Yazı İçeriği
Gebelikte sigara içmek zararlı mı? Gebelikte sigara içmek bebeği nasıl etkiler? Hamilelikte sigara içen anneler ne yapmalı? Hamilelikte sigara içmek düşüğe neden olur mu? Hamilelikte sigara içmek mide bulantısı yapar mı? Anne Bebek Kulübü’nün uzman sağlık editörleri hamileliğinde sigara içen anne adaylarını uyarıyor! İşte bilimsel kaynaklardan yaptığımız araştırmanın sonuçları… Hamilelikte sigara içmenin zararları nedir?
Hamilelikte sigara içmenin zararları
Sigara içmek hem kendinize hem bebeğinize yapabileceğiniz en büyük kötülük
Günümüzde dünyadaki kadınların yaklaşık yüzde 12’sinin sigara kullandığı tahmin ediliyor. Bu oran gelişmiş ülkelerde çok daha fazla. Bağımsız araştırma şirketi Wizsight’ın hamile ve emziren annelerin sigara kullanım oranlarıyla ilgili ortaya çıkan sonuçlarda ise Türkiye en çok sigara içen ülkeler arasında 11. sırada yer alıyor. Araştırmada 0-36 aylık bebeği olan, 20-40 yaş arası annelerle yapılan ankette anneler emzirme sürecinde sigara içme alışkanlığından vazgeçemiyor. Annelerin yüzde 30’u emzirme sürecinde sigara içerken; yüzde 63’ü hamilelik döneminde sigara içmenin bebeğe daha çok zarar verdiğini savunuyor.
Sigara içmenin bebeğe zararları nelerdir?
Ani bebek ölümleri riskini getiriyor!
Emzirme hem anne hem bebek için faydalıdır. Bebeklerde diyabet, kanser, solunum yolu enfeksiyonları, diyare ve birçok sağlık sorununun riskini azaltır. Emzirme anneleri meme kanserinden korur, doğum sonrasında kilo kaybına yardımcı olur ve anne-bebek bağlanmasını teşvik eder. Emzirme sürecinde sigara içen anneler ve bebekleri bu faydalardan yararlanamaz. Amerikan Pediatri Akademisi’nin araştırmalarına göre emzirme sürecinde sigara içenlerin bebekleri kolik, solunum yolu enfeksiyonları ve ani bebek ölümleri açısından yüksek risk altında kalıyor. Amerikan Pediatri Akademisi’nin açıklamalarında sadece mamayla beslenen bebeklere kıyasla, emzirme sürecinde sigara içen annelerin bebekleri düşük kilo, beslenme yetersizliği, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi açısından daha büyük risk altındalar.
Sigara içen anne bebeğini emzirebilir mi?
Anne sütü sigarayla zehire dönüşebilir
Araştırmalara göre annenin emzirme döneminde sigara içmesi anne sütünü bir zehre dönüştürüyor. Hatta sigara içilen ortamda bulunduğunda bile sütün kalitesi bundan olumsuz etkileniyor. Bu durumda bebeğin bağışıklık sistemi güçsüzleşiyor. Emzirme döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde astım, bronşit, zatürree gibi solunum yolları hastalıklarıyla ciddi kalp ve damar rahatsızlıkları görülebiliyor. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde sigara içen annelerin bebeklerinin zihinsel ve fiziksel gelişimi de olumsuz etkileniyor. Sigaranın içinde bulunan zararlı maddeler anne sütünün tadını da bozuyor, bebekler çok daha erken bir dönemde emmeyi bırakıyor.
Sigara içen annenin bağımlı olabilir
Bebekler bağımlı olabilir
Sigara içen bir annenin kanında nikotin yaklaşık 2 saat içerisinde ana metaboliti olan kotinine dönüşmektedir. Bebeklerinin yanında sigara içildiği zaman da bebeğin kanında bu maddeler tespit edilebilmektedir. Dolayısıyla sigara içen annelerin bebekleri bağımlı hale gelebilmektedir. Annenin sigara içmesiyle veya pasif olarak sigara dumanına maruz kalmasıyla nikotin ve kotinin anne sütüne geçmektedir. Emzirme sırasında da bu maddeler bebeğin vücuduna alınmış olmaktadır. Bebeğin vücuduna geçen bu maddenin atılması ise haftalar almaktadır.
Sigara içen annelerin bebeklerinde hangi problemler görülür?
Sigara sütün tadını değiştirebilir
Nikotinin, bebeklerdeki gaz sancısını artırdığı biliniyor. Bebeklik döneminde yaşanan gaz ise; hem anneler hem de bebekler için oldukça zor bir durumdur. Bebek sürekli ağrı nedeniyle huzursuz olmakta ve ağlamakta, anne ise bebeğinin huzursuzluğundan dolayı sıkıntı yaşamakta ve uykusuz kalmaktadır. Annenin sigara içmesi bebeğin emzirmeyi çabuk bırakmasına neden olabilir. Annenin içtiği sigara sütün tadını değiştirebilir bu da bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Ayrıca sigara, sütü azaltmaktadır. Sigaranın içindeki maddeler anne sütünün kalitesini düşürmektedir. Sigara içen anneler, istatistiki bilgilere göre bebeklerini çok daha kısa emzirmektedirler. Bebekler, sütün kalitesi ve tadını beğenmedikleri için kısa süre emmeyi bırakırlar. Bu da anne ve çocuk arasındaki güvenli bağın kurulamamasına neden olmaktadır.
Sigara içen annelerin sütünde nikotin tespit edilmiştir
Sigara içen annelerin sütü analiz edildiğinde, azımsanmayacak miktarda sütte nikotin tespit edilmiştir. Hatta yalnızca sigara içmek değil, sigara içilen bir ortamda bulunmak dahi bebeğe süt ile beraber nikotin içirmek anlamına gelmektedir. Pek çok anne, sigarayı bırakmak yerine, “Madem sigara zararlı bebeği emzirmemeliyim” tutumuna giderek mama ve ek gıda kullanımına geçmektedir. Oysa emzirmek, meme kanserinden korunmanın en kolay yollarından biridir. Emzirme döneminde sigarayı bırakabilmek hiç mümkün olamıyorsa, günlük içilen sigara sayısını azaltmak en doğrusu olacaktır. Örneğin günde 10 tane sigara içen kişi günlük 5 sigaraya düşürürse hem göreceği zarar hem de bebeği etkileme oranı azalacaktır.
Sigara içtikten sonraki ilk 2 saatte bebeğinizi emzirmeyin!
Aynı bağlamda içilen bir tane sigaranın anne sütündeki olumsuz etkisinin 3 saat içinde yarıya düşebildiği bir gerçektir. Bu açıdan anne hem içtiği sigara sayısını yarıya düşürür hem de öncelikle tam olarak doyuncaya kadar bebeğini emzirir ve ardından sigarasını içerse bebeğin göreceği zarar bir tık da olsa azalacaktır. Zira bebek tam olarak doyduğunda bir süre boyunca süt istemeyecek ve o süre içinde de sütteki zararlı madde de azalacaktır. Bu bakımdan sigara içtikten sonraki ilk 2 saat içinde annelerin bebeğini emzirmemesi gerekmektedir.
Anneler sigarayı nasıl bırakabilir?
Sigarayı bırakamıyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın
Sigarayı bırakamıyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekmektedir. Bebekli evlerde sigara içilmemesine dikkat edilmekle birlikte, sigara içen kişinin bebekten uzak durması doğru olacaktır.
Bebeğinize bu kötülüğü yapmayın
Sigarayı bırakmayan bir annenin emzirmeyi kesmesi kendisi ve bebeği için yaptığı en büyük hata olacaktır. Çünkü anne sütü mucizevi etkileri olan bir besindir. İlk 6 aylık süre içinde anne sütünden daha yararlı her hangi bir besin yoktur. Bu bakımdan bebeğin sağlığını değil de sigarayı tercih etmek, bebeğinizin sağlığını riske atacaktır. Eğer anne, emzirme döneminde sigarayı bırakamıyorsa mümkün olduğunca azaltmayı denemeli ve tıbbi bir gerekçe olmadığı sürece bebeği emzirmekten vazgeçmemelidir.
Hamile anneler elektronik sigara ile sigarayı bırakabilir mi?
Elektronik sigara yolu tercih edilmemeli
Pek çok kişi sigarayı bırakmak için elektronik sigarayı tercih etmektedir. Ancak elektronik sigara, sigara bırakmanın bir yolu değildir. Elektronik sigaralara aroma veren Amerikan Pediatri Akademisi, e-sigara konusunda “Elektronik sigara, nikotin dahil pek çok kimyasalı buhar haline getirmektedir. İçeriğindeki nikotin bağımlılık yapar ve gelişmekte olan bir bebeğin beynine, akciğerlerine hasar verir. Elektronik sigara FDA tarafından sigarayı bırakmanın bir yolu olarak düzenlenmemiştir. Bu nedenle hamilelerin ve emzirenlerin sigarayı bırakmak için daha güvenli yolları tercih etmesi doğru olacaktır. Elektronik sigara asla güvenli bir yol değildir. Elektronik sigaranın buharındaki diasetil gibi maddeler akciğer hastalıklarına, kansere neden olabilmektedir. Elektronik sigarada normal sigaradaki kadar nikotin bulunmaktadır. Elektronik sigara da bronşit, zatürree, kronik enfeksiyonlar, ani bebek ölümleri gibi ciddi sorunlara neden olmaktadır.
KAYNAKLAR
https://breastfeeding.support/nicotine-in-breast-milk/
https://www.llli.org/breastfeeding-info/smoking-and-breastfeeding/
https://www.laleche.org.uk/smoking-breastfeeding/
https://www.healthline.com/health/parenting/smoking-while-breastfeeding