Pelvik taban nedir?

0
15037

Pelvik taban hamak formunda, önde genital organın üstündeki kemikten arkada kuyruk sokumuna kadar uzanan kas grubunun olduğu bölgedir.

Pelvik taban kaslarının fonksiyonu nedir?

-Alt karın organlarına destek

-İdrar ve diski kontrolü

-cinsel fonksiyon

Pelvik taban karin bölgesine göre daha az desteğe sahiptir. Oysa ki kadın yaşamında fonksiyonu çok önemli bir bölgedir.

Karın altı bölgesindeki organlardan idrar torbası, rahim ve bağırsağa destek görevi görür. Bu kasların fonksiyonu sayesinde idrar ve gaita kontrolü sağlanır. Aynı zamanda  idrar ve gaita çıkısına izin verir.

pelvik taban egzersizleri nasil yapilir

Pelvik taban kasları zayıflığında ne olur?

Pelvik taban kasları zayıflığında idrar ve gaita kontrolü gerçekleştirilemez ve öksürürken hapşırırken idrar kaçırmalar, istemsiz gaita ve gaz kaçırmalar görülebilir.

Hamilelik ve doğumda pelvik tabanın fonksiyonu neden önemlidir?

  • Hamilelik döneminde artan bebek ve vücut ağırlığını taşımak  için çok çalışır
  • Doğumda pelvik taban bebeğin geçişine izin vermek için esner ve açılır.

Pelvik taban egzersizlerini ne zaman yapmalıyım ?

Hamilelik döneminde yapılan kegel tarzı pelvik taban egzersizleri bu kasları korur, doğuma hazırlar. Doğumda bu kasların esnekliği çok önemlidir. Hamileliğin son aylarında doğru yapılacak perine masajları ile esnekliği kazandırılan pelvik tabanın epizyotomi ve yırtık riski azalır.

Doğum yapan anneler hamilelikte aldıkları kilolardan kurtulmak için fitness yapmak isterler, ancak bilinmelidir ki doğumdan hemen sonra önce pelvik taban kaslarını kuvvetlendirmek gerekir. Bu kaslar hamilelik ve doğumda yeterince yoruldu ve zayıfladı. Pelvik taban kaslarını  kuvvetlendirmeden yapılacak fitness egzersizleri karin içi basıncını artırarak pelvik taban da daha büyük problemlere yol açabilir. Bunlar öksürürken, hapşırırken idrar kaçırma, organ sarkmaları gibi.

Fransa’da her doğumdan sonra kadınlara bu kasların kuvvetlendirilmesi için bu konuda çalışan terapistlere yönlendirilmektedir.

Emzirme sırasında pelvik taban egzersizleri yapılabilir mi?

Emzirme haftası 1-7 Ağustos nedeniyle bu konuya da değinmek isterim. Doğumdan sonra ilk aylarda emzirirken rahim kasılmaları  olmaktadır. Bu emzirme sırasında hormonal olarak rahmin yerine gelmesini kolaylaştırmak içindir. Emzirme sırasında yapacağınız basit kegel egzersizleriyle rahmin yerine oturmasını kolaylaştırmış ve pelvik taban kaslarını kuvvetlendirmiş olursunuz.

 

Önceki İçerikProje çocuklar
Sonraki İçerikÇocuklar için kahvaltı önerileri
Yasemin Irkilata
1980 yılında Ankara’da dogdu.1999-2004 yılları arasında Hacettepe Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldu.2004-2006 yılları arasında Cyriax ve KPM manuel terapi kurslarını basari ile tamamlayıp, Manuel Terapist olarak calisti.2009 yılında Fransa’ya yerleşti. Fransa’da “Ortopedik Engelli Çocuklar Merkezi'nde görev yaptı. Fransa’da kinepod ,ortopedik ayak ve tabanlık kursu, kinesport, bantlama kursu ve daha sonra “De Gasquet Enstitüsü” pelvik taban eğitimi kurslarını tamamladı. 2015 yılında Türkiye’ye döndü. Manuel Terapist olarak çalışırken, 2016 yılında “Yogaşala prenatal Yoga Uzmanlık “ eğitimini, 2016 Michelle Lyons ile “Üriner -Rectal Inkontinans “ ve yine Ruth Jones ile Kronik Pelvik Ağrıda Fizyoterapi ve Internal Vajinal Uygulamalar” kursunu başarı ile tamamladı .2017 Ankara Lenf Ödem Derneği’nden Üst Ekstremite Lenf Drenaj Kursu’nu aldı. 2017 Dynamic Tape Bantlama Kursu aldı. 2017_2018 yıllarında Çocuk Üroloji Kliniği'nde Çocuklarda idrar kaçırma konusunda çalıştı. Kadınlarda inkontinans ve erkeklerde kronik pelvik ağrı konularında çalıştı. Kadınlarda “pelvik taban farkındalığı” yaratmak için Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’ın Gebe Okulu'nda düzenli aralıklarla pelvik taban sunumları yapıyor. Düzenlediği pelvik taban atölyelerinde kadınlara pelvik taban farkındalık çalışmalarını sürdürmektedir.

Bir Cevap Yazın