Kolajen nedir, ne için kullanılır?

0
3570
Kolajen nedir, ne için kullanılır?
Kolajen nedir, ne için kullanılır?

Kolajen nedir, ne için kullanılır? Kolajenin vücudumuz için faydaları nelerdir? Kolajen kullanmanın zararı var mıdır? Diyetisyen Betül Ova, kolajen hangi besinlerde bulunur ve nasıl kullanılır konularında merak edilen soruları yanıtladı.

Kolajen nedir, neye yarar?
Kolajen nedir, neye yarar?

Kolajen nedir? 

İnsan vücudunda kemik, kas, deri, tendon, sindirim sistemi gibi birçok yerde bulunan hücreler tarafından senztezlenen bir protein  olan kolajen bağ dokusunu güçlendirir ve vücudun bütünlüğünü korur. 

Kolajen üretimi yaş, şeker tüketimi, sigara, UV ışığı gibi faktörlere maruziyetle azalır. İlerleyen yaş ile birlikte azalan kolajen üretimi sebebiyle eklem  kıkırdağı zayıflar ve ciltte kırışıklıklar görülür.

Vücutta kolajenin görevleri nelerdir? 

  • Eklem, tendon ve organları bir arada tutar. 
  • Eklemlerdeki ağrı ve iltihabı azaltır.
  • Cilde esneklik ve sıkılık kazandırarak daha genç bir görünüm verir.
  • Saç ve tırnakların yapısında da bulunarak saç dökülmesi ve tırnak kırılmasını önler
  • Bağırsaklardaki kolajen bağ dokuyu oluşturarak sindirim sistemini destekler. Mide-bağırsak astarını onardığı için inflamatuar bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Kolajen nedir, nasıl kullanılır?
Kolajen nedir, nasıl kullanılır?

Kolajen çeşitleri nelerdir? 

İnsan vücudunda çok fazla kolajen çeşidi bulunmakla birlikte vücuttaki kolajenin çok büyük bir kısmı tip1, tip2  tip3,  tip4, tip5 kolajenden oluşmaktadır.

Tip1: En yaygın türü olan tip1 kolajen cilt, kemik ve tendonlarda bulunur. Böylece cilde elastikiyet verir, dokuları birarada tutar. Deniz ürünleri bu tip kolajeni içerir.

Tip2: Eklemlerde bulunarak kıkırdak yapımında görev alır. Tavuk kıkırdığında bulunur.

Tip3: Damarlarda, ciltte bulununarak cilde esneklik kazandırırken kan dokularını oluşturmada da görevlidir. Kırmızı et kaynaklı kemik suları bu tip kolajenden zengindir.

Peki, kimler nasıl kolajen kullanmalıdır?

25 yaşından sonra vücutta üretilen kolajen miktarları azalmaya başlar. Özellikle 35 yaşından sonra bu azalma belirginleşir. Bu nedenle 25 yaşından sonra kullanılabilmekle beraber 35 yaşından sonra özellikle tavsiye edilmektedir.

En iyi kolajen türü kişinin ihtiyacına göre değişir. Örneğin ihtiyacınız cildin esneklik kazanması, saç ve tırnakların dökülmemesi, kırılmaması ise tip1 ve tip3 kolajenden, eklem ağrıları çekiyor iseniz tip2 kolajenden faydalanmanız gerekir. 

Doğal kolajen içeren besinlerin düzenli tüketimi, toz şeklindeki gıda takviyeleri ile kolajen miktarı arttırabilir fakat takviye kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

 

En iyi kolajen markası hangisi?
En iyi kolajen markası hangisi?

Kolajen hangi besinlerde bulunur?

En fazla kolajen içeren veya kolajen üretimini destekleyen besinler ise şunlardır:

Kemik suyu

Etler genel olarak kolajen içerse de kemikler ve kemik suları çok iyi bir kolajen kaynağıdır. Özellikle de cilt elastikiyetini arttırır, cilt kusurlarına iyi gelir. Burada dikkat edilmesi gereken kolajenden fayda sağlamaya çalışırken kan kolesterol düzeylerinin yükselmesine sebep olmamak.

Yumurta

Örnek protein diye tamımladığımız tek besin olarak yine kolajen konusunda da destekçimiz olan yumurta akında kolajen bulunur.

C vitamini

Kolajenle birlikte C vitamini alınması da kolajen üretimini arttıran faktörlerdendir. Bu nedenle turunçgiller, çilek, kivi, biber, yeşil sebzeler, brokoli gibi C vitamininden zengin besinleri de unutmamak lazım.

Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri

Havuç, balkabağı gibi A vitamininden zengin besinler  ve kırmızı meyveler de yine kolajen üretimine destek olmaktadır.

Kolajeni azaltan faktörler

Bunlarla beraber  var olan kolajeni korumak da önemlidir. Aşağıdaki kolajeni azaltan faktörlerden uzak durmakta fayda vardır.

  • şeker ve rafine karbonhidratlar
  • sigara ve alkol
  • UV ışınları (güneş)

En iyi kolajen markası hangisi?

Vücut için bunca faydası olan kolajeni nasıl tüketmeliyiz? Piyasada satılan kolajen markaları nelerdir? En iyi kolajen markası hangisi? yazımızda okuyabilirsiniz.

Önceki İçerikÇocuklarda boy uzatan 10 önemli besin
Sonraki İçerikHamile kalmak isteyen anne adayları için ideal kilo ne olmalıdır?
Bursa doğumluyum. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen ünvanını aldım. Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Özel Maltepe Bölge Hastanesi’nde stajyer Diyetisyen olarak görevlerde bulundum. Lisans bitirme tezimi sporcu beslenmesi üzerine yaptım. Ocak 2018-Ekim 2020 tarihleri arasında Sofra Yemek ve Üretim Hizmetleri A.Ş. şirketi bünyesinde Medicana Hastanesi projesinde bulunarak yatan hastaların diyetlerine uygun menü planlamalarını yaptım, bölgedeki birçok projeye sağlıklı beslenme eğitimleri ile ilgili destekte bulundum. Şu an Prof. Dr. Sedat Demir Kliniği’nde danışan kabul etmekteyim. Burada bir iç hastalıkları uzmanı, bir psikolog ve bir diyetisyen olarak ekip halinde çalışmaktayız. Danışanlarıma sağlıklı beslenmeyi veya hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisini yaşamlarına adapte edebilecekleri şekilde; kişinin yaşam tarzını göz önünde bulundurarak, danışan ile beraber karar vererek uyguluyorum.

Bir Cevap Yazın