Ödevler ve yarıyıl tatili

0
897

Yarıyıl tatili geldi ve kocaman bir dönem bitiyor. İlkokul 1. Sınıf öğrencisi için zor bir süreçti ve bunu kabul etmek lazım gerekiyor. Çünkü okula alışma dönemi içinde alfabe yani seslerle tanıştılar. Öncesinde muhakkak adını yazan hatta okuyabilen de vardı. Oysa erken öğretmenin zararlı olduğunu veliler yaşayarak öğrendiler. Çünkü bizim döneminin yani alfabe de harflerin sesleri ile değil ‘k’ harfi ‘ke’, ‘s’ harfini ‘se’ diye okunuşunu öğretildi. Kimine göre sesleri ile öğretmek yanlış olsa da şahsi fikrim doğru olduğu yönündedir. Çünkü ‘k’ harfi -ka, -ke -ki, -ku, -kü, -ko, -kö, şeklinde diğer harflerle birleşimi de anlatılmaktadır. Dolayısıyla birleştirmek zor gibi gözükse de mantık olarak doğrudur. Bu süreçte özel isim kısaltmaları anlatılmadığı içinde bir kavram kargaşası yaşanmamaktadır. Okul hayatının ilk basamağında iyi bir öğretmenle karşılaştıysanız çok şanslısınız. Çünkü öğrenmede ve okulu sevmede yadsınamayacak kadar büyük bir etkisi var. Başarılı bir öğretmen, başarılı öğrenciler yetiştirir ve hayatınızın en önemli insanları arasına girer. Hemen hemen herkes yaşı kaç olursa olsun ilkokul öğretmeninin adını hatırlar.

Öğretmenlerin bu emeğine destek olarak başarının önemli bir basamağı da aile ortamı ve ders çalışmaya verilen önemdir.

Çocuğunuz okulda neler yapıyor?
Çocuğunuz okuldan geldiğinde sohbet ortamı oluşturarak gün içinde neler yaptığını, ne kadar eğlendiğini sorabilirsiniz. Sohbet ortamını derste neler işlediklerini sorarak hafif konu tekrarı yaptırabilirsiniz. Sonrasında var olan ödevlerini küçük molalar vererek yaptırmaya başlayabilirsiniz. Bunun aksine okuldan gelen çocuğunuza hadi ödev yapalım dediğinizde beklediğiniz istediği göremeyebilirsiniz.

Sesleri öğrenme döneminde aksattığınız bir harf okulda takılmasına hatta arkadaşlarından geri kalmasına sebep olabilir. Arkadaşlarından geri kalan çocuğunuz bu duygusunu farklı şekilde gösterebilir. Mesela sınıfın huzurunu bozup arkadaşlarını rahatsız edebilir ya da içine kapanıp başarısızlık duygusuyla kendi içinde savaşabilir.

Çocuğunuzun öğretmeniyle iletişim halinde misiniz?
Çocuğunuzun durumu hakkında bilgi sahibi olmak için öğretmeninizle sürekli diyalog içinde olmalısınız. Sınıf içindeki davranışından, arkadaşlarına karşı tutumuna ve hatta diğer okul görevlilerine karşı tavrına kadar öğrenmeli en ufak değişikliği göz önünde bulundurmalısınız.

İzlediğim bu yolda aldığım sonuç ise öğretmeni tarafından fark edildi. Olumlu yönde gelişme izlendi.

Öncelikli tavsiyem çocuğunuzu çok iyi tanımanız ve ona göre yol izlemeniz olmalıdır. Her çocuk bir değildir. Ama doğru bir tanedir ve çocuğunuza göre bu doğru yolu açmalı ve ona yardımcı olmalısınız.

Çocuğunuzun karnesi sizin de karneniz
Alacağınız karne çocuğunuz kadar sizin de aldığınız not ya da başarı ifadesidir. Önümüzdeki yarıyıl tatili durum değerlendirmesi yapmak, eksikleri tespit edip gidermek için çok iyi fırsattır. Hem tatil yaparak hem de tekrarlar yaparak başarıyı devam ettirebilirsiniz.

Başarılı, sevgi dolu, saygılı, sağlıklı ama en önemlisi vicdanlı çocuklar büyütmek dileğiyle…

İyi tatiller…

Bir Cevap Yazın