Polikistik Over Sendromu ve kilo kaybı ilişkisi

0
833
Polikistik Over Sendromu ve kilo kaybı ilişkisi
Polikistik Over Sendromu ve kilo kaybı ilişkisi

Polikistik Over Sendromu nedir, neden olur? Polikistik Over Sendromu yaşayanlar nasıl beslenmeli? Diyetisyen Fatih Bıçaklar, Polikistik Over Sendromu ve kilo kaybı ilişkisini yazdı!

Polikistik Over Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

Polikistik Over Sendromu (PCOS), üreme dönemindeki kadınların korkulu rüyası haline gelen bir endokrin hastalığıdır. Sadece kendisi ile kalmayıp birçok hastalık ile birlikte seyredebilir.

Henüz çözülebilen bir mekanizmaya ve nedene bağlı değildir. Genetik temelli olduğu olasılığı hala yüksek geçerliliğini korumaktadır. Tanısında çeşitli ve benzer parametreler kullanılmaktadır.

AE-PCOS Topluluğu’nun 2008 kararlaştırıldığı kriterlere göre; klinik ve/ veya biyokimyasal hiperandrojenizm, yumurtlama düzensizliği ve/ veya polikistik over morfolojisi ile birlikte 3 durumunda da varlığında tanı alınmaktadır.

Kilo alımı ve şişmanlık, bir kadını PCOS’a daha elverişli hale getirebilir mi veya PCOS daha çok kilo alımına sebep olabilir mi?

PCOS’un bir kadını kilo artışına sürüklediği konusu net açık değildir. Mayo Clinic’e göre şişman olmak, PCOS semptomlarını daha açık hale getirir.

 

Polikistik Over Sendromu hastalarında insülin direnci
Polikistik Over Sendromu hastalarında insülin direnci

Polikistik Over Sendromu hastalarında insülin direnci

PCOS ve insülin direnci ilişkisi %70 oranında mevcuttur. Vücut insüline direnç gösterirse kilo kaybında zorluklar yaşanabilir.

Bu durumlarla birlikte PCOS sorunu olanlarda yüksek ihtimal ile adet dönemi düzensizliği mevcuttur. Bu düzensizlikle birlikte vücudun hormonal düzensizliğe bağlı ödem artışları ciddi olabilir. Bu şekilde ödem tutulumları ile de kilo kaybı zorluğu veya kilo artışı görülebilir.

Ayrıca PCOS olan kadınlarda genel anlamda vücut insülin düzensizliğine, duygusal durumlarına bağlı tatlı istekleri fazla olabiliyor. Bu durum da kilo verme sürecini oldukça zor ve karmaşık bir duruma sokuyor. Kilo artışı sağlanmasını ise PCOS varlığında kolay hale getirebiliyor.

PCOS olan kişilerde insülin direnci olma ihtimali yüksek olduğunu biliyoruz. %5-10 vücut yağ oranında azalma ile semptomlar da PCOS’ta düzelebiliyor. O halde PCOS’ta kilo kaybı sağlamak için izlenecek yol şu şekilde olmalıdır;

İnsülin direnci sorunsa, ilk etapta insülin direncini düşürmek gerekir. İnsülin direnci düşürülmesi için kişiye özel sağlıklı bir beslenme programı kilo kaybı sağlayacak şekilde ve kesinlikle çok düşük kalori olmadan hazırlanmalıdır. Hekim gerek görürse Metformin etken maddeli ilaçlardan yazabilir. Metformin etken maddesi ile birlikte de kilo kaybı daha iyi bir hale gelebilecektir. Tabi ki bu durumda hekim önermeli, kesinlikle kendi fikrinizle bu ilaçları kullanmayınız.

Sağlıkla kalın…

Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.journalagent.com/turkhijyen/pdfs/THDBD_73_1_81_88.pdf

https://www.livescience.com/34805-pcos-symptoms-treatment-insulin-resistance.html

 

Önceki İçerikHamile kalmak isteyen anne adayları için ideal kilo ne olmalıdır?
Sonraki İçerikEv kazaları ve alınacak önlemler
Diyetisyen Fatih Bıçaklar
Diyetisyen Fatih BIÇAKLAR 1996 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Karacabey’de tamamlamıştır. Stajlarını 2014 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, 2017 yılında Özel Medicabil Hastanesi’nde, ve son olarak Özel Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde tamamlamıştır. Dönem içinde Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Muğla Toplum Sağlığı Merkezi ve çeşitli Aile Sağlık Merkezleri’nde bire bir hastalarla ilgilenerek tıbbi beslenme tedavileri uygulamıştır. 2018 yılında Sporcu Beslenmesi eğitimi almış olup 2018 yılında mezun olmuştur. 2019 yılı içerisinde hastalarını daha iyi anlayabilmek ve daha sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturmak için İstanbul NLP Akademi’de uzun bir süre eğitim görüp Yaşam Koçluğu mesleğini de Diyetisyenlik mesleğinin yanına eklemiştir. Şu anda Bursa, Diyetisyen Fatih Bıçaklar Kliniği'nde Hastalıklarda Beslenme, Gebelik-Emzirme Döneminde Beslenme, Çocukluk-Ergenlik Döneminde Beslenme, İşçi Beslenmesi, Menopozda Beslenme, Sporcu Beslenmesi alanlarında çalışmalarına devam etmektedir. Ek olarak sağlıklı beslenmenin her alanda yayılmasına ve bunu anlatmayı da hedef olarak kendisine adayan Fatih Bıçaklar, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BESAŞ A.Ş kapsamında düzenlenen ''Diyetisyen Annem'' projesinde 2019 Aralık-2020 Haziran arası eğitmen diyetisyen olarak görev yapmıştır. Ayrıca 16haber.com, annebebekkulubu.com ve sinirbilim.org gibi medya kanalları ve bilim sitelerinde yazarlık yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın