Bu özel dönemde hurafelere aldanmayın! Herkes bilir kişi kesilir siz bebek beklerken. Her toplumda bu bir klasiktir. Siz uzman görüşlerden şaşmayın…
Günümüzün anne adayları bilinçli. Teknoloji avantajını da akıllıca değerlendiriyorlar bilgiye erişim için. Ancak yine de toplumda hala inanılan bazı hurafeler var ki kaygıya yol açabiliyor. Uzmanlar hamilelik hakkında toplumda yerleşmiş olan ‘yanlış’ bilgilerin ‘doğru’larını sıraladı!
* YANLIŞ: Hamilelikte manikür-pedikür yapılmaz, saç boyanmaz!
DOĞRUSU: Sanılanın aksine steril ve hijyenik ortamda yapıldığında manikür-pedikür yaptırmanın bir sakıncası yok. Tırnağa oje sürmekle de bebeğe zararlı bir etki oluşmuyor. Zararlı ajanların bebeğe etki edebilmesi için öncelikle anne adayının kanında belli bir seviyeye ulaşması ve de plasentadan geçip bebeğin kanına karışması gerekiyor. Dolayısıyla saç boyama sırasında kullanılan boyanın saç dersinden anne kanına karışması mümkün görünmüyor veya önemsenmeyecek düzeyde olduğu düşünülüyor. Bugüne kadar saç boyama sonrası bebeğe zararlı olduğu ispatla gösterilmiş bir vaka haberi de yok.
* YANLIŞ: 7 aylıkken doğan bebek yaşar, 8 aylık doğan bebek yaşamaz…
DOĞRUSU: Doğum haftası ne kadar ileri olursa, bebeğin yaşama şansı ve erken doğuma bağlı hasarlar o kadar az oluyor. Bugün, modern yenidoğan ünitesi koşullarında, 8 aylık tabir edilen 32. hamilelik haftasında doğumdan sonra bebek ölümü hemen hemen hiç yaşanmıyor. 28-32. haftalar arası doğanlar kritik olup, asıl problem 28. hafta altında doğanlarda görülüyor.
* YANLIŞ: Anne adayı çiğ ete dokunmamalı.
DOĞRUSU: Eğer anne adayı hamilelik öncesinde Toksoplazma enfeksiyonu geçirmemişse, hamileliğin özellikle ilk 3 ayında bu enfeksiyonu geçirmesi bebekte kalıcı sekellere neden olabiliyor. Bu sebeple anne adaylarına “çiğ et yeme, sebzeleri iyi yıka” deniyor. Ancak çiğ ete dokunmakla bu enfeksiyonun geçtiği görülmemiş.
* YANLIŞ: Bebeğin suyunu arttırmak için bolca su içmeli.
DOĞRUSU: Bebeğin suyu diye ifade edilen aslında bebeğin idrarı oluyor. Anne karnındaki bebeğin 12. haftadan itibaren idrarını yapmasıyla bu amniyon sıvısı (bebeğin suyu) oluşuyor. Eğer anne adayının su kesesi açılmadıysa, su azalması sıklıkla bebekte karın çevresi küçülmesi ve gelişme geriliğiyle birlikte oluyor. Bu durumun ana sebebi ise plasentanın (bebeğin eşi) bebeği yeterince besleyememesi. Böylece bebeğin kilosu ve suyu azalıyor. Anne adayının çok yemek yemesi ve çok su içmesinin hiçbir faydası olmuyor. Bu durumda anne adayının hemen bir Perinatoloji Uzmanına başvurması gerekiyor.
* YANLIŞ: Ceviz, balık, folik asit bebeği zeki yapar.
DOĞRUSU: Cevizde olan yüksek omega-3 düzeyi ile anne adayında kalp damar hastalıkları, diyabet riski ve yüksek tansiyon riski azalıyor. Ancak bunun bebeğin zekasına bir etkisi olmuyor. Balık da omega-3, B6, B12 ve E vitamin yönünden zengin. Cevizde olduğu gibi beyin gelişiminde yer alan aminoaistler balıkta da bulunuyor. Beyin gelişimine faydası olmakla beraber, zekayı artırıcı yönde bir etki yaratmıyor.
* YANLIŞ: Sık sık ultrason takibi yaptırmak iyidir.
DOĞRUSU: Dünya Sağlık Örgütü; hamilelik boyunca: 11-14. gebelik haftasında bebeğin Down Sendromu açısından değerlendirilmesi (ikili kombine test, ense kalınlığı testi), 22. haftada bebeğin anatomisinin değerlendirilmesi (ayrıntılı-detaylı ultrason) , 30. haftada gelişme geriliğine bakılması ve 36. haftada genel değerlendirme olmak üzere hamilelik boyunca 4 ultrason takibi öneriyor. Dolayısıyla hamilelikte bebeğin kalp atışları izlendikten sonra 4 temel ultrason takibi bebeğin sağlığı için yeterli oluyor.