Lösemili çocuklar için LÖSEV’den turuncu çağrı!

0
142
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

Bu yıl Lösemi ile mücadele eden çocuklara destek amacıyla tüm Türkiye Turuncuya boyanacak. LÖSEV’in tüm Lösemili Çocuklara armağan ettiği farkındalık haftası 2-8 Kasım arasında gerçekleştiriliyor.

“2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası”

Ülkemizde her yıl LÖSEV’ in öncülüğünde Kasım Ayının ilk haftası “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” olarak anılmakta ve Milli Eğitim Bakanlığınca özel haftalar kapsamına alınmaktadır. Bu yıl da 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda kurum ve kuruluşların, okulların, üniversitelerin destekleri ile hayata geçen etkinlikler ile lösemiye dikkat çekilemeye devam edilecek. Ancak bu yıl LÖSEV, löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık yaratmaya hazırlanıyor. Bu farkındalık hareketi ile amaç löseminin tedavi edilebilen ve önlenebilen bir hastalık olduğunu tüm Türkiye’ye duyurmak, lösemili çocukların zorlu mücadelelerine dikkat çekmek.

Lösemi nedir?

Lösemi bir kan hastalığıdır. Damarlarda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki kök (Ana ) hücrelerde meydana gelen bir bozulma sonucunda blast adını verdiğimiz hatalı, kötü huylu kan hücreleri yapılmaya başlar ve tüm vücudumuza yayılır.

“Lösemi ve kanser anne, baba veya haladan geçmez, kalıtsal değildir”

Hangi yaşlarda görülür, belirtileri nelerdir?

Kansızlık, solukluk, halsizlik, ciltte morarma ve kırmızı noktalar bunun dışında
diş eti kanamaları, dizde, bacaklarda ağrı, nedensiz uzun süren ateş, lenf bezlerinde ve karaciğer dalakta büyüme başlıca belirtileridir.

“Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Maske hastalarımızı mikroptan korur”

Lösemi nedenleri ve çeşitleri

Akut Lenfoblastik Lösemi, kronik lösemi olmak üzere çeşitli grupları vardır. Hastalık Kemik iliğinden çıkarak lenf bezleri, karaciğer, dalak, testisler, akciğer ve beyne yayılabilir.

Lösemi tedavi edilebilir mi?  

Çocuklarda löseminin tedavisi vardır. LÖSEV – LÖSANTE Hastanemizde tedavi başarı oranımız %92+2 (%94’tür). Tedavinin çeşitli evreleri vardır ve yaklaşık 2.5 – 3 yıl sürmektedir. Tedavi bittikten sonra da 1 yıl ayaktan sağlık kontrolleri yapılmaktadır.

“Lösemi tedavi edilen bir hastalıktır. Tedavisi yaklaşık 3 sene sürmektedir”

Kemik iliği (Kök hücre) nakli

Kemik iliğinde bulunan kök hücreler kendine benzer hücreler oluşturmak üzere sınırsız sayıda çoğalma yeteneğine sahip ana hücrelerdir. Lösemi – Lenfoma (Lenf kanseri) hastalıkları başta olmak üzere bazı kan ve kanser hastalıklarında sağlıklı kişilerden alınan kök hücreler hastaya nakledilerek iyileşme sağlanır.

Kimler kemik iliği vericisi olabilir?

Önce yanak mukozanızdan örnek alınarak kan grubu gibi doku gruplarınız çalışılır. Doku bilgi bankasında bilgileriniz saklanır ve hastalar için tarama yapılır. Doku grubu hastanınki ile uygun olan kişiler donör kapsamına alınır. Hiçbir sakıncası olmayan bu işlem sonucunda gerektiğinde toplanan ilik ve kök hücreler hastalara damardan verilir.

Bir Cevap Yazın