İyi çocuk nasıl yetiştirilir?

0
850
Nasıl kötü anne baba olunur?
Nasıl kötü anne baba olunur?

Hamilelik ve bebek bakımı oldukça zor meşakkatli bir dönemdir. Çocuk büyütmekte bir o kadar öyle ve sorumluluklarınız iki belki üçe katlanır. Düşünsenize elinizde küçük bir hamur parçası var ve ona şekil vermeniz isteniyor. Herhangi basit bir şekil verip teslim eder miydiniz? Bugün sizlerle iyi çocuk yetiştirmek konusunda tecrübelerimi paylaşacağım. 3 çocuk büyütmüş bir anne olarak umarım faydalı olabilir..

O minicik mucizeniz büyüyecek ve bir şeyler öğrenmeye başlayacaktır. Önüne gelen ilk rol model siz ve babası olacaktır. Kişisel ve sosyal gelişimine sizin tutum ve davranışlarınız yöne vermeye başlayacaktır. Yeme alışkanlıkları sizden geçecek, uyku düzeni size benzeyecek, gülüşleri ve olaylara verdikleri tepkide sizi yansıtacaklardır. Bu sebeple artık siz birer birey ve eş olmaktan öte o küçük mucizenin rol modeli olarak annesi ve babası olacaksınız. İlk önce her aynı ses tonuyla ve hatta mümkünse en naif sesinizle onunla konuşmaya başlamalısınız. Karı-koca olarak yaptığınız konuşmalarda bile ses tonunuza dikkat etmelisiniz. Yaptığınız şakalar, olaylara verdiğiniz tepkiler artık inceleniyor unutmayınız! Yemek saatlerine, uyku düzenlerine dikkat etmelisiniz.

Örneğin, uyku saati geldiğinde bebek uyumak istemiyorsa ya da uykusu geldiği halde direniyorsa eşlerden biri bu sefer geç uyusun bir şey olmaz demesin. Düzen oluşturmada en önemli esas tutarlılıktır.

Başka bir örnek verecek olursak, yemek saatini değiştirmeyiniz. Her zaman mutfakta yediğiniz yemeği bugün keyifsiz diye odaya taşımayınız. Oyuncaklarını toplaması yönünde yardımcı olunuz. Kullandığınız cümleler emir kipiyle değil de en sakin tonunuzla ve ‘oyuncakları toparlasak daha iyi olur, tekrar oynamak istediğinde kolaylıkla bulursun’ şeklinde olmalıdır. Pek tabi toplamak istemeyebilir. Böyle bir anda anne ya da bu seferlik böyle olsun dememeli ve tutarlı olmalıdır.

Akşam yatmadan diş fırçalamak gerektiğini sizden öğrenecek ve sizde dişlerinizi fırçaladığınızda öğrenme pekişecektir. Düşünsenize çocuğum dişlerini fırçaladın mı? Siz fırçalamamışsınız. Önce yapacak ama sonra nasıl olsa annem ya da babamda fırçalamıyor diye düşünüp o alışkanlığı terk edecektir.

Unutmayın! Çocuğunuzun ilk örneği ilk öğretmeni ilk rol modeli sizsiniz. İleri de yapmasını istemediğiniz davranışları olmasın diye önce kendinizi eleştirmelisiniz.

Her şey çok güzel gidiyor ve çocuğunuz istediğiniz yetileri kazanmaya başladı. Anne baba olarak gerekli hassasiyeti gösteriyorsunuz. Ses tonunuza aranızdaki konuşmalara ve tutarlı olmaya başladınız. O vakit devreye büyükanne ve büyükbaba da girse tutumunuz değişmemelidir. Onlar torunlarına kıyamadıkları için bazı tutumlarınızı eleştirebilirler. Çocuğunuz yemek yemiyor diye bir elinde tabak diğer elinde kaşık çocuğunuzun peşinden koşabilir. Pek tabi iyi niyetlidirler ama bu çocuğunuzun düzenini bozacak ve kazandırdığınız alışkanları sekteye uğratacaktır.

Şöyle ki siz anne baba olarak sorumluluklarınızı iyi kavrayıp, çocuğunuz için en iyisini düşünüp, bu konu da kararlar alıp o doğrultuda ilerlemesiniz. En önemlisi ve en önemlisi tüm bunları yaparken sevgi dolu ve en içten halinizle çocuğunuza yaklaşmalısınız.

Yüreği sevgi dolu çocuklar yetiştirmeniz dileğiyle…

Bir Cevap Yazın