Koruyucu aile olmak

0
1904

Her yıl binlerce çocuk, Çocuk Esirgeme Kurumu’na, yani yuvaya bırakılıyor. Kimi terk edilmiş, kimi maddi imkansızlıklardan bırakılmış, kimi de boşanma sonrası ortada kalan evlatlar olmuş. Yaş aralığı değişkenlik gösterse de her biri ailesinden, anne, baba, kardeş sevgisinden mahrum kalmış çocuklardır.  Bugün bu yavrularımıza koruyucu aile olmak ve onlara mutlu bir aile ortamı sağlamak için neler yapabileceğimizi sizlerle paylaşacağım.

Çocuk yuvasındaki yavrular bütün gün karyolasının içinde zaman geçiriyor. Türkiye de 4 bin koruyucu aile var ve çoğunluk İstanbul’da yer alıyor. Fakat devlet koruması altında 13 bin çocuk daha var ve 13 bin çocuk da koruyucu aile bekliyor. Kurum özellikle 0-3 yaş arası çocukların koruyucu aileye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Nasıl olmasın ki anne baba sevgisi alacağı zaman kendi gibi bir sürü çocuk içinde büyümeye çalışıyorlar.

Kendi çocuklarınızı bir düşünün evinizin işini yaparken kendilerini çeşitli şirinlikler yaparak varlığını hissettiriyor ya da baba akşam işten geldiğinde hemen boynuna atlıyorlar.

3 çocuk büyüten bir anne olarak koruyucu aile olmak için başvurmayı düşünüyorum. Bir çocuk daha aile ortamında büyürse ve geleceği adına eğitim hayatına devam ederse bundan ala bir mutluluk yoktur diye tahmin ediyorum.

Korucu aile olmak için illa evli olmaya gerek yok, belirli başvuru koşulları ve sağlık muayeneleri ile mümkün olabiliyor. Önemli olan bir çocuğun sorumluluğunu alabilmek ve birde gönüllü olmaktır.

Koruyucu aile olmak için gereken şartlar:

  1. Resmi kriterler 25-65 yaş aralığında olmak, çünkü çocuğun sorumluluğunu alabilmek için belli bir olgunluğa erişmiş olmak gerekir.
  2. TC vatandaşı olup Türkiye’de ikamet etmek gerekir.
  3. En az ilköğretim mezunu olmak çünkü çocuğun eğitim ve öğretim hayatına fayda sağlayabilesiniz.
  4. Düzenli bir gelire sahip olmalısınız ki çocuğun ihtiyaçları karşılanabilsin.
  5. Evli ya da bekar, çocuklu ya da çocuksuz olabilirsiniz.
  6. Normal olarak, hoşgörü, sabır, esneklik, sevgi ve şefkat verebilme gibi ebeveynlik özelliklerine de bakılmaktadır.

Bu özelliklere sahip olduğunu düşünen ve ruhsal açıdan da kendini hazır hisseden kişi veya aileler, ikamet ettikleri  ilde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvurabilir. Evli olanların çift halinde başvurmaları gerekir.

Kurum tarafından istenilen evraklar ve çeşitli görüşmeler yapılarak uzmanların ev ziyareti ve referanslarla görüşmeler yapılacak ve sonrasında dosya bir komisyon onayına sunulacaktır. Komisyondan olumlu sonuç çıkarsa aile çocuk görme aşamasına gelir. Ailenin yaş aralığı ve cinsiyet bildirme hakkı vardır ancak Komisyon her zaman aynı yönde karar vermeyebilir. Farklı zamanlarda 3 çocuk için koruyucu aile olunabilir.

Koruyucu ailesi olduğunuz çocuğun velayeti ailesinde kalıyor ve kurumun vermiş olduğu tarihlerde görüşme hakkı tanınıyor. Yuvaya bırakılmış bir çocuğun tabii ihtiyaçlarını karşılayıp, gerekli ilgi ve alakayı göstermek tahmin edemeyeceğiniz derece de mutluluk sebebi oluyor.

Düşünsenize 0-3 yaş arası mecburiyetten yuvaya bırakılmış bir çocuğun koruyucu ailesi olduğunuzda karyolasından çıkıp sevgi ve şefkat görerek onu bulunduğu mevcut olumsuz durumdan kurtaracaksınız. Maddi imkanları elveren herkes bir çocuğun koruyucu alırsın olsa yuvalarda çocuk kalmaz ve geleceğe dair bir umut ışığı oluyor. Maddi durumu orta halli olsa bile devlet, çocuğun yaşıyla doğru orantılı olarak maddi yardımda yapıyor. (478 TL-1050 TL arasında). Ayrıca sene içerisinde 2 kez giyim ve eğitim yardımı da yapıyor.

Daha bir çok ayrıntısı bulunan koruyucu aile olmak sevgi ve şefkat sahibi, sorumluluk bilincinde, eğitim ve öğretim hayatını destekleyebilecek, psikolojik açıdan da yeterli olan herkesin yapması gereken insanlık vazifesi olduğunu düşünüyorum.

Sokak çocuğu diye adlandıran çocukların küçük yaşta koruyucu aile tarafından koruma altına alındığını, onları suça teşvik eden insanlardan korunduğunu, hepsinin eğitim ve kariyer sahibi birer birey olup hayatlarına devam ettiğini hayal edin.  Aslında imkansız ve çok zor bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Yüreğiniz sevgiyle dolsun.

Çünkü; Dünya, sevdikçe güzelleşecek …

Bir Cevap Yazın