Pelvik taban hamak formunda, önde genital organın üstündeki kemikten arkada kuyruk sokumuna kadar uzanan kas grubunun olduğu bölgedir.
Pelvik taban kaslarının fonksiyonu nedir?
-Alt karın organlarına destek
-İdrar ve diski kontrolü
-cinsel fonksiyon
Pelvik taban karin bölgesine göre daha az desteğe sahiptir. Oysa ki kadın yaşamında fonksiyonu çok önemli bir bölgedir.
Karın altı bölgesindeki organlardan idrar torbası, rahim ve bağırsağa destek görevi görür. Bu kasların fonksiyonu sayesinde idrar ve gaita kontrolü sağlanır. Aynı zamanda idrar ve gaita çıkısına izin verir.
Pelvik taban kasları zayıflığında ne olur?
Pelvik taban kasları zayıflığında idrar ve gaita kontrolü gerçekleştirilemez ve öksürürken hapşırırken idrar kaçırmalar, istemsiz gaita ve gaz kaçırmalar görülebilir.
Hamilelik ve doğumda pelvik tabanın fonksiyonu neden önemlidir?
- Hamilelik döneminde artan bebek ve vücut ağırlığını taşımak için çok çalışır
- Doğumda pelvik taban bebeğin geçişine izin vermek için esner ve açılır.
Pelvik taban egzersizlerini ne zaman yapmalıyım ?
Hamilelik döneminde yapılan kegel tarzı pelvik taban egzersizleri bu kasları korur, doğuma hazırlar. Doğumda bu kasların esnekliği çok önemlidir. Hamileliğin son aylarında doğru yapılacak perine masajları ile esnekliği kazandırılan pelvik tabanın epizyotomi ve yırtık riski azalır.
Doğum yapan anneler hamilelikte aldıkları kilolardan kurtulmak için fitness yapmak isterler, ancak bilinmelidir ki doğumdan hemen sonra önce pelvik taban kaslarını kuvvetlendirmek gerekir. Bu kaslar hamilelik ve doğumda yeterince yoruldu ve zayıfladı. Pelvik taban kaslarını kuvvetlendirmeden yapılacak fitness egzersizleri karin içi basıncını artırarak pelvik taban da daha büyük problemlere yol açabilir. Bunlar öksürürken, hapşırırken idrar kaçırma, organ sarkmaları gibi.
Fransa’da her doğumdan sonra kadınlara bu kasların kuvvetlendirilmesi için bu konuda çalışan terapistlere yönlendirilmektedir.
Emzirme sırasında pelvik taban egzersizleri yapılabilir mi?
Emzirme haftası 1-7 Ağustos nedeniyle bu konuya da değinmek isterim. Doğumdan sonra ilk aylarda emzirirken rahim kasılmaları olmaktadır. Bu emzirme sırasında hormonal olarak rahmin yerine gelmesini kolaylaştırmak içindir. Emzirme sırasında yapacağınız basit kegel egzersizleriyle rahmin yerine oturmasını kolaylaştırmış ve pelvik taban kaslarını kuvvetlendirmiş olursunuz.