Memenin Estetik Operasyonları

0
763
meme küçültme, büyütme ameliyatı

Meme estetik ameliyatı ile ilgili merak edilenleri Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nezail Demirciler Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Meme kadınlar için ikincil bir seks karakteridir. Memesi normal yapıda olmayan kadın kendini güzel ve çekici bulmaz.

Meme ölçüsü nasıl belirlenir?

Meme büyüklük ve hacmi A-B-C-D şeklinde harfler ile tanımlanır. 75-80-85 gibi tanımlamalar ise göğüs çapıyla ilgilidir ve bu seviye meme bölgesinden geçtiğinden dolayı meme büyüklüğü ile değişir ancak memenin büyüklüğünü gerçek anlamda belirlenmesinde hatalara neden olur.

Göğüs çapı küçük ama meme büyük olabilir veya göğüs çapı büyük meme küçük olabilir.

Memenin sarkma derecesini köprücük kemiğinden meme başına kadar olan mesafeyi ölçerek belirleriz. Normal yapıdaki bir kadında köprücük kemiği ile memenin renkli bölgesi arasının 18 cm olması gerekir. Kişinin boyuna göre bu ölçü 1 hatta 2 cm ye kadar değişim gösterebilir.

Yalansı sarkma olarak tarif edilen şekil bozukluğunda ise meme başının yeri normal yerinde iken meme iç dokusundaki sarkmadan dolayı meme sarkık yapıda olur.

Meme süt verme fonksiyonu dışında şekil olarak kadınların seksüel çekiciliğini, kendine güvenini ve mutluluğunu çok etkileyen fiziksel özelliktir. Bu nedenle olması gerektiği gibi meme yapısına sahip olmayan kadınlar estetik cerrah yardımına ihtiyaç duyarlar.

Memenin şekil bozuklukları olduğunda yapılacaklar nelerdir?

Memenin şekil bozukluklarını memenin küçüklüğü, büyüklüğü, sarkması ve sarkma ile küçüklüğün birlikte bulunması olarak dört ana başlık halinde toplayabiliriz.

Memenin  küçük olması içinde bulunan süt bezleri ve yağ dokusunda yetersizlik olmasın kaynaklanır. Bunu etkileyen en önemli faktör genetik yapıdır.

Memeyi büyültmek için meme içine veya meme dokusu çevresine uzun süre kalabilen dolgu malzemeleri veya yağ dokusu kullanılabilir ancak ancak bu enjeksiyon metodları silikon protez kadar etkili sonuç vermemektedir.

Bu nedenle tüm Dünya da ve ülkemizde en çok kullanılan meme büyültme tekniği silikon ile memenin büyütülmesidir.

Sillikonu yerleştirmek için memenin renkli kısmının  alt kenarından, meme alt katlantı yerinden veya koltuk altından girilebilir. Renkli kısmın alt kenarından girilmesi izin daha belirsiz görünmesini sağlar. Bu teknik kadın süt verme yeteneğini kaybetmez.

Meme ucu duyu bozukluğu da oluşmaz. Meme ucu duyu bozukluğu esas olarak memeye iç ve dış yönden gelen sinirlerin etkilenmesiyle oluşur. İç ve dış bölgeden meme dokusu içine giren sinirler tüm teknikler için geçerli olan  protez için oluşturulan cebin hazırlanması esnasında hasarlanabilir.

Memenin deri altı kalınlığı ve meme dokusu miktarına ve cerrahın tercih ettiği tekniğine bağlı olarak silikonu yerleştireceğimiz plan değişebilmektedir.

Silikon protezi meme dokusunun hemen altına, göğüs adelesinin zarı altına, bir kısmı göğüs adelesi altında kalacak şekilde veya tam olarak adele altına yerleştirilebilmektedir. Protezin yapısı tümüyle silikondur. Silikonun ham maddesi silisyum elementidir.

Silisyum karbona çok benzerlik göstermesinden dolayı silikon vücut tarafından kolaylıkla kabul edilebilmektedir. Protez şekli göğüs yapısı , hastanın ve doktorun isteğine bağlı olarak damla veya yuvarlak yapıda olabilir.

Kullanılan protezlerin ömrü var mıdır?

Günümüzde kullanılan protezler için verilen bir ömür yoktur. Ama protezde bir sorun olursa çıkarılması veya değiştirilmesi gerekebilir. Geç dönemde en sık görülen sorun protezin sertleşmesi şeklinde kendini gösteren ve protezi çevreleyen dokunun kalınlaşması ve sertleşmesidir.

Meme büyüklüğü kadınlarda omuz boyun ve sırt ağrılarına neden olur. Meme büyüklüğü sağlığı kötü yönde etkilemesinden başka rahat fiziksel aktivitede bulunmayı ve giyinmeyi zorlaştırır. Özellikle sıcak havalarda terleme kişide sıkıntı yaratır. Deniz ve havuzdan yararlanmayı güçleştirir.

Küçültme operasyonları ile istenen meme büyüklüğüne kavuşulabilir. Meme küçültülürken kişinin meme yapısı ve süt verme gereksiniminin olup olmamasına göre teknik belirlenmesi yapılır.

Ancak amaç tüm operasyonlarda olduğu gibi en az iz ile en iyi şeklin verilmesidir. Çoğunlukla memenin süt verme fonksiyonu korunabilir. Meme ucunun duyusunda bazen ilk aylarda tam veya kısmi bozulma görülebilir ancak zamanla duyu normal haline yaklaşmaktadır.

Kadının hamilelik ve süt verme sonrasında veya belirgin kilo verilme sonrasında memenin büyük olan iç yapısının küçülmesine rağmen derinin bu küçülmeye uyum sağlayamamasından dolayı memelerde sarkma gelişir.

Meme toplama operasyonu ile sarkık ve gevşek olan meme dokusu sıkılaştırılabilir ve olması gereken seviyeye kaldırılır.

Bu operasyon sonrasında memenin renkli kısım çevresinde daire şeklinde, alt kısmında ise katlantı yerine doğru uzanan dik bir ameliyat izi kalmaktadır. Hastanın yara iyileşme yapısına bağlı olarak iz değişmekle birlikte genel olarak alta doğru inen iz fark edilmeyecek kadar belirsizleşmektedir.

Estetik meme ameliyatı
Breast correction and plastic surgery

Memenin sarkık olması ile birlikte hacminin de küçük olduğu yapı bozukluklarında ise hem meme toplama ameliyatı, hem de büyültme operasyonu birlikte yapılır.

Büyültme işleminde silikon meme protezi kullanılır. Bu meme yapısında deri yapı olarak gevşek olmasından dolayı büyültme miktarının fazla olmaması gerekir. Eğer büyük bir silikon protez kullanılırsa meme tekrar sarkacaktır.

Meme yapısına bağlı olarak protezin yerleştirileceği plan değişebilir ancak adele altına yerleştirilecek silikon protez adele önündeki gevşek meme dokusunun sıkılaşmasını sağlayamaz.

Zaman içinde sarkan meme dokusu aşağı inerken, adele altındaki potez daha üst seviyede kalır ve meme üst bölümde daha sert, kabarık ve dolgun, alt bölümde ise gevşek ve sarkık bir yapı halini alır. Bu nedenle büyültmeli  meme toplama ameliyatlarında protez büyüklüğü ve protezin yerleştirileceği plan çok önemlidir.

 

Estetik meme operasyonu hakkında merak ettiklerinizi nelerdir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi, öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

 

 

 

Önceki İçerikÇocuk İstismarı Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Sonraki İçerikMol Gebelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Doktor Demirciler 05.07.1963 tarihinde Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Akkent beldesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Denizli Hürriyet İlkokulu, Denizli Merkez Orta Okulu ve Denizli Lisesi’nde tamamladıktan sonra tıp eğitimini 1982-1988 tarihleri arasynda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaptı. 1988-1989 tarihlerinde Sivas’ın Gemerek iİlesine bağlı Çepni Beldesinde zorunlu hizmet yaptı. 1999-2000 tarihlerinde Ankara Yüksek İhtsas Hastanesi’nin Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nde bir yıl asistanlık yaptıktan sonra Gazi Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalında asistanlığa başladı. 1996 tarihinde uzman olduktan sonra International Hospital Estetik ve Plastik Cerrahi Bölümü’nde uzman doktor olarak çalışmaya başladı. Halen aynı hastanede her türlü estetik, rekonstrüktif , el ve mikrocerrahi operasyonları yapmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı bildiri ve makaleleri bulunan Dr. Demirciler aşağıdaki derneklere üyedir. T.P.C.D: Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği E.P.C.D: Estetik Plastik Cerrahi Derneği ISAPS :International Society of Aesthetic Plastic Surgery ESPRAS: European Society of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery BAPRAS: Balkan Association of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery IPRAS: The International Confederation for Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Op. Dr. Nezail Demirciler evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir Cevap Yazın