Mutlu çocuk yetiştirmenin tek kuralı mutlu anne olmaktır

0
3649

Çocuklarımız anne karnında hissettiklerini, duyduklarını bilinçaltında biriktiriyor, bu birikimlerle dünyaya geliyor. Çocuk henüz ileride bu birikimlerin hayatında neler yaratacağının farkında değil. Anneler de bilmiyorlar belki ama aydınlanma çağındayız, bilgiye ulaşmak çok kolay artık, istediğimiz bilgiyi internette hemen bulabiliyoruz.

Bir çocuğun mutluluğu annenin mutluluğuna bağlı. Mutlu anne mutlu çocuk büyütür.

Mutlu anne:

  • Kendini seven,
  • Kendine değer veren,
  • Birey olandır.

Kendisini seven anne, sevgi enerjisi ile doludur, sevgisini verebilir. Annelik kavramını da çocuğunu da sever. Çocuğunun bezini değiştirirken o bez için bile şükreder. Çocuğuna süt verirken, yemek yedirirken andadır, sadece çocuğuyla baş başadır, ona yemeğini yediriyordur. O anın mutluluğunu hissediyordur. Çocuğunun gelişimini hissetmek onun için en büyük keyiftir.

Bir birey olarak yaşayan anne çocuğunun da birey olduğunu, onun da tercihleri olduğunu bilir. Kendi istekleri olduğu gibi çocuklarının da tercihleri olabileceğini düşünerek, ona saygı duyar. İki yaşındaki çocuğunun geceleri uyanıp asi hareketler yapması nedeniyle onu anlayabilmek için kitap arayan, bulan bir annenin tek amacı çocuğunun huzursuzluğunu çözmektir. Çalışan bir anne işten döndüğünde, yansıttığı pozitif enerjisi ile günün stresini atlatmasına yardımcı olan bebeğine teşekkür eder. Kendisine şefkat duyan anne çocuğuna şefkatli davranır. Koruyucudur, ama bunu çocuğun özgürlüğünü kısıtlama ölçüsünde yapmaz.

Çocuk anneye verilen, yaratıcılığını hissettiren bir hediyedir. En güzeli, dünyaya getirdiğine her gün bilgi, emek, sevgi katarak büyüdüğünü, geliştiğini görmektir. Bugün çocuklar çok akıllı, eskisinden çok farklı diyoruz, bunun nedeni belki de annelerin anneliği yapmasındaki farktır gördüğümüz.

Mutlu anne ile bir yaş sonunda çocuk güven kavramını oluşturur, çevresine ve kendisine güven duyar. Annesi onunla sadece bazı ihtiyaçlarını gidermek için değil, gerçekten ilgilenmiştir. Çocukların duyuları gelişmiştir. Anne karnında bile 5 duyu ile hissediyorlar, sezgileri çok gelişmiştir. Ve en önemlisi anne karnındaki emniyet, sıcaklık, güvendir. Bu nedenle doğum travması yaşanır. Ancak hemen anne sıcaklığını alan bebek kendini iyi hisseder. Önemli olan bu hissin devamıdır. Bu da anne olmayı bilinçli olarak seçen mutlu kadının yaratacağı duygudur.

Çocuğumuzu yaşam amacı haline getirmeden mutluluğu yaşatmak için önce biz mutlu olalım, mutlu çocuklar geleceğin mutlu yetişkinleri olsun.

 

  

Bir Cevap Yazın