Normal doğum ve yenidoğan bebek bakımı

0
2878

Doğum sancısını yaşayan bilir. Hani diş ağrısı, adet sancısı, baş ağrısı gibi diye düşünenler olabilir. Ama öyle olmadığını yaşayan anlar. Doğum sancısından da korkmak diş çektirmekten korkmaya benzer. Diş ağrısını çekseniz de o diş ya çekilecek ya da kanal tedavisine maruz kalacaktır. Doğum da öyle, ne kadar korksanız da gerçekleşecektir. Bu yüzden korkmak hem anlamsız hem de gereksiz yere sizi endişeye düşürecektir. Unutmayın korkuyorsunuz diye sezeryanle ile doğumu seçmek bebeğe yapılmış bir haksızlıktır. Çünkü vücudunuz bebek gelişimiyle beraber, hamilelik sürecine de hazırlık yapıyor. Bebeğinizde kordon dolanması, yüksek tansiyon, preeklemsi, şeker, ters gelme ya da normalden aşırı kilolu olma durumu varsa sezeryana yönlendirilirsiniz.

Bebek ve anne ile ilgili bir sağlık problemi yoksa sezeryan tercih etmek keyfi ameliyat olmak gibidir. Normal doğum da bebek doğum kanalından geçerken anneden yararlı bakterileri de alacaktır.

Normal doğum sancısı belirli aralıklarla gelen, çekmesi bile heyecan verici, yaşanılan doğum süreci unutulmaz anıların birikmesini sağlar. Doğum esnasında bebeğinizi, kordonunu hatta ilk sesini duyabilirsiniz. Filmlerde gördüğünüz poposuna vurarak ağlatmayı gördüğünüzde içten içten kızabilirsiniz. Sonra sarıp sarmalayıp kucağınıza verirler. O ilk kokuyu alırsınız. Siz giyinin, bebeğinizin de ilk muayenesini yapmak için doktorun yanına götürürler. O andan itibaren doğum sancısını, doğumu, korkularınızı unutursunuz. Bebeğinizi kucağınıza almak için heyecanlanır ve nasıl emzireceğiniz konusunda tatlı endişelere kapılabilirsiniz.

Sonunda sizde odaya alınırsınız ve heyecanlı bekleyiş son bulur, bebeğiniz getirirler ve kucağınıza verirler. İlk kez emzireceğiniz için size yardımcı olurlar.

Emzirmek, bebeğine ilk ağız sütünü vermek, dünyaya yeni gelmiş bebeğin emmeye çalıştığını görmek, kokunuzu alması, kokusunu almanız bu hayattaki yaşayabileceğiniz apayrı bir mucize ve şükür sebebidir.

Yeni doğan bebekler gaz çıkarma problemi olur. Emzirme sonrasında yavaşça kaldırıp gazını çıkarmalısınız. Çıkarmadığınızda bebeği huzursuz eder ağlamasına neden olur. Göbeğin düşmesi ortamla bir hafta sürer ve bu süreçte göbeğe su kaçmasın diye yıkamazsanız iyi olur. Çünkü anne karnındayken vücudunu saran sıvı onu koruyacaktır. Sıcak aylarda çok sıkı sıkı sarmanıza gerek yoktur. Aşırı olduğu zaman vücudunda isilik olur. Yıkadığınızda başını iyice durulamazsanız konak oluşabilir. Konak oluşursa eczanelerden konak tarağı alabilirsiniz. Banyodan 15-20 dk önce hakiki zeytinyağı sürüp verilen süre sonunda yavaş yavaş tararsanız geçecektir. Gerekirse bir kaç banyo öncesi tekrarlayabilirsiniz. Bezini sürekli kontrol etmelisiniz. Pişik olursa doktorunuzun verdiği pişik kremlerini kullanabilirsiniz. Banyo yaparken kullanacağınız şampuan ve sabunu içerisindeki malzemelere bakarak göz yakmayandan alırsanız iyi olur. Kıyafetlerini granül sabunla yıkarsanız deterjandan kaynaklanan tahrişlerin önüne geçmiş olursunuz.

Emzirme döneminde bebeğinizde ki alerji reaksiyonlarını iyi gözlemlemelisiniz. Süt alerjisi dikkat etmeniz gereken ilk alerji türüdür.

Normal doğum yaparak, bebeğinizin bakımını hastanede olduğunuz ve çıktığınız andan itibaren kendiniz yapabileceğinizi unutmayınız.

Bir Cevap Yazın