Yazı İçeriği
Çocuğun obez olduğu nasıl anlaşılır? Obez çocuğa yaklaşım nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, çocuklarda obezite ile ilgili merak edilenleri yazdı!..
Obezite nedir? Çocuğun obez olduğu nasıl anlaşılır?
Çocukların yapılan kilo ölçümü ve boy ölçümüyle yaşa gör kilo ve boya göre kilo birlikte değerlendirilip standardın üzerinde bir değer saptanırsa obezite tanımı yapılmaktadır.
Obez çocuğa yaklaşım nasıl olmalı?
Genel de bu çocuklar başlangıçta ie kapanık ve kendi beden yapılarından rahatsızlık duyabilirler. Özellikle sını arkadaşları veya çevresindeki arkadaşlarından alay konusu olmaktan korkar veya bu duruma maruz kalabilir. Bu nedenle obezite sorunu olan çocuklar ile hastaymış gibi değil sağlıklı ama standardın biraz üstünde olduklarını kabullendirerek gerekli diyet ve spor aktivitelerine katılımlarına yönlendirmeye çalışmalıyız.Genelde alması gerekli kalori ve mineral vitamin içeriği iyi hesaplanmalı ve yakından gelişimi takip edilmelidir.
Uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren çocuklar yemeklerini de bilgisayar karşısında yiyor. Obezite riskini arttırıyor mu bu durum?
Genelde heyecan stres veya odaklanma aşırı yemeyi tetikler. Genelde mutlu anlarda yemek yemek daa sonra mutluluğu yemekle aramaya dönüşebiliyor. Sonuçta çocuk artık bilinç altında yemek ile mutlu olmaktadır. Bundan dolaya uzun süre bilgisayar başında ve yanında da beslenme obeziteye davetiye demektir.
Obeziteye karşı hangi önlemleri alabiliriz?
Hareket artımı, spor aktiviteleri, ara öğünlerle kalorisi düşük besinlerle aşırı açlığı önlemek önemlidir Beslenme düzenini sabitlemek ,yağlı ve hazır gıdalardan uzak durmalıyız. Geç saatte beslenme kesilmelidir.
Çocuklarda obezitenin sebebi tablet ve telefon bağımlılığı olabilir mi? Çünkü ne kadar yemek yediklerinin farkında olmuyorlar.
Burada da yine olumlu beslenme alışkanlığının önüne geçmiş olduğumuzdan obezite riski taşır tabiî ki.
Obez çocuklar nasıl beslenmeli? Çocuklarda obezitenin tedavisi nasıl yapılıyor?
3 ana öğün 2 ara öğün beslenmeli. Akşam 19-20 den sonra beslenmeli basit bir yoğurt veya süt içebilir. Yağlı ve kalorili gıdalardan uzak durmalı.
Şişmanlığın yol açtığı sorunlar nelerdir?
Depresyon, boy kısalığı, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, diyabet, gastrit, kabızlık, eklem deformiteleri ve ekçok hastalığa sebep olablir.
Çocuklar patates kızartması, kek, poğaça gibi yiyecekleri çok seviyorlar ve genelde tek tip besleniyorlar. Aileler çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için ne yapmalılar?
Mutlaka bir profesyoneli takip etmeli. Beslenme piramidideki tüm besinlerden alabilmeli. Tamamen yasaklamak zor olabileceğinden başlangıçta kısıtlamak sonrasından yasaklamak uygun yöntem olacaktır.
Fast-food yiyecekler ve abur cuburlar çocukların sağlığını nasıl etkiliyor?
Obezitenin en önemli sebepleridir fastfood. Doyma hissiçok olmaz aynı porsiyondaki yemeğe oranla çok daha yağlı ve kalorik içeriğe sahiptir. Buda özellikle kanser dahil pek çok hastalığın alt yapısını oluşturan sağlıksız beslenmenin en ilkel formundan obeziteyle ne versen yerim tipi insana dönüşümün en kolay yolunu oluşturur.
Çocuklarda yetersiz beslenme okul başarısını da düşürüyor diye biliyorum. Çocuklar başarılı bir okul hayatı için özellikle hangi besinleri tüketmeli?
Özellikle fosfolipitler (fosfatidilserin ,fosfatidil kolin gibi) ,omega 3ler, mineraller zeka için ve gelişim için önemlidir. Iyot’ta bu konuda önemli bir mineraldir.İyot eksikliği Hipotrodi yapar buı da okul ders başarısını düşüren önemli bir sorundur. Bunun gibi pek çok etmen besinle mutlaka dengeli bir biçimde alınmalıdır.