlattı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sezen Bozkurt Köseoğlu
Vajinoplasti, son yıllarda sıklıkla talep edilen genital estetik operasyonların başında gelmektedir.
Vajina yaklaşık 8-10 cm uzunluğunda esnek bir organdır. Vajina oldukça esneyebilme ve genişleyebilme potansiyeline sahiptir. Bunu sağlayan yapılar akardeon benzeri vajinal rugalardır. Vajinanın doğum esnasında bebeğin bedeninin dahi çıkabileceği kadar genişleyebilme özelliği vardır.
Vajinoplasti ihtiyacı neden olur?
İlerleyen yaş, menopoz, doğum (özellikle zor ve iri doğumlar), gebelikler, obezite, çeşitli bağ dokusu hastalıkları ve geçirilmiş pelvik taban cerrahileri sonucunda vajinada elastikiyet kaybı ve bunun sonucunda genişlemeler görülebilir.
Sanılanın aksine sık cinsel birliktelik vajina genişlemesine neden olmaz. Vajina esneyen bir yapıya sahiptir ve cinsel birleşme öncesinde vajina çevresinde kaslar gevşeyerek cinsel ilişkiye hazır hale gelir. Cinsel birleşme sonunda da eski haline geri döner.
Vajinoplasti ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?
Vajinasında genişleme olan kadınlarda şu belirtiler görülür;
-Vajinadan ele gelen kitleler
-Cinsel ilişki esnasında her iki tarafın haz alamaması
-Cinsel ilişki esnasında vajinadan ses gelmesi
-İdrar kaçırma veya sık idrara gitme isteği
-Ağrılı cinsel ilişki (disparoni)
-Sık vajinal infeksiyonlar
Vajinoplasti ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat bölgesel veya genel anestezi altında yapılır. Vajinal bölgedeki doku hasarının uzunluğuna ve lokalizasyonuna göre doku tamiri yapılır. Operasyon yaklaşık 45-60 dakika arasında sürer ve jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır.
Vajinoplasti sonrası iyileşme süresi ne kadar?
İyileşme süresi yaklaşık 4-6 hafta kadardır, fakat hasta 3 gün sonra günlük aktivitelerine dönebilir. Eriyebilen sütür materyalleri kullanıldığı için dikiş aldırmaya gerek yoktur.
OKUMALISINIZ: Gebelik şekeri tehlikesi: Nasıl anlaşılır, kimler risk altında?