İyi anne olmak

0
2128

İyilik herkes için göreceli bir kavramdır ama doğru bir tanedir. Size göre anneniz yılın en iyi annesi iken diğer bir anneyi de yılın en kötü annesi yapmaz. Sahi en iyi anne veya yılın annesi diye bir şey var mıdır? Evladına sahip çıkan canı pahasına koruyan her anne iyi annedir. Öyleyse iyi anne kimdir? İyi anne olmak için neler yapmak gerekir?

Herkes okul çağlarında arkadaşlarının annesini izlemiş kendi annesiyle karşılaştırmıştır. Hatta ‘anne arkadaşımın annesi daha iyi sen benim istediklerimi yapmıyorsun’ demiştir. Çocuklukta yapılan karşılaştırmaların, maddi-manevi imkanların her ailede farklı olduğunu, iyi ve kötü ayrımını buna göre yapıldığını biliyoruz. Kimi aile çocuğuna sürekli oyuncak alırken kimi belki ayda ya da yılda bir alıyor. Hatta hiç alamayan arkadaşlarının oyuncaklarıyla büyüyen çocuklar da var. Örneğimiz oyuncak olsa da farklı konularda da arkadaşlarına özenen çocuklar kendi anne babalarını iyi ya da kötü şekilde nitelendirebiliyor. Oysa iyi anne çocuğuna şefkatle sarılan, onu dış dünyadaki zararlardan mümkün olduğunca koruyan, sağlıklı beslenmesi için mevcut imkanlarını zorlayan, iyi eğitim almasını sağlamak adına kendi ihtiyaçlarından kısan ailelerdir.

Ev hanımı olup gün boyu meşgul olduğunuz işler sonrasında çocuğunuzu ihmal edip yaptığınız temizlik veya her ne ise çocuğunuzdan ne kadar önemli düşünmelisiniz. Bugün çocuğunuzla ilgili ne yaptınız? Ona ne kadar ilgi gösterdiniz? Gelişimine nasıl katkı da bulundunuz? Yemek, içmek, giyinmek kadar sosyal aktiviteler de bir ihtiyaç bilmelisiniz. Eviniz dağılmasın diye çocuğunuzun eline verdiğiniz tablet veya telefon çocuğunuzun üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlar yapıyor. Bunun farkında olmalısınız. Pek tabi zaman teknoloji çağı bunun önüne geçemeyeceksiniz. Hayatın her anında teknoloji önünüze gelecektir. Biraz geç tanışması çocuğunuz açısından hiçbir şey kaybettirmeyecektir. Çocuğunuz seviyor ve mutlu olsun diye eline verdiğiniz abur cuburlar da sonrasında olumsuz etkiler yapacaktır. O şikâyet edilen ‘benim çocuğum çok iştahsız, yemek yemek istemiyor’ söyleminin başlangıç noktası tam olarak da budur. Önce çocuğunuz nelerden hoşlanır bilmelisiniz ve hoşlandığı şeyler onun üzerinde nasıl bir etki yapar. Alacağınız oyuncak onu ne kadar mutlu eder. Sosyal aktivite diye gittiğiniz alışveriş merkezinden ne kadar hoşnut olur. Parasını verip oynattığınız o oyuncaklar gerçekten mutluluk kaynağı mıdır?

Siz hiç çamurla oynayan bir çocuğun gözündeki ışığı gördünüz mü? Ya çeşme başında ya da su birikintisiyle oynayan çocuk gördünüz mü?

Çocuklar, temas halinde oldukları tüm duyu organlarını kullandıkları oyunlarla daha çok mutlu oluyor ve bu oyuna anne baba da katılırsa daha da eğleniyorlar.

İyi anne ve baba olmak için çocuklarınızla oyunlar oynamalısınız. Uyku saatleri geldiğinde onlara kitap okumalı kitap üzerine konuşmalar yapmalısınız ki hayal güçleri gelişsin.

Çok seviyor diye cips, çikolata, şeker almak yerine beraber yapacağınız kek, kurabiye, pasta ile onlar daha mutlu olacak ve severek yiyeceklerdir. Hayatın mümkün olan her anına onları da dahil etmelisiniz ve yaptığınız her aktivite de teşvik edici olmalı, sevgi dolu yaklaşmalısınız.

Çocuklarınıza bol bol sarılmalı ve sevdiğinizi söylemelisiniz. Dokunarak gösterilen sevgi en etkili olanı diye düşünüyorum. Sizce de öyle değil mi?

İyi anne baba olmak istiyorsanız, hamilelik öncesi ve sonrası neler yapacağınız konusunda planlar yapmalısınız. Hamilelik sürecinde sağlıklı beslenmeli, emzirme döneminde devam etmelisiniz. Sağlıklı beslenme zihinsel ve fiziksel gelişim için çok önemli olduğu için çocuğunuzun bu yetiyi kazanması sizin elinizde olacaktır.

Çocuğunuzu sevin, sarılın, ona kitaplar okuyun, oyunlarına katılın, sağlıklı beslenmesine ve uyku düzenine dikkat edin. Kendinize zaman ayıramamak düşündürse de merak etmeyin ve korkmayın. Çok zor gibi gözükse de hayat sizi bu yönde şekillendiriyor. Vicdan sahibiyseniz ve yüreğinizde sevgi varsa o mucizenizi, yavrunuzu koruyacak onun için en iyisi olacaksınızdır.

Mutlu Anne + Mutlu Aile = Mutlu Çocuk = İyi Anne= İyi Baba

Çünkü mutlu insanlarda özveri daha fazladır. Mutlu anne, çocuklarıyla daha iyi ilgilenir. Mutlu baba, ailesinin refahı için daha çok çabalar ve zaman ayırır. Çocuğuyla kaliteli vakit geçirir. Kaliteli vakit geçirmek söylemini çokça kez kullanmalıyız çünkü beraber geçirilen zaman içerisinde sadece çocuğa odaklanmalıyız.

Mutluluğunuz daim olsun.

 

 

Bir Cevap Yazın