Hafta hafta hamilelik rehberi: 36. Hafta Hamilelik

0
2299

Üçüncü trimesterde 36. haftadaysanız… Bu haftanın sonundan itibaren bebeğiniz prematürlükten çıkıyor. Tüm sistemleri, dolaşım ve kas sistemleri de dahil olmak üzere büyük gün için hazır. İşte 36 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz…

Bebeğinize odaklanarak sırt ve tüm ağrılarınızı unutun, o bu hafta kapıdan rahatça çıkmasını sağlayacak yumuşak kemikleri ve kıkırdağıyla birlikte yaklaşık 2 kg. 700 gr. ve 47 cm. Bebeğiniz hala her gün yaklaşık 28 gr. alıyor. Tüm sistemleri, dolaşım ve kas sistemleri de dahil olmak üzere büyük gün için hazır. Şimdiye kadar sadece alıştırma yaptı. Asıl gücünü emzirmeye başladığınızda göğsünüzü emerken gösterecek.

Şimdiye kadar vücudunu kaplayan kıllar ve hamileliğiniz boyunca bebeğinizin cildini koruyan caseosa verniksi dökülüyor. Bebeğiniz bu maddelerin ikisini ve siyahımsı bir karışım olan mekanyumu yutuyordu. Bunlar hep bebeğinizin ilk bağırsak hareketleriydi.

Bu haftanın sonundan itibaren bebeğiniz prematürlükten çıkıyor. 37-42 haftaları bebek normal gelişimini tamamlamıştır, 37 haftadan önce prematür, 42. haftadan sonra ise geç doğumdur. Büyük ihtimalle kafasının aşağıya doğru durduğu bir pozisyondadır. Ama eğer değilse doktorunuz bir “external cephalic” ayarlayacaktır.

Siz…

Bebeğinizin yemek yapmayı bitirmiş olması güzel bir gelişme bununla birlikte vücudunuzda tamamen olmuş hissediyor. Hormonların neden olduğu bağlantı dokularının azalması ve yumuşamasından dolayı hamile yürüyüşüne geçtiniz. Bu vücudunuzun küçük bir yerden büyük bir bebek çıkarmak için yaşadığı gelişmelerden bir tanesi. Ama ne yazık ki bu bağlantı dokularında oluşan hasar bel ve pelvis ağrılarına neden oluyor.

Bebeğiniz çok fazla yer işgal ettiği için normal yemek yemekte zorluk çekebilirsiniz. Bu durumda daha küçük ve sık yemeye çalışın. Bir diğer yandan, mide yanmanız azalmış ve daha kolay nefes alıyor olmalısınız. Çünkü bebeğiniz gitgide aşağıya doğru inmeye başlıyor. Fakat daha önce doğum yaptıysanız, doğumdan önce bu gerçekleşmeyebilir. Eğer bebeğiniz aşağıya doğru inmekteyse alt karnınızda bir baskı hissedersiniz. Bu oldukça rahatsız edicidir ve normale göre daha çok idrara çıkmaya başladınız. Bebeğiniz iyice aşağıya inmişse ayrıca vajinal bir baskı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar bu hissi, bacaklarının arasında bowling topu taşımaya benzetir.

Braxton Hicks kasılmalarını daha çok hissedebilirsiniz. Doktorunuzla doğum işaretlerini gözden geçirdiğinize emin olun. Genel kural olarak suyunuz henüz gelmemişse ama sancılarınız bir saat içinde 5 dakikada bir geliyor ve 1 dakikadan fazla sürüyorsa doğum her an başlayabilir.

Eğer bebeğinizin hareketlerinde bir azalma varsa, vajinal kanamanız varsa, kalıcı bir karın ağrınız ya da görüşünüzde değişim varsa hemen doktorunuzu arayın.

Hamileliğiniz sorunsuz bile olsa bu son ayınızda uçağa binmekten kaçının çünkü her an doğum yapabilirsiniz. Zaten pek çok havayolu şirketi doğuma 30 gün kala uçmanıza izin vermeyecektir.

Bebeğinizin zamanında elinizde olmasına çok az kaldı. Önümüzdeki hafta bir aksilik çıkmadığı takdirde 40. haftada bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. Ortalama kiloya sahipseniz 36.hafta itibariyle sizden beklenen kilo ise 11-13 arasındadır veya bundan daha az. Size tavsiye edilen kiloda kalmaya özen gösterin.

Belirtiler…

Fetal hareketlerde değişiklik
: Bebeğinizin köşeleri daraldıkça ve manevra yapacağı alan azalınca hareketlerinde de değişim olacak. Hala hareket ettiğini hissedeceksiniz ama daha az tekmeleme ve itme olacaktır ama daha fazla kıvranma hissedeceksiniz.

Mide yanması ve hazımsızlık
: Mideniz yukarı itilmeye ve rahim tarafından sıkıştırılmaya devam ettikçe öğünlerde daha az yiyebileceksiniz. Bu kötü bir haber değil. Küçük öğünler sizin sindirim sisteminiz ve mide yanmasına engel olması açısından çok daha iyidir.

Midede gaz toplanması ve geğirme: Mide yanması yeterli olmadığında ya gaz çıkaracaksınız ya da küçük bir erkek çocuğu gibi geğireceksiniz. Tabii ki bu da geçici bir süreç. Zaman içerisinde öğünlerinizi azalttığınız ve daha küçük lokmaları çok çiğneyerek yuttuğunuz takdirde daha az hava alacaksınız ve bu belirtiler daha da azalacak.

Kabızlık
: Eğer daha da kötüye gidiyorsa, bir günah keçisi haline gelen belinize suçu atabilirsiniz. Aynı sebeplerden dolayı mide yanması ve gaz sorunlarında tavsiye ettiğimiz öğünlerde yiyeceğiniz az yemekler kabızlığı önler.

Sık idrar çıkarma
: Bu aralar bebeğiniz pelvisinize düşmüş olabilir ve idrar kesenizi sıkıştırıyor olabilir. Hamileliğin ilk aylarında olduğu kadar az tuvalete çıkmıyorsunuz artık. Ama kesinlikle sıvı gıdalardan kaçmayın vücudunuzun susuz kalmaması için her zamankinden daha fazla sıvıya ihtiyacı var.

Vajinal akıntı
: Vajinanızdaki akıntı artabilir, yoğunlaşabilir ve kalınlaşabilir. Cinsel ilişki veya vajina kontrolünden sonra mukusun pembe, kırmızı veya kahverengi olması sizi korkutmasın. Bu sadece rahim boynunun şu aralar çok hassas olduğundan genişlemeye başladığından zedelenmesinden dolayıdır.

Pelvise baskı ve rahatsızlık
: Pelvis bölgenizde ağırlık hissediyorsunuz. Bu doğuma hazırlanan bebeğinizin aşağı doğru ilerlemesinden dolay başının pelvis, idrar kesesi ve belinize baskı yapmasından kaynaklanıyor. Bazı pelvis hareketlerini deneyin veya sıcak küvette kendinize bir mola verin.

Karın kaşıntısı
: Belinizin çatlama noktasına geldiğini hissedebilirsiniz. Kakao yağı ve E vitamini içeren kremler kaşınmanızın azalmasına ve rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Ayak bileği ve ayağın şişmesi
: Edema (hamilelik şişkinliği) bebeğiniz daha fazla sıvı almaya başladığında daha belirgin hale gelir. Sadece ayağınız ve bilekleriniz değil aynı zamanda elleriniz ve yüzünüzde şişer. Su içmeye ve diğer sıvıları almaya devam edin. Sıvılar vücudunuzda biriken fazla sodyum ve atık yiyeceklerden kurtulmanızı sağlar ve şişmeyi minimize eder.

Uyumada zorluk çekmek
: Uyku her zamankinde daha zorlanacağınız bir hal alacak. Odanızın çok dağınık olmadığından emin olun üzerinize çok fazla giysi giymeyin veya bir cam açın.

Halsizlik veya ekstra enerji
: 36.haftaya geldiğinizde yorgun olmanız çok doğal. Ama annelik iç güdülerinden doğan enerji fazlalığınız olabilir. Kendinizi çok enerjik hissetseniz de dinlenmek ve yemek için zaman ayırın.

İpucu…

Bebek ve çocuk CPR (Suni teneffüs)sınıfları: Bunu hiç kullanmayacak olsanız a bilmenizde fayda var. Dışarıda bununla ilgili birçok eğitim veren yer var. Eğer bunlardan birine gitmek istemezseniz size önerimiz; evde CPR partisi verin ne de olsa dikkatinizi dağıtmanız tamamıyla hamileliğinize kafa takmanızı önlemenize yardımcı olabilir. Nerede olursa olsun, aldığınız eğitimin sertifikalı birinden olması çok önemlidir. Bu egzersizler siz anne adaylarına yapma bir bebekle öğretilmektedir.

Şaşırtan gerçekler: Doğumun etapları
İlk defa anne olacaklar için doğum yaklaşık 15 saat sürer. Açıkçası 20 saatten fazla sürdüğü de görülmüştür. Daha önceden normal doğum yapanlar için ise ortalama 8 saat sürer. Doğumun aşaması 3 ana etapta gerçekleşir.

İlk aşama: İlk aşama sancılarınızın başladığı ve rahminizin genişleyip açılmaya başladığı zamandır. Bu etap doğum öncesi ve doğum vakti olarak ikiye ayrılmıştır.

Doğumun tam ne zaman başladığını anlamak kolay değildir. Özellikle son zamanlarda yaşadığınız Braxton Hicks kasılmalarından dolayı gerçek doğum sancısını anlamak zordur.

Bir komplikasyon yoksa yada doktorunuz farklı bir şey söylemediyse doğumun ilk aşamasında oturmanız gerekmektedir.

İlk aşama rahminizin 4 cm. açılmasıyla biter ve işler hızlanmaya başlar. Bu noktada aktif doğum başlayacaktır ve kasılmalar daha şiddetli ve sık olacaktır.

İlk aşamasının en sonunda kasılmalar her 2-3 dakikada bir gelir ve bir dakikadan fazla sürer.

İkinci aşama: Rahminiz tamamen açıldıktan sonra ikinci aşama başlar, bebeğiniz bu aşamada doğacaktır. Bu aşamada artık ıkınmak ve bebeğinizi itmeniz gerekecektir, bir kaç dakika ya  da bir iki saat sürebilir; daha önce normal doğum yapmışsanız daha kısa sürer.

Her itişinizde bebeğinizin kafası gitgide çıkışa doğru yaklaşacaktır. Bebeğin kafası gözüktükten sonra doktorunuz vakumla bebeği çekecektir. Kafası geldikten sonra ki ıkınmanızda bebeğinizin omuzları sonrada geri kalan kısmı gelecektir.

Korku ve güvensizlik gibi oldukça garip duygular hissedebilirsiniz. Fakat her şey bittikten, bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra hissedeceğiniz o derin rahatlama duygusu bambaşkadır. Oldukça enerji harcadığınız için uyku isteğiyle dolacaksınız ama bebeğinizi görünce bu hislerin hepsi geçecektir.

Üçüncü aşama: Bebeğinizin doğumuyla başlar ve plasentanın gelmesiyle biter, artık kasılmalar daha azdır.

Okumalısınız: Doğum çantasında olması gerekenler nelerdir?

35. Hafta – 37. Hafta 

 

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın