Bebeklerde emzik ve biberon seçimi nasıl yapılmalıdır?

0
2205

Bebeklerde emzik ve biberon seçimi nasıl yapılmalıdır? Sağlıklı emzik ve biberon kullanımı nasıl olmalıdır?Biberon ve emzik temizliği nasıl yapılmalıdır? Emzik kullanmak bebekler için doğru bir tercih midir ?Bebeklerde emzik kullanımına ne zaman başlanılmalıdır? Biberon ve emzik kullanımının, emzirme üzerine riskleri var mıdır? Biberon seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kafamızda deli sorular?! Gelin bu soruların hepsine, birlikte yanıt bulalım…

Bebekler için en önemli besin anne sütü
Öncelikle, ilk 6 ay boyunca bebeklere verilebilecek en önemli besinin anne sütü olduğunu vurgulayarak başlamak istiyorum yazıma. Çünkü, anne sütü ile beslenmek, diğer seçeneklerin hepsini bir çırpıda çürüten en önemli savlardan bir tanesi.

Yaratılış gereği, yeni doğan bebekler, annelerine indekslenmiş durumda olduğu için, henüz doğar doğmaz emme içgüdüsüyle, anne göğsünü ararlar. Anne ile bebeğin bu ilk buluşması, sütün her zaman daha fazla üretilmesine olanak sağlar. Bebek emdikçe, annede süt üretimi artacak, artan sütün bebeğe sağladığı faydalar en üst seviyeye çıkmış olacaktır.

Hemen hemen, her anne bilir ki, anne sütü, bebeği her türlü enfeksiyona karşı koruyan bir kalkan gibidir. Anne sütünün içinde bulunan bileşenler ve besin değerleri, dünyanın hiç bir üretim tesisinde üretilemeyecek kadar mucizevi bir içecektir. Bu yüzden, ilk etapta önceliğimiz, gücümüz yettiğince bebeğimizle sık sık bir araya gelerek, emme refleksini artırmanın yollarını aramaktır. Emme refleksi artan bebek, anne ile sık sık beraber olmak isteyecek ve anne bebek bağı güçlenmiş olacak, bu sayede sütün üretimi artmaya devam edecektir. En doğal biçimiyle bu şekilde bebeklerini emzirmeye devam eden anneler, uzun süre hatta 6 aydan daha uzun bir süreçte bebeklerini emzirmeye devam edeceklerdir. Bu da, sütten alınan maksimum besin değeri + ruhsal ve fiziksel gelişim demektir.

Bebeğiniz emmiyorsa…
Bunun aksini yaşayabilme ihtimali ise, her zaman annelerin kafasının bir kenarında durur vaziyettedir. Sütüm azalırsa ne yapacağım ? Ya bebeğim beni emmeyi bırakırsa ? Bebeğim neden göğsümü almak istemiyor ? soruları her zaman yaşanılacak ihtimaller arasındadır.

İşte bu noktada annelik deneyimlerimden yola çıkarak, bu durumda yapılması gerekenlerden bahsetmek istiyorum..

Eğer bebeğiniz hiçbir sorun olmamasına rağmen, sizi emmeyi reddediyorsa, burada sorulması gereken bir kaç soru var demektir.

Sütüm azaldı mı ? Bebeğime yetmiyor mu ? Bebeğimin herhangi bir rahatsızlığı mı var ? Bir anne olarak bende bir problem mi var ? Bu  soruları kendisine soran anne, doğru cevaplarla, sıkıntının nereden kaynaklandığını bulacak ve çözüm arayışına girecektir.

Eğer annenin sütünde bir azalma söz konusu ise, derhal süt artırıcı, besin değeri yüksek yiyecek ve içeceklerden, kendisine sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazandırmalıdır.

İyi beslenme sonucu sütü artan anne, bebeğini daha fazla besleme imkanı bulacaktır.
Bebeğinde herhangi bir rahatsızlık sezinleyen anne, önce rahatsızlık sebebiyle doktora başvurmalı ve bebeğinin rahatsızlığı gidermeli, tavsiyelerle emzirmeye devam etmelidir.

Eğer annenin, gerek gebelik esnasında, gerekse doğum sonrası zuhur eden bir ruhsal, fiziksel rahatsızlığı varsa, bebeğine daha verimli olabilmek adına, mutlaka tedavi yollarına başvurmalıdır.

Bunların sonucunda, ne yaparsak yapalım, bebeğimiz hala bizi emmeyi reddediyorsa, bu durumda biberon kullanmaktan başka alternatif bir çare kalmıyor demektir. Çünkü, bebeği beslemek en büyük gerekliliktir, ara vermeden, süt azalmasını en aza indirmek amacıyla, anneler göğüslerini sağmaya bu noktada başvurmak zorundadır.

Peki göğsümüzü sağdıktan sonra, bebeğimizi beslemek için ne tür biberonlar tercih etmeliyiz ?

Biberon seçimini nasıl yapmalıyız ?

– Doğru yapılacak biberon seçimi, bebeğin hem biberondan beslenmesine hem de anneden beslenmesine olanak sağlayacaktır.

– Bebeğimizin beslenmesinde seçeceğimiz biberon ve biberon başlıklarının en sağlıklı ve güvenilir materyallerden oluştuğundan emin olmalıyız.

– Bebeklerin, anne memesinde içgüdüsel olarak uyguladığı emme refleksine ait dalgalanmaların sağlanabildiği, en doğal biberon uçlarını tercih etmeliyiz.

Doğru biberon tercihi, bebeğin daha kolay beslenmesine yardımcı olurken, biberondan emzirmeye daha kolay bir geçiş sağlar.

– Doğru biberon başlığı seçimiyle, bebekte oluşabilecek gaz ve kolik sancıları en aza indirgenmiş olur.

– Aynı zamanda, bebeklerin çene ve yüz kaslarının gelişimi sekteye uğramamış olur.

Biberon ve emzik kullanımının, anne memesini emme davranışını sekteye uğratması;

Yapay meme uçlu silikon biberon başlıkları, her ne kadar anne meme ucu taklit edilerek üretilmiş olsa bile, bebeğin emme refleksini değişime uğratır.

Bebekler, bu yapay uçları ağzının ortasında konumlandırabilmek için oldukça çaba sarf eder.

Dolayısıyla bebek, yapay bir materyali emmek ile doğal anne göğsünü emmek arasında,  bir bocalama sürecine girer.

Bu süreçte, bebeğin dil ve dudak pozisyonları değişeceğinden, aktivite farklılıkları meydana gelir.

Bebekler sonuç olarak, emme karışıklığı yaşar.

Biberon ve emzik türleri, anne göğsü kadar esnek ve yumuşak bir yapıya sahip olmadığı için, bebekler bu süreçte, bu büyük farklılıktan dolayı duyusal anlamda bir zorluk yaşarlar.

Bebekler, anne memesini emerken, içgüdüleriyle kazanılmış refleks yoluyla ilerlerken, biberon emzik kullanımında bu çaba minimuma ineceğinden dolayı, adaptasyon sürecinin karışıklığını fazlasıyla yaşamak zorunda kalabilirler.

Bebekler, sadece karınlarını doyurmak için emmezler. Aynı zamanda, anneden alınacak sevgi ihtiyacı ruhsal manada, bebekte bir doyum yaratır. Bunun yanında sindirim ihtiyacı da hissederler. Ancak emzik ve biberon kullanımı, bu tür duyusal hislere yanıt vermeyeceği için, bebeklerde dürtüsel karışıklıklar meydana gelebilir.

Biberonla beslenen bebekler, anne sevgisine daha çok ihtiyaç duyarlar. Bu süreçte, annenin bebeği ile çıplak ten teması yapması, altı çizilmesi gereken çok önemli bir husustur.

Peki emzik kullanmak, bebeğimiz için iyi mi?
Burada karar tamamen annelerin… Tabii emzik kullanmadan önce, bebeğe yansıyan olası fayda ve zararları tüm annelerin araştırması gerekir.

Bebeklerin, emme refleksiyle doğduğundan bahsetmiştik. Hatta bazı bebeklerin ultrasonda parmaklarını emdiğine, şahit olmayan anne az gibidir. Yani emmek içgüdüsü bebeklerde bir gevşeme ve rahatlığa vesile olur. İşte bu noktada, bebekleri sürekli ağlayan anneler, hem bebeğini sakinleştirmek adına, hem de kendisine yansıyan stresi minimuma indirebilmek için, emzik kullanımına gidebilir. Uykuya dalmakta zorlanan bebekler için, sakinleştirici görevi gördüğünden dolayı kullanılabilir. Bu da anneler bir tercih meselesidir..

Biberon ve emzik temizliği nasıl yapılmalıdır ?
Bebeklerin bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişmediğinden dolayı, kullanacağımız biberonun yeterince dezenfekte edildiğinden emin olmamız gerekiyor. Çünkü biberon ve emzikler, diğer bebek malzemelerinde olduğu gibi bakteriye fazlasıyla açıktırlar. Bunun için annelere en çok yardımcı olabilecek bir üründen bahsetmek istiyorum..

Biberon ve emzik çeşidine dair her türlü materyali en steril bir şekilde dezenfekte etme görevini, kendi bünyesinde barındıran, anneler için süper kolaylık sağlayan cihazlar mevcut. Anneler mutlaka bu cihazlara göz atmalılar. Bebeğin beslenmesi öncesi, inanılmaz bir kolaylık. Çünkü, biberon ve emziklerin temizliği, bebeğin sağlığı açısından en büyük gereklilik diye düşünüyorum.

En eski bilinen yöntem olan, kaynatma işlemi de tercih edilebilir bir alternatif olmakla birlikte, annelerin en çok başvurduğu yollardan birisidir.

 

Önceki İçerikÇocuklar için oyun alanları
Sonraki İçerikTeknolojik anneler
Zeynep Sağlam
10 Nisan 1987'de Çankırı'da doğan Zeynep Sağlam, çocukluk döneminin büyük bir kısmını Istanbul'da geçirmiş, ardından Çanakkale'de yaşamına devam etmiştir. Eğitim hayatına kaldığı yerden burada devam eden Zeynep, 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlamış, ardından ; ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2005 Food Safety Management System, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Quality Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 14001:2004 Environmental Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 19011 Quality and Environment Management Systems Audit Training Eğitimi, ISO 19011 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri Tetkiki Eğitimi, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi, OHSAS 18001:2007 Occupational Health Safety Management System, Qualİty Engıneerıng Management Traınıng, Human Resources SpecializationTraining, Body Langue, Effective Communication, Executive Assistant and Office Management Training eğitimleri almıştır. ÇOMÜ’de iş yaşamına devam eden Zeynep, diğer yandan Sosyololji ile yakından ilgilenen bir insan olarak Sosyololji Lisansını tamamlarken, yüksek lisans hazırlıkları ile uğraşmaktadır. Yazan, çizen, İçerik üreticiliği yapan, en çokta okuyan meraklı bir anne olan Zeynep, kalemin görünmeyen sihrine inananlardan...

Bir Cevap Yazın