Teknolojik anneler

0
1752

Malum teknoloji çağında yaşıyoruz dolayısıyla hepimiz az çok teknoloji ağının etkisi altındayız. Dolayısıyla teknoloji yemekten bebek bakımına, problem çözmeden alışverişe, ucu sonu belli olmayan bir çok konuda bize yardımcı olmada üst sırada yer alıyor. Sosyal medya araçları, internet, akıllı telefonlar ve uygulamalar hayatımızı kolaylaştırırken, özellikle anneler içinde bir bilgi havuzu işlevi görüyor. Bu yüzden bugün sizlerle teknolojik anneler ve sırlarını paylaşacağım. Gelin teknolojinin hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını birlikte masaya yatıralım.

Geçmişten günümüze teknoloji
İlk çocuğumu yetiştirirken de teknolojiyi takip ederdim ama zaman geçtikçe teknolojinin nimetlerinden daha fazla faydalanmaya başladım ya da belki de daha fazla etkisinde kaldım. Teknoloji, akıllı telefonlarımız sayesinde en yakın komşumuz oldu. Hatta öyle bir noktaya geldi ki her problemin cevabını internette aramaya başladık. İtiraf etmeliyim ki karşılaştığım birçok sorunda, ilk aklıma gelen internette araştırma yapmak ve aynı sorunlarla karşılaşan insanların deneyimlerini paylaştığı sayfalara bakmak. Özellikle sosyal medya ortamında takip ettiğim doktorlara hızlı bir şekilde ulaşarak kafamdaki deli sorulara cevap almak beni inanılmaz rahatlatıyor.  Kadın-anne-teknoloji üçlüsü demek ben demek sanırım Teknolojiye meraklı annelerin, diğer annelere yardımcı olduğu, bilgi paylaşımının yapılabildiği ve hatta çocukların gelişimine katkı sağlamak adına yapılan önerilerin bulunduğu birçok sayfaya ulaşmamız artık mümkün.

Anneler için teknolojinin nimetleri
Bir çocuğa sahip olduğunuzda, işimizi kolaylaştıracak ve bize destek olacak bir düzene sahip olmak istediğimiz kesin. Bu anlamda, bize kısa hatırlatmalar yapacak, aşı zamanı, doktor kontrolü, bebek bezi kontrolü, yaşa göre beslenme önerileri, uyku programlarına ilişkin ipuçları gibi birçok uygulamayla biz annelerin hayatını kolaylaştıran bazı uygulamaları akıllı telefonlarımızda kullanıyoruz.

Benim en çok faydalandığım teknolojik ürünlerden önde gelenleri sizlerle paylaşmak isterim; ilk olarak dijital ateş ölçer, çocuğumu doktora götürmeden önce ateşini sürekli kontrol edip, ölçümlerde farklılık olup olmadığını anlayabiliyorum ve bu sonuçları doktorumla yine teknoloji harikası akıllı telefonumla paylaşıp, uzaktan yardım alabiliyorum. Öte yandan, bebek telsizi de anneler için büyük yardımcı, hele kameralı olanlarla kızım uyuduğu zaman onu rahatça kontrol edip, sürekli odaya girip çıkıp endişeli yaklaşmaktansa,  kamera aracılığıyla uyanıp uyanmadığını kontrol edebiliyorum. Bu arada, süt sağma makinesini de unutmamalıyım özellikle emziren anneler için herhangi bir sağlık sorunu olması ya da bebeğinden ayrı kalmaları durumunda imdadına yetişen bu alet bence anneler için olmazsa olmaz teknolojik nimetlerden birisi.

Son söz…
Aslında, çocuklarımız da bir nevi teknolojiyle doğmuş oluyorlar, böyle bir iletişim ve internet çağında teknolojiden uzak kalmak çok kolay değil ama doğru kullanmakta o derece önemli. Bazen teknoloji bizim için bir doktor, bazen bir arkadaş, bazen bir danışan ya da farklı kategorilerde kullandığımız bir uzman oluyor. Teknolojik anne olabiliriz ama yeri geldiğinde de işi uzmanına bırakmamız gerektiğini bilecek kadar da dikkatli olmakta fayda var.

Bol ve doğru teknolojiyi kullandığımız günler dileğiyle ….